Menu Zavřít

Tesla zaměstnává pracovníky pro trénink humanoidních robotů. Pohyby stroje „okoukají“ díky speciálním oblekům

21. 8. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Tesla
  • Společnost Tesla trénuje svého humanoidního robota Optima. Ten se má v pohybu a práci zdokonalovat tak, že je „okouká“ od lidí
  • Přesně za tímto účelem automobilka v posledním roce najala desítky zaměstnanců, jejichž úkolem je nosit speciální obleky pro zachycování pohybu a soupravu pro virtuální realitu
  • Sběrem a následným zpracováním dat by společnost dle odborníka na robotiku mohla trávit až milion hodin

Jak docílit toho, aby se humanoidní robot hýbal dostatečně lidsky? Doslova mu ukažte, jak na to. Alespoň tak to aktuálně dělá i společnost Tesla, která před třemi lety oznámila, že vytvoří humanoidního robota jménem Optimus, který by dle zakladatele Elona Muska měl zvládat práci v továrně i v pečovatelském domě.

Podle údajů na sociální síti LinkedIn, na které upozornil web Insider, najala za poslední rok automobilka desítky pracovníků, jejichž úkolem je nosit oblek pro zachycování pohybu. Nevšední pracovní pozice je označována jako operátor sběru dat a je oceněna až 48 dolary za hodinu.  

Zvládnete dezorientaci?

Nošení obleku není jedinou náplní práce. Ti, kteří projdou výběrovým řízením, čeká pohyb po testovacích trasách a plnění různých úkolů. Kromě obleku mají na sobě také soupravu pro virtuální realitu, a to po dobu více než sedmi hodin denně. Jednou z podmínek spolupráce je tedy skutečnost, aby byl dotyčný schopný snášet dezorientaci, která se po dlouhodobém nošení VR může projevit.

Outstream Placeholder

Že tato práce není pro každého, je jasné i z požadavků na výšku, která musí být mezi 170 a 180 centimetry, což pravděpodobně znamená, že Tesla hledá zaměstnance, kteří se nejen vejdou do speciálních obleků, ale budou mít i podobnou velikost jako robot.

„Je to přesně to samé, co dělají se systémem Autopilote. Ale místo shromažďování dat ze svého vozového parku platí lidem, aby přišli do továrny nebo na pracoviště a provedli tyto úkoly,“ přibližuje odborník na robotiku z University of Sheffield Jonathan Aitken.

Miliony hodin dat

Než se Tesle podaří Optima naučit vše, co je potřebné, mohli by dle profesora robotiky na Georgijském technickém institutu Animeshe Garga strávit jeho výcvikem a sběrem dat i tisíce až miliony hodin. Což bude stát nejen čas, ale i peníze.

Roboti zaměstnancům přináší nové příležitosti, shodují se lidé z oboru. Strach z násilného kradení práce je dle nich zbytečný
Přečtěte si také:

Roboti zaměstnancům přináší nové příležitosti, shodují se lidé z oboru. Strach z násilného kradení práce je dle nich zbytečný

„Je nesmírně obtížné vyrábět roboty ve velkém měřítku. Množství shromážděných dat, které byste potřebovali, by snadno vyšlo na půl miliardy dolarů, a skutečná otázka zní: I kdybyste to udělali, uspějete? Protože žádná záruka úspěchu neexistuje,“ upozorňuje Garg.

Aitken ještě dodává, že využívání obleků pro zachycování pohybu není při výcviku robotů ani zdaleka novou praxí. Tesla prý ale rozhodně patří k prvním, kdo se tuto taktiku pokouší využít v takovém měřítku a provádí takovou širokou škálu zobecněných úkolů. „Ve výrobním světě máme obvykle robota, který umí jeden úkol opravdu velmi dobře, ale obvykle to nepřesahuje jeho rámec,“ doplňuje.

EBF24

Tesla na žádost Insideru o komentář zatím nereagovala. Jak takový výcvik robota vlastně probíhá nicméně přiblížila už loni, když na sociální síti X zveřejnila video, na kterém princip tréninku zobrazuje.

Kdy Tesla začne vyrábět robota Optima? Elon Musk je optimistický a vyhlíží rok 2025, možná ho ale předběhne silná konkurence
Přečtěte si také:

Kdy Tesla začne vyrábět robota Optima? Elon Musk je optimistický a vyhlíží rok 2025, možná ho ale předběhne silná konkurence

V lednu se v médiích rovněž roznesla zpráva, že by Tesla svého robota měla začít dodávat už během příštího roku. Avšak vzhledem k tomu, že se řada Muskových optimistických odhadů již nevyplnila, zůstávali odborníci spíše skeptičtí. A zdá se, že měli proč. Letos v červenci totiž miliardář na platformě X informoval o novém potenciálním datu. Ve velkém je prý začne produkovat až v roce 2026 a pro interní účely Tesly zhruba o 12 měsíců dříve. Vzhledem ke zvyšující se konkurenci v této oblasti navíc hrozí, že by s humanoidním robotem mohla přijít dříve zcela jiná společnost.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).