Menu Zavřít

TÍHA VELKÝCH NADĚJÍ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

A l i a C h e m

Kdyby si měli věřitelé Chemapol Group rozdělit jeho firmy, největší bitvu by zřejmě svedli o dceřinou společnost AliaChem. Karty jsou však už rozdány. Podnik, do kterého všichni vkládají největší naděje, totiž potichu a nenápadně ovládla Konsolidační banka.

Zhruba třetinový podíl AliaChemu zatím banka kontroluje nepřímo. Zástavní práva, která tomuto podílu odpovídají, jí totiž připadly koncem minulého roku při převzetí rizikových úvěrů České spořitelny. Banky a investiční společnosti kromě toho vlastní v AliaChemu dalších třiatřicet procent akcií.

Záchrannou lodí měl být AliaChem už od samého začátku. Projekt, který vznikl před dvěma lety, měl přesvědčit věřitelské banky Chemapol Group o perspektivě dalších úvěrů. Jako hlavní trumf pro odvrácení konkursu ho majitelé této skupiny využívají i nyní. Zatímco mateřské společnosti, holdingu Chemapol Group, už odborníci mnoho nadějí nedávají, o AliaChemu většinou nepochybují.

Historicky největší fúze v dějinách českého průmyslu, při níž se do AliaChemu spojily čtyři velké chemické podniky, proběhla poměrně hladce. Rovněž zeštíhlení a restrukturalizace původních firem (Synthesia Pardubice, MCHZ Ostrava, Fatra Napajedla a Technoplast Chropyně), s níž se podle projektu začalo už v polovině loňského roku, zatím probíhá bez větších potíží. Perspektivě zdárné budoucnosti tak zdánlivě nic nestojí v cestě.

Důvěru investorů si však přesto AliaChem dosud nevysloužil. Svědčí o tom vývoj na pražské burze. Po sloučení firem (od poloviny loňského roku přešly všechny pod hlavičku Synthesie) se sice nakrátko kurs akcií zvedl až ke dvěma stům korun, pak však následoval strmý pád. Z úrovně těsně nad osmdesáti korunami za kus se akcie nezvedly ani poté, co se začaly obchodovat pod hlavičkou AliaChemu. Firma však byla oficiálně zaregistrována k 31. prosinci 1998 a na pražské burze se s tímto titulem obchoduje až od 11. ledna.

Loňské hospodaření podniků AliaChemu skončilo ztrátou. Její výše se předběžně odhaduje na více než 400 milionů korun. Kladného výsledku by však firma měla dosáhnout už v letošním roce a do roku 2002 by se její zisk měl vyšplhat až k 800 milionům korun.

Dosažení plánovaných cílů nebude jednoduché. Jen do odstranění starých ekologických škod musí AliaChem v příštích deseti letech investovat téměř tři miliardy korun. Největší sanace ho přitom čekají v pardubické Synthesii, kde je podle ekologického auditu nutné investovat 2,6 miliardy korun. Na financování těchto sanací by se měla firma podle předběžných dohod podílet pouze z jedné čtvrtiny.

Výsledky může v budoucnu nepříznivě ovlivnit i ztrátová Spolana Neratovice, která má být do skupiny zařazena do dvou let.

Plánovaný zisk mohou ohrozit i příliš optimistické odhady tržeb. AliaChem už v letošním roce počítá se třináctiprocentním zvýšením, odborníci přitom upozorňují, že evropská chemie vstupuje do období útlumu. Se stagnací evropského trhu, nebo dokonce dalším poklesem poptávky podle analytika ČSOB Zdeňka Šafky nyní počítají všechny velké evropské koncerny. Například firmy Bayer či BASF proto plánují pro letošní rok jen mírný, nanejvýš čtyřprocentní růst tržeb.

S financováním rozvojových plánů by měl AliaChemu v příštím období pomoci prodej vlastních akcií v nominální hodnotě 1,7 miliardy korun. Tyto akcie se v portfoliu firmy objevily při slučování původních podniků a AliaChem se jich musí podle zákona do osmnácti měsíců zbavit. Vedení firmy už oznámilo, že chce celý balík, který představuje zhruba šestnáctiprocentní podíl, nabíd- nout strategickému zahraničnímu investorovi. Jedním z možných kandidátů je například Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Podle mluvčího zmíněné banky však dosud podobná jednání nebyla zahájena.

CIF24

Také díky této injekci se má zadlužení AliaChemu snižovat, finační ukazatele jsou však příznivé i nyní. Cizí zdroje se na financování firmy podílejí z necelých padesáti procent. Nynější téměř desetimiliardové zadlužení chce firma už napřesrok stlačit o třetinu. Podíl cizích zdrojů by se přitom měl v příštích letech snížit hlavně v položkách dlouhodobých závazků a úvěrů.

Firma AliaChem má ve skupině Chemapol Group výsadní postavení. Dosahuje se v ní téměř devadesáti procent veškerého obratu. Dobrou výchozí pozici jí zajišťují i zahraniční afilace Chemapolu, které byly do AliaChemu zařazeny. Po- dle mnohých odborníků již dosáhla takové samostatnosti, že by mohla v budoucnu prosperovat i v případě, že by mateřský holding zanikl.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).