Menu Zavřít

Těží z brexitu. Indičtí a turečtí milionáři skupují luxusní londýnské byty

28. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Prudký propad libry po brexitu výrazně zvýšil zájem o luxusní londýnské byty mezi cizinci. O bydlení v lukrativních lokalitách v posledních měsících čím dál více usilují milionáři z Indie, Turecka a Blízkého východu.

Od britského referenda, ve kterém se loni v červnu rozhodlo o odchodu země z Evropské unie, se libra propadla o 12 procent vůči euru a dokonce o 18 procent vůči dolaru. Hlavně díky tomu se možnost investovat ve Velké Británii stala pro přespolní milionáře velmi lákavou příležitostí.

Podle zprávy společnosti Beauchamp Estates, která se orientuje na trh s realitami, se v poslední době výrazně zvýšil zájem o byty v lukrativních londýnských čtvrtích. Například ve čtvrti Mayfair, rozkládající se mezi náměstím Picadilly Circus a Hyde Parkem, stál v roce 2015 metr čtvereční v průměru v přepočtu 135 tisíc korun. V dnešní době je to 121 tisíc korun, což znamená propad o 10,6 procenta.

Snížené náklady přilákaly v posledních šesti měsících velký zájem investorů ze zahraničí. Ze zprávy vyplývá, že u bytových jednotek v hodnotě přesahující pět milionů liber se poptávka mezi milionáři z Indie, Turecka a Blízkého východu zvedla o 15 procent, počet uskutečněných prodejů pak o deset procent. O luxusní londýnské byty mají zájem i Američané, u nichž stoupla poptávka o deset procent a prodeje o tři procenta.

Za byty ve čtvrtích Mayfair, Knightsbridge a Belgravia platí zájemci z Blízkého východu v průměru mezi pěti a šesti miliony liber, zatímco ti američtí částku v rozmezí dvou až pěti milionů liber.

Vývoj kurzu libry vůči dolaru: GBPUSD Chart Zdroj: IEconomics.com

EBF24

Brity může odchod z EU stát až dva biliony. Čtětě více:

Brexit může stát více, než si Britové představovali. Ilustrační foto

Dále čtěte:

Británie se občanům EU může uzavřít už v březnu, když Mayová spustí brexit

Brexit je jako rozvod s 28 ženami, říká britský exministr financí

20 nejdražších měst světa. Někde lze vyžít jen za 120 tisíc


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).