Menu Zavřít

Test občanky

7. 10. 2005
Autor: Euro.cz

SMS služby

ebf - tip - debata

PRAHA (oh) - Společnost Fincom–Materna Communications spustila službu, díky které je možné přes textovou zprávu ověřit platnost dokladu totožnosti. Na telefonní číslo 9003020 stačí odeslat SMS zprávu ve formátu „X OP číslo občanského průkazu“, či „X CP číslo pasu“ a speciální aplikace zašle zpět zprávu s informací, zda dotazovaný doklad není evidovaný jako neplatný.
Služba vychází z databáze ministerstva vnitra, které nabízí ověření platnosti pasů a občanských průkazů také na svých internetových stránkách http://www.mvcr.cz/doklady/index.html či prostřednictvím technologie WAP. „Stále ještě vzniká spousta situací, ve kterých je nutné okamžité ověření dokladu a není k dispozici přístup na internet. Věříme, že služba pomůže zamezit nepříjemnostem, které vznikají při používání neplatných dokladů,“ poznamenává Hana Pacholíková, marketingová manažerka Fincom-Materna.
Vývoj aplikace firmě trval zhruba měsíc. Fincom-Materna při něm vycházel ze zkušeností své zhruba rok staré služby, která umožňuje pomocí SMS zpráv zjistit, zda konkrétní vozidlo není vedeno v registru odcizených či hledaných aut. Cena jedné textové zprávy pro ověření platnosti pasu či občanského průkazu je dvacet korun včetně daně, jak říká Pacholíková, prostředky slouží k pokrytí technologických nákladů spojených s provozováním služby.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).