Menu Zavřít

Tereza Maxová: O nadaci jsem původně neuvažovala

10. 5. 2011
Autor: profit

V Česku je charita doménou žen i kvůli nízkému finančnímu ohodnocení práce v neziskovém sektoru, říká Tereza Maxová, předsedkyně správní rady Nadace Terezy Maxové dětem.

Tereza Maxová: O nadaci jsem původně neuvažovala

Foto: archív Terezy Maxové

Nadaci na pomoc dětem jste zakládala v roce 1997. Myslíte, že jste pomohla jako velmi známá a úspěšná žena změnit pohled Čechů na charitu?

Charita a dobročinné akce se dnes staly více součástí každodenního života. Možná jsem pro někoho mohla být inspirací a ovlivnit jeho přístup k dobročinnosti. Podařilo se mi díky svému jménu získat spoustu finančních prostředků na pomoc, která je transparentní a má smysl.

Hrajete v nadaci spíše roli „známého jména“, díky kterému má nadace otevřené dveře k dárcům, nebo se aktivně podílíte i na posuzování a přípravě nových projektů?

Když se v něčem angažuji, chci o tom mít i přehled. V roce 1996, když jsem začínala pomáhat pražskému kojeňáčku, jsem o nadaci neuvažovala. Chtěla jsem jen pomoct. Když ale události po mé první návštěvě v tomto zařízení vedly ke vzniku nadace, přijala jsem nejen patronát, ale i místo ve správní radě. Tato role zahrnuje rozhodování a odpovědnost.

Proč je v čele nadací většina žen?

Jedním z důvodů je nízké finanční ohodnocení v neziskovém sektoru, ale i tematická blízkost.

Je to obvyklé i v zahraničí, že charita je doménou žen?

My máme zkušenosti ze zahraničních organizací jako Save the Children, Red Cross, BAAF a dalších, kde je poměr mužů a žen relativně vyrovnaný.

WT100

Jak vám změnilo rozjetou kariéru narození dětí?

Modeling je specifická profese s velmi krátkou životností, která v žádném případě nefunguje dle standardních tabulek. Pracovní rytmus v době těhotenství i po porodu se určitě zpomalí, ale vždy máte svobodnou volbu pracovní nabídku odmítnout a plně si užívat mateřskou dovolenou, nebo naopak si na chvíli odpočinout od mateřských radostí a starostí a odjet za prací.

  • Našli jste v článku chybu?