Menu Zavřít

Těžba kryptoměn spotřebuje víc elektřiny než středně velké státy

9. 7. 2017
Autor: Zach Copley via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Těžební mánie vzniklá letos na jaře kvůli strmému nárůstu cen „kryptoměn“ Bitcoin a Ethereum se rozrostla do takové míry, že začíná vytvářet problém z hlediska spotřeby energie.

Výpočty potřebné pro jeho provoz podle aktuálních odhadů překračují spotřebu některých států – a nemyslí se tím San Marino nebo Andorra.

Vzhledem k distribuované povaze těchto výpočtů není samozřejmě možné spotřebu celé instalované základny hardwaru počítajícího nějakou kryptoměnu změřit, byly však učiněny odhady. Digiconomist má analýzu vycházející z celkové rychlosti výpočtů celé cítě (hashrate), která je víceméně známá, odhadu skladby zařízení (ASICů, GPU), která jsou k těžení použitá, a jejich rentabilitě při stávajících cenách elektřiny a výnosech kryptoměny. Na té záleží, protože nerentabilní hardware ekonomicky uvažující těžaři od sítě odstaví. Takto pojatý model bude asi značně složitý a potenciálně nepřesný, nicméně dává alespoň hrubou představu o tom, kolik elektřiny v těžbě „zahučí“.

Podle těchto analýz Digiconomist odhaduje, že provoz sítě Bitcoin (která zároveň provádí těžbu a s ní i finanční transakce, které mají být jejím smyslem, tyto dvě složky nelze oddělit) nyní v přepočtu na rok spotřebovává okolo 14,5 miliardy kilowatthodin elektřiny. Ethereum, které není těženo čipy ASIC ve velkých komerčních farmách, ale stále na GPU, se mainstreamovější a známější kryptoměně začíná blížit. Příkon této sítě se odhaduje okolo 4,7 miliardy kilowatthodin.

ebf - tip - debata

Tyto objemy citelně zasahují do celkového spotřeby elektřiny na světě, podle žebříčků spotřeby dle států má Ethereum skoro takovou spotřebu jako celý stát Moldavie s populací 3 miliony lidí (tato země je 120. největším konzumentem elektřiny na světě) a vyšší než třeba Kambodža či Kypr. Bitcoin spotřebuje více než Tádžikistán, Mozambik nebo z evropských států Slovinsko a blíží se spotřebě Turkmenistánu nebo Chorvatska. V součtu obě sítě sežerou více elektřiny než Island, Sýrie (v roce 2014, kdy byla populace 17 milionů lidí) nebo Jordánsko a pokud by představovaly stát, byly by 71. největším konzumentem energie.

Celý článek si přečtěte na CNews.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).