Menu Zavřít

Tesla se Starmanem za volantem už čtyři roky brázdí vesmír. Za pár milionů let ji snad někdo zachrání před zničením, doufá Musk

9. 2. 2022
Autor: Depositphotos
  • Začátkem února 2018 odstartovala z Floridy raketa Falcon Heavy s netradičním nákladem - elektromobilem značky Tesla. Za volantem sportovního modelu Roadster ale nebylo pouze prázdné sedadlo

  • Umělá figurína zvaná Starman ,pilotuje‘ vůz na dlouhé cestě vesmírem, která bude trvat ještě miliony let. Momentálně se nachází zhruba 234 milionů kilometrů od Země

  • Podle propočtů existuje 22procentní šance, že si to vůz v budoucnu namíří opět zpátky na Zem. Elon Musk však v takovém případě věří v jeho záchranu a umístění vozu do muzea


Zřejmě největší vesmírný cestovatel přezdívaný Starman už čtyři roky létá v kosmickém prostoru. Figurína odstartovala společně s aktuálně nejvýkonnější raketou na světě Falcon Heavy z dílny společnosti SpaceX nejbohatšího člověka planety Elona Muska. Na oběžné dráze Slunce, Marsu a Země se ovšem nepohybuje v kokpitu Falconu, ale sedí připoutaná za volantem elektromobilu, který byl připevněný k samotnému nosiči. Jedná se pochopitelně o vůz značky Tesla, a to rovnou o její nejrychlejší model - model Roadster.

Vůz, který má na palubní desce nápis „Don't panic!“, skutečně není na nějaké vědecké cestě. Inženýři SpaceX pouze potřebovali otestovat nosnost rakety, a jako zatížení tedy použili Roadster i s ,řidičem‘.

Kde se teď vůz pohybuje? Podle sledovacího zařízení na webu whereisroadster.com, jež využívá údaje NASA, krouží Starman asi 234 milionů kilometrů od Země. Blíže to už tedy má na Mars, od kterého jej dělí o 34 milionů kilometrů méně. Během čtyř let pak urazil zhruba dvě miliardy kilometrů a provedl 2,6 smyčky kolem Slunce.

Budeme chtít pouze dobrovolníky. Někdo z nich se totiž pravděpodobně nevrátí, říká Elon Musk o budoucích letech na Mars
Přečtěte si také:

Budeme chtít pouze dobrovolníky. Někdo z nich se totiž pravděpodobně nevrátí, říká Elon Musk o budoucích letech na Mars

Jak vůz bičovaný nehostinnými podmínkami kosmu po takové cestě vypadá? Na to se snaží odpovědět astronom z Harvardova Smithsonova centra pro astrofyziku Jonathan McDowell. Pravděpodobnost, že je stále vcelku, bude podle něj vysoká, nablýskaná třešňově zbarvená kapota ale během cesty vesmírem nejspíše utrpěla pár škrábanců po zásahu asteroidem, řekl pro CNN.

Srážku se Zemí vyloučit nelze

Starmana čeká dlouhá a osamělá cesta vzduchoprázdnem, na které ještě dlouho nespatří žádnou planetu. V roce 2020 byl blízko Marsu. Pokud se tedy pět milionů kilometrů, což je mimochodem třináctinásobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem, dá považovat za blízkost. Našemu rudému sousedovi by se Roadster podle údajů NASA měl znovu přiblížit nejdříve v roce 2035, v letech 2047 a 2050 provede rovněž dva ,blízké‘ průlety kolem Země ve vzdálenosti několika milionů kilometrů.

Dali jsme opici do mozku implantát, aby mohla hrát videohry, řekl Elon Musk na Clubhouse
Přečtěte si také:

Dali jsme opici do mozku implantát, aby mohla hrát videohry, řekl Elon Musk na Clubhouse

Ze závěrů jedné akademické práce dokonce vyplývá, že existuje asi 22procentní šance, aby se vůz během následujících 15 milionů let srazil se Zemí. O 10 procent menší pravděpodobnost pak výsledky přisuzují srážce s Venuší nebo Sluncem. Vesmír je však nevyzpytatelný, a proto je potřeba brát takové výpočty s jistou rezervou. Tím spíš když pro vědce osud Starmana a jeho roadsteru nemají příliš velkou váhu, a tudíž se na získání více dat o možné trajektorii letu nijak zvlášť nesoustředí. Naposledy vůz dalekohledem pozorovali v březnu 2018, zhruba měsíc po startu z Floridy.

CIF24

Jak to s elektromobilem nakonec dopadne, není vzhledem k výše zmíněnému příliš aktuální téma. Pokud by se ale za několik milionů let vůz skutečně vydal směrem k Zemi, pravděpodobně by se před dopadem rozpadl na kusy, které by následně shořely v atmosféře. Samotný Elon Musk, jenž o vyslání Tesly do vesmíru rozhodnul, v roce 2018 vyjádřil naději, že v té době už snad lidstvo bude mít osady i na jiných planetách sluneční soustavy a bájný vesmírný koráb zachrání ještě před zkázou, aby mohl být uložen na čestné místo do muzea.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).