Menu Zavřít

Textil na prodej

16. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Joka Klatovy, Texlen, Tiba ing.

Soumrak v oboru textilní výroby pokračuje rozprodáváním majetku kdysi tradičních podniků. Teprve nedávno zkrachovalá Joka Klatovy půjde v lednu do dražby. Správce konkurzní podstaty Jan Špelina ji vyhlásí již příští měsíc. Odhaduje, že za aktiva podniku by mohl inkasovat kolem třiceti milionů korun. Firma, která se specializuje na šití košil, zatím funguje, její provoz se daří hradit díky předvánočnímu prodeji skladových zásob. „Ovšem po Novém roce to bude špatné. I proto je třeba prodat firmu co nejdříve,“ dodal Špelina. Firmu s tradicí od roku 1866 získali počátkem devadesátých let její původní majitelé – rodina Vodičkova. Letos v září však museli vyhlásit bankrot pro předlužení.
Kdysi největší český výrobce potištěných tkanin, Tiba Dvůr Králové, se původně konkurzu snažil vyhnout, věřitelé však vyrovnání zamítli. Konkurzní správce nejprve prodal funkční závody v Zálabí a v České Skalici společnostem Textil Invest a Agro CS, dnes nabízí areál dvorského závodu. Požaduje nejméně třicet milionů korun. Ke koupi je aktuálně ještě soubor osmi nemovitostí. Zhruba tisícovka věřitelů Tiby ohodnotila své pohledávky na šest set milionů korun.
Pražská investiční firma Textil Invest získala i výrobní provozy v březnu zkrachovalého Texlenu Trutnov. Konkurzní správce již všechen majetek tohoto výrobce, který ještě nedávno zaměstnával devět stovek lidí, rozprodal. Prodej majetku vynesl okolo sta milionů korun. Do konkursu se přitom přihlásilo 240 věřitelů s pohledávkami za přibližně 180 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?