Menu Zavřít

Ticho před bitvou

30. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Dokáže se EADS prosadit na globálním trhu s vojenským vybavením?

Na společnost, která byla založena teprve před dvěma roky, toho už European Aeronautic Defense & Space (EADS) stihla opravdu hodně. O tom se mohli všichni přesvědčit koncem července na mezinárodním aerosalonu v britském Farnborough, kde si EADS počínala spíše jako zkušený profesionál než jako nováček na trhu. Společnost představila své produkty, od nejnovějšího přírůstku do řady bojových vrtulníků Cougar, až po zbrusu nové proudové dopravní letadlo pro přepravu na dlouhé vzdálenosti, které pod označením A340-600 vyrábí její dceřiná společnost Airbus Industrie. Následně se svým velkým konkurentem, společností Boeing, podepsala dohodu o spolupráci při vývoji raketových obranných systémů. „Krůček po krůčku si upevňujeme své postavení na trhu,“ prohlásil Philippe Camus, jeden z generálních ředitelů této francouzsko-německo-španělské skupiny.
Jenže může se na globálním trhu s vojenskou technikou, jehož objem je odhadován na 150 miliard dolarů, největší evropský výrobce letadel vůbec prosadit? Nikdo nepochybuje o tom, že EADS má silnou pozici na poli civilního letectví, kde se Airbusu daří úspěšně konkurovat dominujícímu Boeingu. Při prodeji vojenské techniky už však firma tak úspěšná není. Z celkového objemu tržeb skupiny EADS, které v roce 2001 činily 27 miliard dolarů, tvoří prodej vojenských letadel a dalšího armádního vybavení pouze 20 procent, a proto se na tomto trhu musí spokojit s umístěním až za velkými giganty, jakými jsou Lockheed Martin, Northrop Grumman a již zmiňovaný Boeing.
Vedení EADS se proto rozhodlo více zaměřit na zbrojní průmysl. Právě v tomto odvětví se totiž vinou nejistoty po 11. září dá vydělat hodně peněz. Všechny země v čele s USA zvyšují výdaje na obranu. Washingtonská poradenská firma pro obranu a letecký průmysl DFI International uvádí, že jen ve Spojených státech se plánuje zvýšení výdajů na zajištění obrany a armádní výzkum a vývoj ze 109,5 miliardy dolarů ve fiskálním roce 2002 na 141,2 miliardy v roce 2007. Naproti tomu civilní letectví zažívá období stagnace a počet objednávek letadel na příštích několik let klesá.
V sázce však nejsou jen peníze. EADS je velkou nadějí pro mnoho Evropanů, kteří se obávají, že zbrojovky ze starého kontinentu jsou odsouvány do pozice druhořadých subdodavatelů. Firmu Babcock Borsig, posledního evropského výrobce konvenčních ponorek, nyní ovládají američtí investoři a také největšího španělského výrobce munice nedávno spolkla americká společnost General Dynamics. Americké zbrojovky navíc zaznamenávají velké úspěchy při získávání zakázek od evropských armád. Například letectva armád evropských zemí začínají při výběru bojových letounů příští generace dávat přednost americkému stroji Joint Strike Fighter z produkce Lockheed Martin před Eurofighterem, za kterým stojí EADS. „Zjevně jde o americkou snahu zničit poslední zbytky evropského zbrojařského průmyslu, a získat tak absolutně dominantní postavení,“ říká Pierre Lellouche, člen francouzské pravostředové vládnoucí strany a odborník na vojenskou problematiku. „EADS je pro Evropu jedinou skutečnou možností, jak alespoň trochu držet krok se Spojenými státy.“
EADS doufá, že její zbrojařská produkce výrazně vzroste a bude již v roce 2004 představovat 30 procent celkových tržeb. Míří proto hned na dva cíle. Jednak upírá svůj pohled na rychle rostoucí americký trh a zároveň doufá, že se v její domovské Evropě zvrátí dlouhodobý trend snižování výdajů na obranu. Naštěstí pro EADS dochází na obou frontách ke změnám, což je také jeden z důvodů, proč si akcie společnosti udržují svou hodnotu. V současnosti se na pařížské burze prodávají za zhruba čtrnáct dolarů, jen o něco méně, než činila jejich cena při emisi.
Ve Spojených státech, kde zaměstnává asi 1500 lidí, se už EADS začíná prosazovat. Zásadní úspěch se dostavil v červnu, kdy konsorcium, ve kterém má tato společnost významný podíl, získalo zakázku v hodnotě jedenácti miliard dolarů na modernizaci letecké techniky, lodí a komunikačních systémů americké pobřežní stráže. A kolik z toho bude mít EADS? Celková hodnota dodávek radarových součástek, vrtulníků a letadel dosáhne až dvou miliard dolarů. „Není to sice Pentagon, ale první krok to je,“ podotkl Camus.
Zakázka z Pentagonu však na sebe možná nenechá dlouho čekat. Až doposud se ve Spojených státech podařilo uspět jen několika evropským zbrojařským firmám, například britské společnosti BAE Systems, protože Washington dává již tradičně při rozdělování velkých zakázek přednost americkým zbrojovkám. Avšak vzhledem k tomu, že Pentagon se nyní snaží zapojit evropské země do své širší obranné a protiteroristické strategie, má EADS šanci využít své pozice přední zbrojovky na evropském kontinentu. A to je důvod, proč si Boeing, který je hlavním dodavatelem pro americký program na vytvoření kontinentálního protiraketového štítu, vybral za partnera právě EADS. Pentagon odhaduje, že vybudování protiraketového obranného systému si vyžádá do roku 2007 výdaje ve výši 48 miliard dolarů. „Jistě zde bude prostor [pro EADS],“ řekl Philip M. Condit, předseda představenstva a generální ředitel Boeingu. „Pokud chcete, aby byly jednotlivé systémy schopné navzájem komunikovat a společně fungovat, je třeba, aby na řešení tohoto problému pracovali zástupci obou stran.“
Společnost EADS má navíc šanci získat několik nových zakázek i na domácím kolbišti. Po přesvědčivém vítězství v červnových volbách navrhuje nová francouzská pravostředová vláda výrazné zvýšení výdajů na obranu v následujících pěti letech. Noví francouzští ministři již navýšili obranný rozpočet o zhruba jednu miliardu dolarů a jejich cílem je zvýšit výdaje na armádu do roku 2007 ze současných dvou procent hrubého domácího produktu na 2,5 procenta.
Německo ovšem k rozšiřování svého zbrojního arzenálu nepřistupuje s tak zřejmým odhodláním. Osm evropských zemí a Turecko se již dříve zavázalo k nákupu letadel Airbus A400M pro přepravu vojáků. Jenže Německo zatím peníze za objednávku neuhradilo a Itálie zapojení do projektu přehodnocuje. Bez účasti Berlína, který má být zdaleka největším odběratelem, nemá projekt A400M šanci na přežití.
Očekává se však, že po zářijových volbách se v Německu ujme vlády nová koalice, která zvýší státní výdaje na obranu a nalije projektu A400M do žil novou krev. „Lze diskutovat o tom, zda výdaje na armádu jsou dostatečné nebo zda by se měly zvyšovat,“ říká Rainer Hertrich, německý generální ředitel EADS. „Jedna věc je ale jistá: rozpočty na obranu a bezpečnost opět rostou a veřejnost tento trend podporuje.“ Pojem „pevnost Evropa“ získává zcela nový význam. A EADS by moc ráda pomohla při stavbě jejích hradeb.

ebf - tip - debata

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Vladimír Bílek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).