Menu Zavřít

Tichá hodinka. Obchod v Anglii vychází vstříc autistům

15. 5. 2016
Autor: Martin Pettitt; Flickr

Obchod Asda Living blízko britského Manchesteru se pravidelně jednou týdně na hodinu ponoří do ticha. Usnadní tím nakupování autistům a dalším postiženým, kterým hluk nakupování ztěžuje. Obchod si díky tomuto kroku získal na ostrovech pozornost a velká většina zákazníků ho chválí, někteří ale i kritizují.

Akce se bude v obchodu od začátku května konat každou sobotu. Asda zastaví eskalátory a vypne veškerou hudbu a televize. Pro zákazníky s problémy zraku navíc připraví speciální obrázkové mapy, které jim pomůžou se v obchodě orientovat.

„Až otevřeme obchod, bude možné uslyšet spadnout špendlík. Takový je plán. Je to celé o pomáhání lidem. Mluvení s autisty a postiženými lidmi mi pomohlo přemýšlet, jak pro ně udělat lepší místo k nakupování,“ prozradil serveru businessinsider.com manažer obchodu Simon Lea.

K nápadu ho prý přivedlo pozorování autistického chlapce. „Tenhle hoch intenzivně volal o pomoc, kopal a křičel,“ uvedl Lea reálný příklad autisty v nesnázích. Obchod bude přístupný každému. Tiché hodinky tak budou moci využít všichni, kteří nakupování v tichosti mají rádi.

Mnozí lidé ve Velké Británii krok Asdy chválí a podpořily ho charitativní organizace, objevily se ale i kritické hlasy. Podle nich speciální nákupní časy pro autisty a postižené mohou ztížit jejich integraci do společnosti.

Asda Living je obchod s domácími potřebami, prodává nábytek, elektroniku nebo oblečení. V celé Británii je takových obchodů přes třicet. Jsou součástí známé společnosti Asda, která provozuje známější britské supermarkety a patří americkému Wal-martu.


Čtěte dále:

Rekordní pokuta pro Kaufland neplatí, soud ji zrušil

ebf - tip - debata

Pomalu a nenápadně. Hruška koupila ostravské lahůdky

Evropané jsou proti brexitu, ale nebojí se ho

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).