Menu Zavřít

Tesla postaví novou Gigafactory u Berlína, oznámil Musk

13. 11. 2019
Autor: čtk

Americký výrobce elektromobilů Tesla hodlá postavit novou továrnu v blízkosti Berlína. Oznámil to generální ředitel podniku Elon Musk. Ministr hospodářství Peter Altmaier označil záměr Tesly za velký úspěch pro Německo.

Tesla již dříve uvedla, že brzy sdělí umístění svého evropského závodu s označením Gigafactory 4, který by měl zahájit výrobu v roce 2021. Musk při předávání ocenění „Zlatý volant“ v Berlíně prohlásil, že závod bude stát blízko berlínského letiště.

„Rozhodnutí postavit v Německu vysoce moderní továrnu na elektroauta je dalším důkazem atraktivity Německa,“ řekl Altmaier s tím, že Německo má příležitost stát v centru světového dění v oblasti elektrifikaci dopravy. Muskovo prohlášení považuje za skvělou zprávu, neboť závod vytvoří nová pracovní místa. O případných pobídkách zatím Německo podle Altmaiera s Teslou nejednalo, k výrobci elektroaut chce ale země přistupovat jako k jakékoliv jiné automobilové společnosti.

Příchod amerického konkurenta přivítalo dokonce i německé sdružení automobilového průmyslu VDA. „Muskovo oznámení ukazuje důležitost Německa jako místa pro výrobu elektromobilů v Evropě,“ uvedlo sdružení. „Nevyhýbáme se konkurenci, právě naopak,“ dodalo.


Infografika: Kde je nejvíce elektromobilů


Záměr Tesly postavit v Německu továrnu vítá rovněž německá automobilka Volkswagen, která minulý týden spustila masovou výrobu elektromobilů ID.3, napsala agentura AP. Podle odborníka na automobilový průmysl Ferdinanda Dudenhöffera by nová konkurence mohla být pro německé automobilky přínosem. „Je to dobrá zpráva pro VW, Daimler a BMW,“ uvedl Dudenhöffer.

Mezi kandidáty na evropskou továrnu Tesly v minulosti patřila rovněž Británie. Musk nicméně v dnes zveřejněném rozhovoru se serverem Auto Express uvedl, že umístění závodu do Británie by bylo příliš riskantní kvůli nejistotě kolem odchodu země z Evropské unie.

Automobilka nyní dokončuje závod Gigafactory 3 za dvě miliardy dolarů (zhruba 46,5 miliardy korun) v Šanghaji. Jde o její první továrnu na výrobu elektromobilů v zahraničí.

Tesla ve třetím čtvrtletí zvýšila dodávky zákazníkům proti předchozím třem měsícům o dvě procenta na rekordních 97 tisíc vozů. Zároveň uvedla, že v celém letošním roce hodlá dodat 360 tisíc až 400 tisíc vozů.

Dále čtěte:

Elektřina, nebo vodík? Německý autoklub doporučuje obojí

Plně veganská Tesla: Muskova automobilka přestane používat kůži

Levnou Teslu nechceme: majitelé elektroaut protestovali proti snížení cen

EBF24

Revoluce u pumpy: ropný gigant Shell věří elektromobilům

Špatné vyhlídky paliva budoucnosti: vodík se prosazuje pomalu, technologie je drahá

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).