Menu Zavřít

Poškozených stromů bylo loni nejvíce od orkánu Kyrill a Emma

13. 12. 2017
Autor: čtk

Lesníci museli loni vytěžit nejvíce poškozeného dřeva od roku 2008. Takzvané nahodilé těžby se podílely na celkové těžbě více než z poloviny. Na rozdíl od minulosti nebylo na vinně nepříznivé počasí, ale především hmyz a také zvěř.

Je to už deset let, co se nad Českem přehnal orkán Kyrill, který si vyžádal čtyři oběti a způsobil rozsáhlé škody na lesních porostech. O rok později se situace opakovala s vichřicí Emma. Od té doby se škody na lesích způsobené nepříznivým počasím držely relativně v mezích.

Loni však lesníci zaznamenali největší mírů poškozených porostů od roku 2008. Tentokrát však nebyly na vině větrné katastrofy, ale škodlivý hmyz. Podle čerstvě zveřejněné Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství za rok 2016 vytěžili lesníci loni 9,4 milionů kubíků dřeva v rámci takzvaných nahodilých těžeb. To znamená, že se jednalo o stromy seschlé, zlomené, napadené kůrovcem nebo jinak poškozené, které bylo nutné vytěžit mimo plán.

Nahodilé těžby podle druhů

Jde o nejvyšší číslo od krizových let 2007 a 2008. Celkem se přitom loni vytěžilo 17,61 milionů kubíků dřeva, nahodilé těžby se tedy podílely na celkových těžbách z více než poloviny.

„Nejvážnější situace panuje u poškození, které je způsobeno přemnoženým podkorním hmyzem na smrku, aktivizací václavky a také trvajícím negativním působením přemnožené spárkaté zvěře,“ uvádí zpráva. Škodlivý hmyz zapříčinil téměř polovinu nahodilých těžeb.


Komentář Miroslava Zámečníka: Někdo kácí, někdo vysazuje, někdo chrání, někdo rabuje

Těžba dřeva


Zvýšená nahodilá těžba obvykle vede k nadbytku dřeva na trhu a tedy poklesu cen. Ceny smrku se tak loni propadly o 8,4 až 11,3 procenta, borovice o 3,6 až 9,4 procenta. Cena dříví určeného na výrobu buničiny se však klesla až o pětinu. Zlevnilo také palivové dříví. Naopak rostla cena dříví listnatého.

CIF24

Za letošní rok nebude situace pravděpodobně o moc lepší. Ministerstvo zemědělství kvůli nadbytku kalamitního dříví dokonce dočasně zakázalo veškerou plánovanou těžbu smrku a borovic. Přednostně bylo totiž potřeba vytěžit stromy poškozené větrem a kůrovcem.

Čtěte: Kdo tu ničí Lesy. Energetici dali miliardy do čistoty provozů, ale platí dál

Komentář: Zelená fuška

 Páral


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).