Menu Zavřít

Terminál pro unii

31. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Kapacita pražského letiště se zvýší na deset milionů

PRAHA (tpk) – Ruzyňské mezinárodní letiště v Praze se chystá v roce 2003 na rozšíření. Bude zahájena výstavba nového terminálu 2 Sever, zvyší se počet destinací i množství přepravených cestujících. Stavbu další části odbavovacích kapacit potvrdil minulé úterý schválený úvěr ve výši devíti miliard korun od Evropské investiční banky (EIB), stavební povolení získala Česká správa letišť (ČSL) již dříve.
Terminál 2 Sever by měl začít růst vlevo od současné příletové haly ještě v průběhu prvního pololetí letošního roku, přičemž ČSL zahájila stavební úpravy, a to vybouráním odbavovací části „C“ určené doposud pro vnitrostátní lety. Následovat bude vypsání veřejné obchodní soutěže na manažera výstavby a výběr stavebních firem. Dokončení Terminálu 2 Sever se předpokládá ve druhém pololetí roku 2005 a jeho hlavním posláním bude odbavování letů do zemí Evropské unie v souladu s takzvanými Schengenskými dohodami. Kapacita pražského letiště se zvýší až na deset milionů cestujících ročně.
V loňském roce dosáhl počet přepravených cestujících rekordních 6,315 milionu, což oproti roku 2001 znamenalo nárůst asi o 3,5 procenta. Martin Kačur, generální ředitel České správy letišť a letiště Praha–Ruzyně, výsledky upřesnil: „Z celkového počtu cestujících bylo 4,963 milionu odbaveno na pravidelných a 1,352 milionu na charterových linkách.“ O 6,5 procenta vzrostl rovněž ukazatel pohybů letadel a poprvé v historii České republiky dosáhl hodnoty vyšší než sto tisíc ročně - 103 904.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).