Menu Zavřít

The New York Times: Co bude po volbách?

16. 3. 2016
Autor: ČTK

Boj o Bílý dům je ve fázi, kdy se kandidáti protříbili. Komentář deníku the New York Times se zamýšlí nad několika možnými scénáři budoucího politického vývoje v USA.

Američtí republikáni začali po prohraných prezidentských volbách v roce 2012 zkoumat, v čem vězí příčina jejich neúspěchu. V dokumentu nazývaném s nasázkou Pitevní zpráva dospěli k závěru, že nutným předpokladem jejich vítězství v nadcházejících volbách bude to, že osloví širší spektrum voličů, včetně menšin.

Novou strategii shrnuli do chytlavého sloganu „Pomozme všem v Americe uspět“. Součástí jejich kampaně měl být také boj proti nešvarům velkých korporací. Teď jim plány zkřížil jejich vlastní kandidát Donald Trump a strana stojí před těžkou volbou.

Podle autora komentáře se strana buď rozhodne Trumpa uznat a podpořit, nebo se ho zřeknout a doufat, že uspěje jiný republikánský kandidát. V prvním případě panují ve straně obavy, že nezvladatelný Trump pověst strany pošramotí, pokud ji rovnou neodsoudí k zániku. V druhém případě otázka zní, zda má všeobecně nepopulární senátor Ted Cruz naději proti demokratickému kandidátovi či zda má přijatelnější John Kasich vůbec nějakou naději na nominaci.


Přečtěte si: Vulgární přebíjená: americké primárky se mění v boj proti establishmentu


V případě Trumpova zvolení je tu pak dilema, jaký postoj má vedení strany vůči dříve zatracovanému Trumpovi, který je některými označován jako hrozba národu, zaujmout. Demokraté mají v případě vítězství o něco méně chmurné vyhlídky. Slabina Hillary Clintonové spočívá v tom, že má malou podporu mezi mladými a obecně mezi muži. Bernie Sanders si mezi mladými vede podstatně lépe, ale nezískal si srdce Afroameričanů ani Hispánců.

Navíc postrádá jasnou strategii, jak prosadit své ideály proti republikány ovládaném Kongresu. Jeho slovní útoky nicméně odhalují slabiny Clintonové, které se nyní těžko bude vyvracet, že své názory nepřizpůsobuje politické poptávce, nebo že její posun doleva je snahou přetáhnout Sandersovy sympatizanty.

I přesto má nyní Clintonová podle preferencí před vermontským senátorem značný náskok. Aby ale měla naději proti republikánskému kandidátovi, musela by přesvědčit i Sandersovy voliče, že bude prosazovat i jejich zájmy. Autor komentáře se domnívá, že Clintonová pro své zvolení bude muset přestat skrývat některé věci ze své minulosti, například přepisy svých přednášek pro Wall Street. Bez větší ochoty vrhnout světlo na tyto stíny se jí těžko podaří přesvědčit dosud váhající.


Čtěte také:

WT100

Trump a Clintonová v úterních primárkách potvrdili roli favoritů

Clintonová upevnila roli favoritky, jasně vyhrála další souboj o nominaci

  • Našli jste v článku chybu?