Menu Zavřít

TEPCO zachrání daňoví poplatníci

13. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Japonsko Mgr.

CIF24

Japonská vláda vyslyšela žádost energetické společnosti Tokio Electric Power Company (TEPCO). Minulý týden oznámila, že jí pomůže s vyplácením odškodného obětem havárie v jaderné elektrárně Fukušima. TEPCO jako provozovatel elektrárny, jež byla silně poškozena po březnovém zemětřesení a následné vlně tsunami, by předpokládané odškodnění ve výši desítek miliard dolarů nezvládla. Díky pomoci vlády se společnost, která až do katastrofy zásobovala elektřinou třetinu země, vyhne bankrotu. Detaily plánu financování nebyly zveřejněny, nicméně již dříve se objevily informace, že stát by mohl na kompenzaci dát více než 60 miliard dolarů.
Odškodnění se bude týkat především více než 80 tisíc obyvatel dříve žijících v okruhu dvaceti kilometrů od elektrárny. Ti se museli ze svých domovů po úniku radiace vystěhovat. Mezi další oběti patří také tamní zemědělci a podnikatelé, kteří byli nuceni s byznysem v postižené oblasti okamžitě skončit.
Podle plánu Japonsko vydá jednoúčelové dluhopisy, které následně poputují do nově založeného fondu určeného jen pro vyplácení odškodnění obětem havárie. Kabinet neuvedl podrobnosti, do jaké výše závazků firmy TEPCO byl se mělo ručit. Výměnou za to vláda získá na blíže neurčenou dobu kontrolu nad společností.
Odškodnění tak zaplatí daňoví poplatníci. ,,Je velice těžké posuzovat plán kompenzace, protože něco jako perfektní řešení neexistuje,“ uvedl pro agenturu Reuters ekonom Yasuhide Yajima z NLI Research Institute. Plán nicméně zmírní obavy z dalších otřesů na finančních trzích, protože držitelé akcií a dluhopisů firmy TEPCO budou nyní ochráněni. ,,Existuje však nejistota ohledně toho, jak bude pomoc konkrétně fungovat. Nevíme totiž přesně, jak bude vysoká konečná částka na kompenzace,“ dodal. (Více o Japonsku čtěte na str. 58.)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).