Menu Zavřít

Teroristický útok srazil evropské akcie. Kromě Prahy

15. 7. 2016
Autor: čtk/ap

Evropské akcie spadly ze svých třítýdenních maxim, přičemž je táhly dolů zejména cenné papíry francouzských společností, které reagovaly na teroristický útok v letovisku Nice propadem o 0,4 procenta. Útok si dosud vyžádal 84 obětí.

Panevropský index Stoxx Europe 600 zmenšil kvůli krvavému útoku týdenní zisky, když klesl o 0,2 procenta. Ztrácejí hlavně cenné papíry francouzských firem se zaměřením na cestovní ruch. Akcie hotelové společnosti Accor klesly asi čtyři procenta, akcie leteckých společností Air France-KLM, easyJet a IAG pak o 1,6 až tři procenta.

Naopak pražská burza na zprávy z Francie nereaguje, když v průměru akcie posilují o 1,25 procenta. Zásluhu na tom především Erste, jejíž akcie rostou díky včerejší pozitivní zprávě o výsledcích hospodaření.

Dopad teroristických činů na finanční trhy je obvykle krátkodobý. Po listopadových útocích v Paříži, bombách v Madridu v březnu 2004 nebo útocích v Londýně v červenci 2005 došlo sice k výprodejům akcií, ale jejich ceny se během několika dnů nebo týdnů vrátily na původní úrovně.

V současnosti navíc investoři očekávají další stimuly ze strany světových centrálních bank kvůli brexitu a navíc se oproti očekáváním lépe daří americké ekonomice. Světové burzy proto od zotavení ze šoku z brexitu prudce rostou. Od 27. června se tržní hodnota společností obchodovaných na burzách zvýšila podle údajů agentury Bloomberg o čtyři biliony dolarů.

Z prudkého růstu ale začínají mít obavy největší investorská esa. Šéf investičního gigantu BlackRock Laurence Fink prohlásil, že růst akcií je neudržitelný, pokud ho nepodpoří výsledky firem.

WT100


Dále čtěte:

Při útoku v Nice zemřelo 84 lidí, 18 je kriticky zraněno


  • Našli jste v článku chybu?