Menu Zavřít

TEST ODVAHY MINISTRA PELTRÁMA

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Poradci završili svoji práci výběrem konsorcia Český mobil.

Ministr Antonín Peltrám již zřejmě obdržel návrh, koho by měl vyhlásit za vítěze výběrového řízení na třetího mobilního operátora. Řídící výbor, složený ze státních úředníků, totiž minulý pátek (až po uzávěrce tohoto materiálu) projednával doporučení, které mu v pondělí předložil poradenský tým složený z firem CEAG, Analysys Limited a Cameron McKenna. Tři na sobě nezávislé zdroje týdeníku EURO sdělily, že poradci z předložených osmi nabídek jako nejlepší doporučili konsorcium Český mobil, v němž hraje prim IPB a kanadská společnost Telesystem International Wireless (TIW). Poradenský tým za svou práci podle informací týdeníku EURO obdrží třicet milionů korun. S výrazným odstupem druhé místo obsadila nabídka Orange, třetí pak podle poradenských firem bylo konsorcium Crys- Tel. Ostatní konsorcia, z nichž například NovýMobil (Aliatel, Telenor) či MV Com (Mannesmann, Vivendi) byla považována za favority, se překvapivě ocitla v poli poražených.

Změna není vyloučena. Změnit pořadí doporučené poradci bylo a nadále samozřejmě je možné, ale zcela určitě ne nijak radikálně. Před pátečním jednáním komise se neočekávalo, že by se k tomu státní úředníci odhodlali. Vyžadovalo by to i hodně osobní odvahy, aby dokázali čelit podezření, že tak nečiní ze zištných důvodů. „Ke zpochybnění výběru bychom museli mít velmi pádné důvody, ale nedokážu si představit, že by kdokoliv z nás dokázal během tak krátkého času najít dostatečné a čísly podložené argumenty, proč by Český mobil neměl vyhrát, řekl týdeníku EURO před jednáním jeden z členů výboru. Navíc si tento člen myslí, že lidé z komise, kteří pracují ve státní správě či v politice, si to nebudou chtít „rozházet s Investiční a Poštovní bankou, jejíž mocenské postavení je podstatně silnější, než by se u běžného finančního ústavu očekávalo. Podle něj je tedy spíše pravděpodobné, že členové komise, jejichž seznam jsme zveřejnili v minulém čísle (EURO 37/1999), ponechají pořadí tak, jak ho navrhli poradci, a to také předají ministru dopravy a spojů.

Létající Peltrám. Změnit pořadí by kromě komise mohl následně i ministr Antonín Peltrám. Ten doposud prohlašoval, že hodlá doporučení respektovat. Před svým závěrečným rozhodnutím se však ještě půjde poradit do vlády. Některé okolnosti nasvědčují, že si ministr pro případ, že by jej někdo chtěl obvinit z ovlivňování soutěže, plánovitě kryje záda. Až minulý čtvrtek večer se totiž vrátil z několikadenní návštěvy Číny. Jednání řídícího výboru (kterého však Peltrám není členem) začalo v pátek v půl osmé ráno. V poledne pak již měl ministr opět odletět ze země, na návštěvu Atén. Z Řecka se vrací toto pondělí (20. 9.) brzy ráno, těsně před začátkem zasedání vlády. Je pravděpodobné, že již na tomto jednání ministr informuje své kolegy o jménu navrženého vítěze tendru a nechá si je jimi posvětit. Pokud tak neučiní, bude je moci oficiálně informovat až příští týden, protože od úterý 21. září až do pondělí 27. září je zase v zahraničí, tentokrát ve Washingtonu. Přitom jméno majitele mobilní licence musí být oficiálně vyhlášeno a stvrzeno nejpozději ve čtvrtek 30. září.

Bouře nevole? Pokud tendr skutečně vyhraje Český mobil, již dopředu lze odhadnout, že to mezi poraženými firmami i nezávislými odborníky vyvolá poměrně silnou negativní reakci. V konkurenci s největšími světovými operátory zvítězí kanadská firma regionálního charakteru. Kritika tohoto druhu se zřejmě objeví i přesto, že česká část konsorcia je poměrně silná. Z tisku, z internetu, ale i z osobních rozhovorů lze přímo i nepřímo vystopovat téměř jednolitý názor, že vše by bylo lepší než verze s Českým mobilem jako vítězem. Míra nevraživosti je až udivující, protože konsorcium si v rámci soutěže na veřejnosti nepočínalo o nic lépe či hůře než ostatní. Konkurenti však říkají, že jim nejvíce vadí nereálnost nabídky Českého mobilu, kdy plán výstavby sítě počítá se spuštěním již na konci letošního roku, když ostatní tvrdí, že dříve než v polovině příštího roku to není možné. Vadí jim také, že byl nabídnut extrémně nízký tarifní program (za deset korun měsíčního paušálu 40 minut volání zdarma). „To prostě není reálné, aby to přinášelo zisk. My jsme na tom pracovali několik měsíců, máme dokonale zmapovaný trh, neskrývá roztrpčení šéf jedné z konkurenčních firem. Český mobil však prý oponuje tím, že i přesto dokáže vydělat, protože minuty provolané klienty navíc budou několikanásobně dražší. Ačkoliv konkurenti poukazují na „nesmyslné údaje v byznys plánu a plánu výstavby sítě, jaksi mimoděk dodávají, že stejně tak jim vadí, že konsorcium a lidé kolem něj jsou nejlepší v tom, čemu se říká politický lobbying. Měli také prý k dispozici špičkový analytický tým, který jejich nabídku pro počítačové vyhodnocení učinil nenapadnutelnou a neprůstřelnou. V neposlední řadě se nyní i v budoucnu mohou opřít o spolupráci s některými vlivnými médii. Není totiž tajemstvím, že původně se členem konsorcia měl stát Beseda Holding, který má zásadní vliv na komerčním televizním trhu (EURO 25/1999).

Sliby tvrdě vymáhat. Členové komise, kteří předminulý týden navštívili sídlo Analysys Limited v Cambridgi, však podle našich informací ani při kontrolních výpočtech nezjistili žádné nesrovnalosti. Je tedy možné uvažovat jen o tom, zda byla výběrová kritéria nastavena správně, či zda je možné vyhodnocení svěřit počítači, který nedokáže pracovat s pojmy pravda a lež, ale jméno vítězné firmy by asi nemělo být zpochybňováno. Pro případ, že by Český mobil nebo kterýkoliv jiný vyhlášený vítěz slíbil něco, co nedokáže uskutečnit, jsou ve smlouvě, kterou bude muset podepsat, stanoveny poměrně tvrdé sankce za neplnění. Nejvyšším trestem je odebrání licence. Vybraná firma by tentokrát měla být důrazně upozorněna, že v případě nesplnění závazků, které jí zajistily v soutěži první místo, bude licence bez milosti odebrána. Taková praxe zatím u nás obvyklá není. Pro příklady, kdy se dodržování licenčních a privatizačních závazků nijak razantně nevyžadovalo, není třeba chodit daleko. SPT Telecom a TV Nova jsou zářné příklady.

Další válka začíná. Ani s vyhlášením vítěze tendru boj investorů v ČR neskončí. Na majitele licence se okamžitě sesypou nabídky výrobců telekomunikační infrastruktury. V soutěži o několikamiliardovou zakázku na dodávky centrál, základnových stanic, ústředen a dalšího zařízení se podle všeho mezi sebou utká šestice světových firem: kanadský Nortel, finská Nokia, švédský Ericsson, německý Siemens a americké firmy Motorola a Lucent Technologies. Na rozdíl od souboje o licenci půjde ale o čistě obchodní záležitost, do které stát novému majiteli licence nemá co mluvit. (Jak dopadl výběr třetího operátora v sousedním Polsku, informujeme na str. 57.)

PODLE ČEHO SE MĚLY POZNAT PLANÉ SLIBY

ebf - tip - debata

O tom, zda je nabídka zájemců o licenci realizovatelná, měly rozhodnout odpovědi na následujících jedenáct otázek. Pokud by na jedinou z nich byla odpověď záporná, měl být účastník diskvalifikován a jím nabízené tarify, rychlost pokrytí a kvalita signálu již neměly být vůbec posuzovány. 1) Je operátor schopen shromáždit finanční prostředky nezbytné k implementaci byznys plánu? 2) Lze dle byznys plánu splnit závazky, co se týče nabídnutých tarifů, pokrytí a kvality? 3) Jsou předpovědi růstu trhu a podílu operátora obhajitelné?
4) Lze závazek pokrytí splnit? 5) Je marketingová strategie jasná a obhajitelná? 6) Je program kapitálových investic obhajitelný? 7) Jsou EBIDTA předpovědí v nabídce obhajitelná? 8) Demonstruje nabídka dostatečnou technickou expertizu nutnou k vybudování a operování celoplošné GSM sítě? 9) Demonstruje nabídka dostatečnou marketingovou expertizu pro úspěšné poskytování GSM služeb? 10) Demonstruje nabídka dostatečnou implementační expertizu projekčního týmu, definovaného v nabídce? 11) Je nabídka v souladu s Národní telekomunikační politikou, shrnutou ve vládní rezoluci č. 324/1999?

(jpš)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).