Podnik nebezpečně hazarduje se svou dobrou pověstí
Ve zlatém čtverci pražské gastronomie, v místě, které je tak napěchované podniky nejrůznějšího ražení, až se zdá nesmyslné přidávat ještě další, přece jen jedna nová restaurace vznikla. Přestože jí mnozí předpovídali chmurnou budoucnost a jepičí život, žije a vzkvétá. Název ze současné slovní zásoby mládeže - WOW - údajně plně vystihuje pocit, jaký se návštěvníka zmocní při vstupu do kavárny. Ovšem, dle soudů jiných, toto zvolání deroucí se na rty nemusí být jednoznačně obdivné. Ještě nejsem uvnitř, prodírám se teprve zahrádkou a už mne skrze rozměrné výlohy atakuje interiér kavárny. A to důrazně, prazvláštním, dnes moderním, přece jen však trochu diskutabilním růžovým světlem pronikajícím až na chodník. A růžové je to i uvnitř. Tedy alespoň v kavárenské části. Černé kavárenské stolky, pohodlné židle s potahy z leopardí kůže, občas - zřejmě když leopardi došli - s antracitově lesklými, zlověstně temnými. V čele je bar v podobě oltáře, vyvedený v bílé kůži a s vitrínou sladkostí zabudovanou v korpusu. Boční stěny jsou navíc osazeny obřími projekčními plochami, rámovanými barevným podsvícením. Jednoduše se tak dá změnit atmosféra lokálu. Buď v klidnou - v rámci možnosti - oázu ve variaci lila a bílé, nebo při promítnutí čehokoliv pestrého na veliká plátna v prostor až kakofonicky pestrý. Zadní část, dvě chodby podél delších stěn, je klidnější. Útulná polotma bez přílišných barevných výkřiků, stěny jsou vyvedeny v tmavé antuce, skrývá vysoké barové sezení v jednom a malé vyvýšené pódium ve druhém křídle. Ani sem tolik nedoléhá na maximum puštěná muzika.
Původně jsem se chtěl usadit v jedné z poklidných chodeb v pozadí, ale byly obsazeny zřejmě velmi blízkými přáteli kavárny. Někteří různě poposedávali s nohama na protějších židlích, vystrčenýma do prostoru koridoru. V plazmách pod stropem navíc běžel program, který halasně komentovali. Celé to vypadalo spíše na soukromý mejdan, našel jsem si proto stolek vytrčený do francouzského okna, dílem situovaný už v předzahrádce. Nabídka není rozsáhlá, ale je zajímavá. A to i tím, jak je lístek konstruován. Z výseků, v nichž měly držet listy s nabídkou, tyto často vypadávaly, a tak jsem popis pokrmu dočítal z textu, ležícího u mých nohou. Nicméně jsem se dobral k volbě a objednal pití.
Jedna z rozkošných a vnadných dívek po čase, kdy se zřejmě domnívala, že jejím úkolem je především zdobit, začala také pracovat a oblažila mne lahví minerálky. A tu nastal první z drobných problémů, které mne provázely po celý pobyt. Voda byla teplá. Ohavně teplá. Podána bez ledu - nemluvě o otevření a nalití - nejenže neosvěžila, ale paradoxně ochladila mé zprvu dobré rozpoložení. O to více jsem se těšil na předkrm, nok hovězího pikantního tataráčku s nachos. Uchlácholil mě pohled na uzoučkou porcelánovou šálu, v níž se na jednom konci zvedala přes mantinel laskominy vzbuzující kupa červené hmoty umíchaného již masa, uprostřed se ježily hroty trojúhelníkových pavézek z ohnivě oranžových nachos a v opačném konci hranička ohněm ožehlých hranolků toustu. Půlka minirajčátka a kolečko ředkvičky jen zoufale pomrkávaly pod okrajem misky bez většího efektu. Vše slibovalo malý chuťový koncert. Ten se s prvním soustem skutečně rozezněl, ale ve zcela jiném ladění. Jako předem vyhraný zápas, špatným vedením prokoučovaný, tak se rozvíjel chuťový part tataráčku. Maso, čerstvé, správně homogenní a zvoucí, bylo důrazně překořeněné. Sůl a hořčice se staly hlavními motivy, ovládly spektrum naprosto dominantně a ostatním složkám nedaly možnost ani si vrznout, natož se prosadit. Ostrou až arogantní chuť zjemnily jen tousty, když lupínky nachos, samy o sobě dost výrazného projevu, ještě jako by přilily oleje do ohně. Zklamán, ale stále ještě s nadějí očekávám hlavní chod večeře a sám sebe přesvědčuji, že šlo pouze o momentální výpadek kuchaře.
Čekání na hlavní pořad večera - telecí steak s chorizo-cibulovou salsou, bramborovou kaší, rukolou a smaženými cibulovými kroužky - se opět lehce protahuje, ale nespěchám. Na slečny je vskutku příjemný pohled, odmyslím-li si jejich pracovní projev. Po chvíli servírovaný pokrm vyhlíží atraktivně. Do soklu, tvořeného vrstvou bledavé kaše, byly po obvodu vetknuty osmažené kroužky cibule, tvořící zvláštní obrazec. Uprostřed, jako by za kolovou hradbou, se rozvaloval plát masa, místy žárem ožehlý do tmava a na povrchu přelitý narezlou salsou. V té se navíc diamantovým leskem třpytily čtverečky cibule. Ovšem už první kontakt s jídlem vyvolal pochyby, bylo vychladlé. Kaše, nijak mimořádná, se ale spojila s chutí klobáskového přelivu a spolu s ním vytvořila základ poctivé, selsky hrubé, ovšem příjemné chuti. Navíc s lístkem svíravě nahořklé rukoly se vějíř rozevřel a - aniž by zpanštěl - přinesl další chuťový rozměr. Tahle interesantní kombinace se ovšem nějak nesešla s masem. Jemné telecí, i když tohle bylo o čárku přetažené, nemělo výraznější podpory v koření a na důrazné sólo salsy zkrátka nestačilo. V chuti se ztrácelo, a tak počáteční nástup prostého selského jídla byl i epilogem sousta. Kroužky cibule si také na ohni pobyly déle než bylo zdrávo, výsledkem byl tuhý, škrábající trojobal a z cibule vytažená všechna šťáva a pikantnost.
Nelze říci, že bych jinde nejedl hůře, ale říkám a opakuji, zde jsem čekal vybalancovaný pokrm s překvapujícími nástupy a obmyslným dozníváním.
Dezert, malinový páj s krémem z bílé čokolády, byl potěšující a v cílové rovince potěšil. Tenké „linoleum“ těsta neslo silnou vrstvu lahodného, nepříliš sladkého, sametového tuhého krému, ten zase slušný náklad malin. Ovoce přidalo hladkému výrazu dravou lesní chuť, sousto tak nabylo něco života a příjemné svěžesti. I když byl koláč jednoznačně nejvydařenějším vystoupením z kuchyňské reprezentace, nedokázal zcela rozptýlit pochyby nad celkovým projevem. Podnik s takovým renomé, jaké si WOW za krátký čas své existence získal, by s ním neměl - mám za to - až tolik hazardovat. Tím spíše při takové koncentraci konkurenčních subjektů v širokém okolí.
Zaplatil jsem 774 korun, což považuji za neadekvátní. Částka by se dala akceptovat - možná s výjimkou cen za pokrmy s masem - při přesnější práci kuchyně, pečlivějším servisu a určitě pozornějším podávání nápojů, zejména pokud jde o jejich teplotu.
plus – variabilita interiéru díky možnostem velkoplošné projekce minus - nežádoucí problémy s teplotou jak nápojů, tak jídla
kvalita x cena: 6
Café WOW - bar & restaurant
Kozí 5, 110 00 Praha 1
tel: +420 222 313 091
e-mail: info@cafewow.cz, www.cafewow.cz
Otevírací doba: Po-Čt + Ne: 10.00-24.00, Pá: 10.00-02.00, So: 10.00-02.00
Počet míst: restaurace 50, zahrádka 22
Druh kuchyně: mezinárodní s prvky moderny
Přijímané platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Země původu nabízených vín: Česko, Francie, Itálie, Španělsko
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20
Celkem: 48 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
100 g Zeleninové špalíky - okurka, paprika, mrkev, tomaty s bylinkovým krémem 49 Kč
50 g Svíčkové plátky v gravlax marinádě 109 Kč
Krém z černého kořene se slaninou a lanýžovou esencí 99 Kč
70 g / 100 g Thajský hovězí salát se zázvorovo-hořčičným dresingem 109 / 169 Kč
170 g Pečený filet z mořského vlka na pyré z bílých fazolí s lanýžovým jus a malým salátem Caesar 299 Kč
Jehněčí kolínko - glazírované šťavnaté jehněčí kolínko se smetanovými brambory a tomatovým kompotem 359 Kč
200 g Smažené telecí rolky s dijonskou hořčicí 249 Kč
Pohár čerstvých třešní se Stroh 80% rumem a jogurtem 159 Kč
Výběr z vinného lístku:
0.75 l Möet & Chandon Brut Impérial 1690 Kč
Müller Thurgau jakostní víno odrůdové, Znojemská oblast Vrbovec 2005 259 Kč
Pinot Grigio 2005 St.Michael Eppan - Alto Adige 890 Kč
Frankovka Habánské sklepy, Velké Bílovice 220 Kč
Castilla y Leon Riscal 1860, Španělsko 2004/2005 590 Kč
Barbera d’Alba 2004 Marchesi di Barolo - Piemonte 890 Kč
Montearibaldo 2004 Dolcetto d’Alba - Marchesi di Gresy - Piemonteb 990 Kč
Brunello di Montalcino 2001 CastelGiocondo - Md.Frescobaldi - Toscana 2290 Kč