Menu Zavřít

Testy budou přísnější

7. 9. 2007
Autor: Euro.cz

První hodnocení na základě nového bodového systému najdete na straně 118

Když se někdy na počátku roku 2001 objevila v týdeníku EURO první hodnocení restaurací, vystačil si tehdejší hodnotitel Nigel Mort s padesáti body a čtyřmi sledovanými položkami: jídlem, obsluhou, atmosférou a poměrem mezi kvalitou a cenou. Po pouhém půlroce, v říjnu stejného roku, nastavili aktéři testování nové bodové hodnocení. Maximální počet přidělených bodů ze zvýšil na 60 a změnila se i testovaná kritéria. Hodnotily se atmosféra, pohodlí, estetika, prostírání, úroveň jídelního a nápojového lístku, chování personálu a kvalita jídla a nápojů.
Diskusi kolem vypovídací schopnosti tohoto bodovacího systému vyvolala v červnu vydaná příloha TOP 50 nejlepších restaurací ze všech, které prošly testem v týdeníku EURO. Ukázalo se, že hodnocení by bylo dobré změnit. Přímé srovnání, kdy se podniky objevily vedle sebe v jedné publikaci, ukázalo, že dvacet bodů za kvalitu jídla a nápojů znamená u jedné restaurace něco trochu jiného než dvacet bodů u druhé restaurace.
A tak od září vstupuje v platnost nový systém hodnocení restaurací. Na základě vlastního poznání i reakcí odborné veřejnosti jsme se rozhodli používat stobodový systém. Jeho předností je hlavně zvýšení maximálního hodnocení bodů za úroveň kuchyně na padesát bodů. Při rostoucí kvalitě restaurací především ve vyšší kategorii tak bude možné daleko lépe ohodnotit jednotlivé detaily. Další změnou je oddělení hodnocení jídel a nápojů. V jediném ukazateli se totiž navzájem ovlivňovaly a zkreslovaly do jisté míry celkový výsledek. O deset bodů se zvedla i míra hodnocení personálu, důvody jsou tytéž jako u kuchyně. Některé položky, dříve samostatné, splynuly v pohledu na prostředí restaurací jako celku.

MMF24

Nový vzorec

  • Jídlo - maximum 50 bodů
  • Obsluha - maximum 20 bodů
  • Nápoje - maximum 10 bodů
  • Prostředí - maximum 10 bodů
  • Kvalita/cena - maximum 10 bodů
  • Celkem - maximum 100 bodů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).