Menu Zavřít

TEST SOUDKOVA EGA

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

K r i z e     T a t r y     K o p ř i v n i c e

Předseda představenstva a generální ředitel Škody Plzeň Lubomír Soudek chce zachránit kopřivnickou Tatru výprodejem. Ovšem za zády věřitele a ten se brání.

Kdyby představenstvo akciové společnosti Tatra akurátně plnilo to, co vyžaduje zákon, muselo by už dávno požádat o vyhlášení bankrotu. Všichni totiž dobře vědí, že dluhy firmy překročily o víc než polovinu hodnotu základního jmění podniku. A co hůř, Tatra ani s nejskvělejšími výrobními záměry prostě nemá finance na jejich realizaci: Největší bankovní věřitelé celé ekonomicky spjaté skupině neschopné dostát svým závazkům zkrátka znovu nepůjčí.

Zřejmě proto, aby se nenaplnil nejchmurnější scénář, zpracoval předseda představenstva Škody Plzeň Lubomír Soudek plán na finanční ozdravení kopřivnického podniku. Plzeňská škodovka vlastní v Tatře skoro čtyřiačtyřicet procent. Budoucnost Tatry tudíž podstatně ovlivní i pozici mateřské firmy.

Soudek svůj plán nazval bombasticky Soubor opatření k získání finančních zdrojů a pro dosažení zvratu ve vývoji hospodaření Tatra, a. s. Cíle souboru jsou chvályhodné a těžko proti nim co namítat. Kýženou metou Soudkova snažení jsou další úvěry, další kontrakty s obchodními partnery, další prodej hotových výrobků i zásob a rovněž vymáhání vlastních pohledávek. K tomu hlavní věřitel - Komerční banka - nemá a nemůže mít výhrady. Značné rozpaky však u ní vzbuzují cesty, jimiž Soudek hodlá povzbudit finanční toky v Tatře. Podle informací, které má EURO k dispozici, se bankovní dům obává, že Soudkův ozdravný program poškodí samotnou tatrovku, její věřitele a také akcionáře plzeňského gigantu.

Investiční a Poštovní banka, která nyní spolu s Komerční bankou patří k rozhodujícím věřitelům Škody Plzeň, a proto dohlíží na veškerou Soudkovu činnost, má program k dispozici také. Přestože IPB dosud neskončila analýzu Soudkova souboru opatření, její pohled se patrně nebude lišit od skepse Komerční banky. Oba finanční ústavy totiž uzavřely dohodu o společném postupu vůči celé Škodě Plzeň, včetně vzájemné konzultace všech kroků.

Předseda představenstva škodovky chce získat chybějící finance například tím, že převede majetek Tatry na jiné osoby nebo tak, že jiným osobám pronajme provozy podniku. Dále chce prodat také majetkové podíly v dceřiných společnostech tatrovky, či dokonce převést výrobu náprav na Slovensko do Tatry Sipox. Zdá se, že Soudek by ani neváhal prodat ochrannou známku Tatra, nebo ji alespoň dát do zástavy. Navíc je ochoten prodávat i zaregistrované patenty či průmyslové vzory.

Komerční banka se proti těmto záměrům oficiálně ohradila. V dopise adresovaném přímo předsedovi představenstva škodovky na Soudkovi požaduje, aby nepodnikal bez vědomí a bez souhlasu věřitele nevratné kroky. Naléhavě ho vyzývá, aby se zdržel jednání, která mohou poškodit zájmy společnosti Tatra a jejích věřitelů. A nakonec ho žádá, aby peněžní ústav alespoň informoval o krocích, které již učinil. Komerční banka je zřejmě tak vyděšena Soudkovými záměry, že kopii tohoto dopisu zaslala všem členům představenstva a dozorčí rady kopřivnické Tatry i plzeňské škodovky.

Lubomír Soudek zareagoval neuvěřitelně hystericky. Místo aby zkoumal věcnou podstatu námitek banky, cítí se skandalizován. V odpovědi generalitě Komerční banky argumentuje neuvěřitelně. Jeho přece nebude nikdo upozorňovat na to, co může nebo nemůže dělat. Pan generální ředitel se mýlí. S firmou, v níž mu už v podstatě nepatří ani hřebík, libovolně nakládat nesmí. Pánem je ten, kdo tam má peníze.

Že je situace v kopřivnické Tatře kritická, dobře ví rovněž Ministerstvo průmyslu a obchodu. Nicméně se nedívá na firmu jen a pouze jako na bankrotující podnik. Bere v úvahu i to, že existence či neexistence Tatry podstatně ovlivní ekonomickou, sociální a potažmo i politickou situaci v celém regionu. Podle informací týdeníku EURO proto Tatra v žádném případě nebude zařazena do chystaného Revitalizačního programu (ostatně nedovolily by to ani její ekonomické ukazatele), ale ministerstvo je rozhodnuto popohnat jednání o prodeji podniku jako celku. I bankovní kruhy naznačují, že zájem o vstup do firmy by mohli mít investoři, kteří byli dlouhá léta zákazníky Tatry a dnes často marně čekají na dodávky náhradních dílů. V Kopřivnici už nejsou peníze ani na tuto výrobu.

EBF24

Ačkoliv banky a ministerstvo mají pro záchranu tatrovky odlišné důvody - jedněm jde o peníze, druhým o voliče, cíle mají společné. A nedopustí, aby jim je generální ředitel Škody Plzeň svým velikášstvím překazil. Proto se s takovým napětím čeká na listopadovou mimořádnou valnou hromadu Škody Plzeň. I kdyby ji nesvolal Soudek, jak oznámil, učiní tak bezpochyby další akcionář - Komerční banka. Když Soudek přemůže svoje ego, snad zůstane i předsedou. Možná představenstva, možná dozorčí rady.

Soudkův dopis Kollertovi (69 KB)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).