Menu Zavřít

Tesla přepne na solární energii celý ostrov v Pacifiku

22. 11. 2016
Autor: SolarCity

Americká automobilka Tesla miliardáře Elona Muska to zjevně myslí se solární energetikou zcela vážně. Po nákupu firmy SolarCity to demonstruje na projektu ostrova Ta’u v Americké Samoi. Ten bude celý zásobovat energií ze slunce.

Význam malého ostrova v Tichém oceánu je z pohledu světové energetiky samozřejmě zcela marginální. Jenže pro Teslu má Ta’u o rozloze asi tří čtvrtin San Marina důležitost, byť hlavně symbolickou.

Automobilka známého miliardáře Elona Muska v pondělí oznámila, že dokončila akvizici SolarCity, a stává se tak stále více i energetickou společností. Minulý týden se pro nákup vyslovilo přes 85 procent akcionářů Tesly. Sám Musk akvizici považuje za „naprosto pochopitelnou“, odborníci ji ale označují za riskantní. SolarCity, která se potácí hluboko v červených číslech, stála 2,6 miliardy dolarů (asi 66 miliard korun).

CIF24

U příležitosti dokončení akvizice byl podle webu TheVerge představen projekt v Americké Samoi, bezmála šest a půl tisíce kilometrů západně od pobřeží USA. Na ostrově dosud napájeném energií z dieselových generátorů, v posledním roce Tesla v partnerství se SolarCity vytvořila síť s 5300 solárními panely o výkonu 1,3 megawattu (to má na svědomí SolarCity) a úložnými bateriemi, které umožní ostrovu vydržet bez slunečního záření až tři dny (za tím pro změnu stojí Tesla). Energii ze sítě bude čerpat všech zhruba šest set obyvatel ostrova.

Projekt podle Tesly ročně nahradí 110 tisíc galonů nafty, kterou pálily generátory. Z pohledu emisí to odpovídá 1073 tunám ekvivalentu oxidu uhličitého, což za rok vyprodukuje něco přes dvě stovky osobních aut. Kromě znečištění si tím ostrov pomůže i ekonomicky, Tesla navíc dodává, že se ušetří i za dopravu paliva na ostrov.

Čtěte dále:

Muskův plán pro Teslu: solár, sdílení a autobusy

Airbnb chce uživatele se solárními panely. Plácla si se SolarCity

Slunce do pustiny. U Černobylu mají vyrůst solární panely

Černobyl (Zdroj: ČTK)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).