Konečně nebudeme jíst rukama
PRAHA (mb) - V době, kdy hosté rvali maso rukama, víno pili z cínových pohárů a kosti házeli za sebe čekajícím psům, oni již existovali. Mluví se o královském cechu rotisérů, založeném roku 1248 v Paříži. Původně se jeho příslušníci zabývali úpravou všech druhů masa před rožněním či roštováním. Během pěti set let, do roku 1789, kdy cech zanikl, se jeho aktivity rozšířily na podporu gastronomické kultury. V roce 1950 se skupinka milovníků vysoké gastronomie rozhodla obnovit činnost předků a založila asociaci Chaine des Rotisseurs. Ta sdružuje milovníky nejvyšší kultury stolování a nápojové kultury z celého světa. Organizace, zastoupená na pěti kontinentech, dorazila i do České republiky. Činnost Bailliage National de Czech Republic, výboru sdružení v té které zemi, byla nastartována v minulých dnech. Přejme si, aby se otisk snažení této asociace brzy v co největší šíři trvale usadil v naší gastronomii.