Menu Zavřít

Tereza Jalůvková: Konkurence v IT sílí

20. 11. 2012
Autor: profimedia.cz

Největší americké technologické společnosti v posledních dvou měsících výrazně propadají. Není tak zřejmě náhodou, že dva odvěcí rivalové se rozhodli k personálním změnám na nejvyšších postech.

Společnost Apple, která od svých zářijových maxim propadla o 22 procent, na konci října oznámila odchod Scotta Forstalla, ředitele pro software, na jehož bedra padají problémy s novým operačním systémem pro iPhone a iPad. Apple však po tomto kroku odevzdal zhruba osm procent.

V tomto týdnu jej následuje i společnost Microsoft. Svou rezignaci v polovině listopadu oznamuje Steven Sinofsky, jenž šéfuje divizi Windows a Windows business. Děje se tak necelý měsíc poté, co Microsoft představil novou verzi operačního systému Windows 8 s dotykovým rozhraním a ukázal nový tablet Surface. Sinofsky pracoval ve společnosti 23 let a byl mnohými považován za nástupce současného výkonného ředitele.

Jeho odchod tak prohloubil ztrátu společnosti z březnových čtyřletých maxim na 17 procent, když titul během jediného dne ztratil čtyři procenta. Přestože Sinofsky byl považován většinou analytiků za silnou osobnost Microsoftu, hovořilo se i o jeho neschopnosti komunikovat s ostatními členy vedení.

V době, kdy se společnost nachází v kritickém bodě a snaží se nejen upevnit pozici v sektoru pevných počítačů a notebooků, ale zejména proniknout na trh mobilních přístrojů, vsází generální ředitel na dynamičtější a komunikativnější členku týmu Julii Larson-Greenovou. Konkurenční boj se tak přiostřuje, což je dobrou zprávou pro investory, kteří mají volné finance, neboť obě společnosti se z hlediska valuací dostávají na zajímavé úrovně.


Čtěte také:

Apple vyhodil dva ředitele

Chci konkurovat Microsoftu, naznačil exšéf divize Windows

EBF24

Překvapení - z Microsoftu nečekaně odchází šéf divize Windows


Autorka je makléřkou J&T Banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).