Menu Zavřít

Thiel se může radovat, Gawker skončí

19. 8. 2016
Autor: Flickr

Americký zpravodajský server Gawker Media Group ukončí příští týden po 14 letech provoz svých internetových zpravodajských a bulvárních stránek Gawker.com. Rozhodnutí přišlo dva dny poté, co mediální firma Univision Holdings vyhrála aukci na koupi zkrachovalé firmy Gawker Media za 135 milionů dolarů (3,2 miliardy korun). O zničení Gawkeru usiloval miliardář Peter Thiel, který proti němu financoval žalobu.

Firma dodala, že krátkodobé plány pro internetové zpravodajství a její archivy zatím nebyly dokončeny. Gawker provozuje také oblíbené internetové stránky pro ženy Jezebel, technologický blog Gizmodo a herní internetové stránky Kotaku.

„Naše další stránky, včetně Kotaku, žijí dále, ale ztráta vibrujících Gawker.com bolí,“ uvedl na twitteru šéfredaktor Kotaku Stephen Totilo.

Gawker vyhlásil bankrot v červnu kvůli rozhodnutí soudu, podle kterého má zaplatit odškodné 140 milionů dolarů herci a wrestlerovi Hulkovi Hoganovi, jehož pravé jméno je Terry Bollea, kvůli zveřejnění videonahrávky, na níž je zachycen při sexu s manželkou svého bývalého nejlepšího kamaráda. Hoganovi pomáhal zakladatel PayPalu Peter Thiel, který jeho žalobu financoval. Za to jej zkritizovala organizace Reportéři bez hranic.

Thiela motivovala osobní vendeta za článek z roku 2007, ve kterém Gawker oznámil, že miliardář ze Silicon Valley je gay. Thielovi to mohlo uškodit v obchodních vztazích ze zeměmi jako je Saúdská Arábie, podle svých slov navíc přišel o možnost oznámit svou orientaci sám.

Ještě před pár dny to vypadalo, že Thiel bude v celé kauze tím poraženým

Thiel pod palbou. Miliardář je prý hrozbou pro svobodu tisku

 Peter Thiel

Gawkeru se navzdory vyhlášení bankrotu dařilo, v období od dubna do července mu přibylo dvanáct milionů čtenářů.

Tento měsíc kvůli ochraně před rozsudkem podal návrh na osobní bankrot také zakladatel společnosti Nick Denton. Po oznámení vítěze aukce neskrýval radost a věřil, že Gawker bude pokračovat se stejnou redakcí.


Dále čtěte:

CIF24

Když bulvár bankrotuje. Platíme cenu za pravdu, zoufá si Denton

Hrdina, či komiksový padouch? Miliardář Thiel ničí bulvár


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).