Menu Zavřít

Tereza Jalůvková: Evropa čelí turbulencím

2. 7. 2013
Autor: profimedia.cz

Závěr druhého čtvrtletí se na globálních trzích nese ve znamení turbulencí na státních dluhopisech. Růst jejich výnosů je patrný již od 22. května a akceleroval minulý týden, kdy šéf americké centrální banky naznačil snižování nákupu dluhopisů v závěru roku 2013 a jeho ukončení v polovině roku 2014.

Nervozitu na dluhopisových trzích podpořil i zamrzající mezibankovní trh v Číně. Situaci zhoršují i investoři, kteří před koncem čtvrtletí zavírají pozice a prodejem dlužných cenných papírů jejich výnosy taktéž zvyšují. Největší riziko poslední vývoj přináší právě slabé Evropě, jejíž ekonomika je stále velmi křehká. Pokračující růst nákladů dluhu by totiž mohl opět ohrozit jižní země a potažmo prohloubit krizi eurozóny.

Prezidenti Evropské centrální banky a Bank of England tento týden uklidnili trhy tím, že Fed v jeho záměru uvolňovat měnovou politiku následovat nebudou. Politika těchto centrálních bank nadále zůstane akomodativní, podporující ekonomický růst. Přesto nástup do bankovních titulů v Evropě vidím stále jako velmi rizikovou investici, vzhledem k nejistotě na dluhopisových trzích. Stěžejní bude vývoj amerických makrodat. Nepříznivě však působí i shoda evropských ministrů financí, že na záchraně bank by se v první řadě měli podílet akcionáři, velcí vkladatelé a držitelé dluhopisů.

Autorka je makléřkou J&T Banky


Čtěte také:

MMF24

Jana Malíčková: Měnová politika

Dalimil Vyškovský: Politika výnosy neovlivnila

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).