Menu Zavřít

Test: Jak nám chutná Rakousko

22. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Ověřili jsme si, jak mimořádné jsou výsledky vinařů, kteří se chystají ztéci český trh

Další ze spanilých jízd rakouských vinařů zamířila do pražského Sjezdového paláce. Více než stovka (přesné číslo bylo 132) jich přivezla ukázky své produkce. Jako vždy při pravidelných přehlídkách, které se v Praze konají již několik let, se v široké nabídce dala nalézt vína špičková, průměrná i ta pod střední hodnotou. O vážnosti úmyslu Rakušanů ztéci český trh s vínem není ani na vteřinu radno pochybovat, podívejme se proto, čím chtějí českého konzumenta upoutat. Namátkově jsem vybral několik vzorků, skrze které nahlédneme do sortimentu našich jižních sousedů a posoudíme kvalitativní posun jejich vín, která jsou ve světě vnímána stále příznivěji.

Grüner Veltliner DAC 2004 Seifried, Weinviertel Vydařený veltlín z těch nemnoha, které získaly první rakouskou apelaci DAC. Ročník 2004 vykazoval u veltlínů vyšší podíl kyselin, což ovlivnilo jejich charakter směrem k ostřejším tónům. V tomto případě však působí víno velmi vyváženě a typicky „weinviertelově“. V mantinelech poměrně neširokého rozsahu se objevují všechny charaktery odrůdy akcentované oblastí do čistých, typických tónů.

Muskat Ottonel 2004 Qualitätswein Willi Opitz, Neusiedlersee Nadějný příslib příjemných prožitků pro horké letní dny. Hravé víno s vyšší, typicky muškátovou kytkou a lékárnicky vybalancovanou chutí, kde intenzita decentně ustupuje skladbě a šíři. Temperamentní dozvuk, přes vyšší podíl alkoholu (13 %), působí lehce a rozverně. Odeznívání je dlouhé, příjemné a výsostně osvěžující, při sympatické převaze svěžesti nad natěžkanou, často muškátovou cukrkandlovostí.

Blauer Portugieser 2004 Qualitätswein Baumgartner, Weinviertel Ukázka, proč je portugal tak populární. Víno lehké, svěží, plné ovocitých tónů, trochu rozmarné a hravé. Fialové tóny v čiré, lehčí barvě, květiny a ovoce v buketu a sametová hladivost chuti. To jsou základní atributy tohoto vína, které ač zrozeno na severu země, má v sobě silný náboj jižního temperamentu. Příjemný doběh má dlouhé trvání s nerušivým průběhem bez výraznějšího ataku kyselin či hořčin.

Zweigelt-Classic 2003 Qualitätswein Seifried, Weinviertel v tradiční oblasti veltlínských se zrodilo červené víno z další opory rakouského vinařství, odrůdy Zweigeltrebe. Hluboká barva granátů vystřelující ohňostroj jiskérek. Hutný buket, hýřící vůněmi tmavých peckovin. Plná, doširoka rozprostřená chuť, urovnaná bez ostrých rohů. Trochu panovačně se projevuje snad jen vyšší důraz alkoholu. V konečném účtu lze víno označit za harmonického, dobře vyzrálého a lahodného reprezentanta odrůdy.

MMF24

Cuvee Exclusive 2001 Qualitätswein Zull, Weinviertel Podmínky podobné našim nedávají mnoho prostoru k tomu, aby červená zpod naší jižní hranice dávala mimořádné výsledky. Cuvee Exclusive ze sklepů Zull je příkladem opaku. Francouzsko-rakouská kupáž (Cabernet Sauvignon, Zweigelt a Merlot) dobře odlaďuje negativa jednotlivých odrůd a v příjemné shodě zdůrazňuje jejich klady. Vychází z toho noblesní víno s dlouhým, srovnaným závěrem. Vysoká nazrálost a patrná stopa dřeva zvyšují jeho esprit a plné tělo je předpokladem pro další nárůst kvality tohoto cuvée během ležení.

Römerstein 1999 / 01 Beerenauslese süss Klein, Burgenland Jeden ze speciálů z kategorií nejvyšších jakostních tříd, výběrů z bobulí, vín slámových, rákosových a ledových. Barva tmavého zlata, mohutná vůně hroznů spolu s bohatými akcenty lipového květu. Chuť je esencí široké škály prvků a končí medovými tóny za plné podpory důrazného hrozinkového akcentu. Vysoký obsah cukru eliminuje bohatá přítomnost kyselin. Skrze ně nabývá víno oživujícího charakteru, trvajícího po celou dobu téměř nekončícího doznívání.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).