Menu Zavřít

Terminátor může být úspěšný

16. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Ředitel KB Factoringu podporuje referendum o evropské ústavě

Když uzavřel politickou kariéru poslance Federálního shromáždění, náměstka federálního ministra financí, později náměstka ministra privatizace a nakonec senátora, zamířil Jaroslav Jurečka do businessu. V roce 1999 se stal ředitelem Factoringu KB. S absolventem fakulty technické a jaderné fyziky ČVUT a bývalým výzkumným pracovníkem Škody Plzeň týdeník EURO hovořil o českém factoringu, ale také o politickém osudu Arnolda Schwarzeneggera.

EURO: V minulém roce došlo v Česku ke značnému nárůstu factoringových obchodů. Udrží trh toto tempo i letos?
JUREČKA: Po roce 2001, kdy meziroční přírůstek činil pouze 11,5 procenta, se obrat v loňském roce skutečně zvýšil o téměř 25 procent a trend pokračuje i letos. Meziroční srovnání tří čtvrtletí letošního roku hovoří o dvacetiprocentním nárůstu obratu. Důvody jsou dva – celkově lepší podmínky na trhu a ofenzivní nástup nových zahraničních vlastníků v některých factoringových společnostech. Pro klienty to znamená zlepšení služeb, modifikace a různé varianty současných factoringových produktů a také zlevnění factoringových poplatků.

EURO: Obáváte se, že po vstupu do Evropské unie na místní trh tvrdě nastoupí zahraniční factoři?
JUREČKA: Zjednoduším-li to, tento vliv bude omezený. Nabídka produktů českých factoringových společností je téměř srovnatelná se zahraničními společnostmi. A upřímně – cenově jsme výrazně konkurenční. Ovšem je zřejmé, že zprostředkovaně bude dopad na trh factoringu obrovský. Šance domácích firem pronikat na další trhy umožní rozšíření jejich obchodů a bude znamenat také pravděpodobně vyšší využívání factoringu jako alternativního způsobu financování. To, co dnes evidujeme jako exportní factoring, se v jistém smyslu stane domácím produktem. Michodem - zde spatřujeme sílu Factoringu KB.

EURO: Vaše mateřská společnost - Komerční banka, prošla procesem změny vlastníka. Jak to pociťujete?
JUREČKA: Pro Factoring KB, jako dceřinou společnost Komerční banky, znamenal příchod Société Générale hlavně koordinaci nabídky produktů a metodiky práce s klienty. Konkrétním výsledkem je zavedení nového produktu, takzvaného reverse factoringu. Ten je pro klienty zajímavý cenou. Faktor totiž navíc uzavírá s odběratelem klienta dohodu, na jejímž základě odběratel potvrzuje skutečnou výši úhrady. Riziko se plně přesouvá na odběratele, což umožňuje, aby by tento produkt podstatně cenově výhodnější.

EURO: Od 1. října platí novela zákona, podle níž spadají factoringové služby do oblasti platby daně z přidané hodnoty. Co tento zásah znamená?
JUREČKA: Cílem je harmonizace s unijním právem. Asociace factoringových společností ČR však usiluje, aby tento rámec nebyl překročen. Proto jsme vstoupili do jednání s českým ministerstvem financí. Je třeba vyjasnit řadu praktických aspektů fungování zákona. Pro factoringové společnosti to znamená, že buď zatíží daní provizi, nebo budou muset o tuto daň svůj výnos z provize snížit. Zvýšení celkové ceny factoringových produktů odhaduji na deset procent. Navíc to jak klientům, tak nám přinese administrativní komplikace. Charakter factoringu jako produktu se však touto úpravou rozhodně nemění.

EURO: ODS koupila dům na Malé straně za sto milionů korun od podnikatelů spojovaných s tunelováním. Mirek Topolánek si nemyslí, že je minulost původních majitelů domu podstatná. Co o tom soudíte jako člen této strany?
JUREČKA: S panem Topolánkem souhlasím. Podstatná je totiž kredibilita bývalého vlastníka a smluvní podmínky celé transakce. Vlastníkem byla obchodní společnost, která řádně podniká, prochází audity a platí daně. Co se smluvních podmínek týká, vedení ODS má zato, že jsou příznivé. Já bych si je uměl, například v oblasti vnitřní vybavenosti objektu, představit ještě příznivější.

EURO: Zásadním zahraničně-politickým tématem úzce se týkajícím Česka je Ústava Evropské unie. Myslíte, že by o jejím přijetí měli rozhodnout i občané, nebo by to mělo zůstat výhradně v pravomoci politiků?
JUREČKA: O přijetí Ústavy by neměli rozhodovat „i občané“, jak se ptáte, ale právě občané! Tedy v referendu. Tomu však musí předcházet důkladná, hluboká a pravdivá informační kampaň. Vláda ničeho takového doposud schopná nebyla. Obrací se na nás v přesvědčovacím taktu, aniž by přiznala tóninu, ve které se hraje.

EBF24

EURO: Novým kalifornským guvernérem se stal hrdina akčních snímků Arnold Schwarzenegger. Myslíte, že bývalý Terminátor je schopen reálného politického působení?
JUREČKA: Byli a stále jsme svědky reálného politického působení herců, dramatiků, vědců, zemědělců a podobně. Nevidím tedy důvod, proč by toho Terminátor nebyl schopen. Jiná věc je, jak toto působení hodnotíme. Paradoxně vzato, myslím si, že Terminátor, protože originálně původem i dosavadním působením pochází odjinud, má schopnosti být úspěšným guvernérem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).