Menu Zavřít

Těsně uhájené prvenství

3. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Zisky bank

MMF24

PRAHA (tos) - Pořadí nejziskovějších bank se po zveřejnění hospodářských výsledků za rok 2005 v tuzemsku nezměnilo. Prvenství tradičně uhájila Komerční banka (KB). Cíl šéfa České spořitelny (ČS) Jacka Stacka dohnat s jím řízenou bankou KB v ziskovosti je ale již na dosah - Komerční banka vydělala jen o osmnáct milionů korun více. Komerční banka i Česká spořitelna zveřejnily konsolidované, ale doposud neauditované hospodářské výsledky 28. února, GE Money se přidala o den později. ČSOB publikuje konsolidovaná čísla stejně jako HVB Bank až v průběhu března.
Oběma hlavním soupeřícím bankám vzrostl srovnatelně provozní zisk. Úspěšnější byla Česká spořitelna, jejíž celkové výnosy stouply meziročně o 9,8 procenta. Komerční banka připsala osm procent. Celkový čistý zisk Komerční banky přesto na rozdíl od všech hlavních konkurentů meziročně mírně poklesl o 1,6 procenta na 9,148 miliardy korun vzhledem k výrazně nižším jednorázovým příjmům. V minulých letech ziskovost KB vylepšoval například prodej části kmene její pojišťovny a podílu v karetní společnosti Muzo. Vyšší dynamiku měla Česká spořitelna nejen v ziskovosti, ale oproti všem konkurentům též ve zvyšování své bilanční sumy. Celkový objem aktiv a pasiv ČS stoupl o 12,4 procenta na 654 miliard korun, zatímco Komerční bance o 10,1 procenta, GE Money o 7,5 procenta s ČSOB jen o 1,1 procenta.
Zatímco velké banky hlásí slušnou dynamiku růstu velikosti bilance i zisku, Živnostenské bance se zatím nepodařilo nabrat dech. Před dvěma roky banka ze skupiny UniCredit přijala ambiciózní tříletý plán expanze, na jehož konci by měla v roce 2007 dosahovat ročního zisku 800 až 900 milionů korun a z padesáti na sto miliard měla vzrůst i bilanční suma. Realita po dvou letech je jiná - banka bilančně stagnuje a její zisk za poslední dva roky, především kvůli budování nových poboček, poklesl z 262 milionů v roce 2003 na 197 milionů loni. Raiffeisenbank, která byla v minulých letech ziskovostí i svou velikostí Živnostenské bance nejblíže, svá čísla zatím nezveřejnila.
Zcela jinak vypadají výsledky J&T Banky. Tato v podstatě privátní banka, nezatížená investicemi do budování poboček a reklamy, vydělala čtyřnásobně více než v roce 2004. Zásluhu na tom má především růst kapitálových trhů, na kterých banka investovala své i klientské peníze. Vlastní investice do akcií jí přinesly zisk ve výši 118 milionů korun ve srovnání s patnácti miliony o rok dříve. Bance se dařilo obchodně jak na straně získávání pasiv, tak i v růstu objemu aktivních obchodů. Klientské vklady v bance vzrostly o čtvrtinu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).