Menu Zavřít

Tereza Jalůvková: Dno čínské ekonomiky

31. 7. 2012
Autor: Profimedia.cz

Uvolňování měnové politiky v Číně přineslo ovoce. Index nákupních manažerů (PMI) od HSBC ukázal zlepšení ze 48,2 na 49,5 bodu, a dostal se tak na nejvyšší úroveň od února. Přestože index již devět měsíců zůstává v pásmu kontrakce, pohybuje se na dosah hladiny 50 bodů, od které průmysl již začíná růst.

Čínská ekonomika projevila svoji citlivost na změny v měnové politice a rychlý zákrok čínské centrální banky, která po slabých ekonomických datech přistoupila hned dvakrát ke snížení základní úrokové sazby a snížení povinných minimálních rezerv bank, se tak vyplatil. Další dobrou zprávou je, že vzrostl nejen index produkce, který je nyní na úrovni 51,7 bodu (tedy nejvýše od října 2011), ale že došlo také ke zlepšení v nových objednávkách a v objednávkách pro export. Jediným problémem zůstává zaměstnanost, jež klesla na nejnižší úroveň od března 2009.

Díky rostoucím mzdovým nákladům a klesajícím cenám energií v USA některé mezinárodní firmy již podnikly či uvažují o přemístění pracovních míst zpět do Spojených států. Tímto způsobem by dle studie americké poradenské společnosti The Boston Consulting Group) mohly v Číně zaniknout dva až tři miliony pracovních míst a export do USA klesnout o pět až 15 procent jen do konce tohoto desetiletí.

Čínští představitelé se budou díky silné sociální politice snažit držet investory v zemi co nejdéle. Čeká se, že Peking přistoupí ještě k dalšímu snížení úrokových sazeb o 0,25 pro- centa a snížení povinných minimálních rezerv o další procento.


Čtěte také:

Čína prohrává boj o hospodářský růst

Čína láká investory. Snižuje jim daně

Zaujalo nás: Čínská ekonomika zpomaluje, ale určitě se nehroutí

KL24


Pokud by pak měnová politika fungovala dál a tempo zlepšení zůstalo zachováno, mohla by tamější ekonomika splnit predikce ekonomů a v dalším čtvrtletí posílit o 8,1 procenta. Druhé čtvrtletí by mohlo být s tempem růstu 7,6 procenta skutečným dnem a obavy investorů o tvrdé přistání Číny by se mohly rozplynout.

Autorka je makléřkou J&T Banky

  • Našli jste v článku chybu?