Menu Zavřít

Tinder diskriminoval třicátníky, na vyrovnání zaplatí přes 17 milionů dolarů

31. 1. 2019
Autor: Profimedia.cz

Seznamovací služba Tinder účtovala za prémiovou verzi aplikace lidem starším 29 let dvojnásobnou sumu oproti mladším uživatelům. Rozdíl činil 10 dolarů měsíčně. V rámci vyrovnání hromadné žaloby v Kalifornii Tinder zaplatí 17,3 milionů dolarů.

Spor se táhl od roku 2015, kdy Tinder spustil prémiovou verzi a zavedl odstupňovanou platební politiku podle věku uživatelů. Rozhodnutí tehdy zdůvodnil tím, že starší uživatelé mají více peněz na útratu. „Během testování jsme nepřekvapivě zjistili, že mladší uživatelé chtějí také prémiovou verzi, ale jsou omezeni rozpočtem,“ řekla mluvčí Tinderu Rosette Pambakian rozhlasové stanici NPR. Proto potřebují nižší cenu, aby si službu mohli pořídit, dodala. Svou cenovou politiku Tinder tedy přirovnával se streamovací službě Spotify, která poskytuje studentům výrazné slevy. Podle aktuálního vyrovnání může seznamka nabídnout slevy lidem mladším 21 let.

Odškodnění dostane zhruba 230 tisíc uživatelů aplikace. Každý z nich získá elektronické bonusy a možnost vybrat si mezi šekem na 25 dolarů, ziskem dalších bonusů či přístupem k prémiové verzi. Na vyrovnání upozornil web Law360.

Nejedná se o první kontroverzi spojenou s Tinderem. V roce 2017 požádala francouzská novinářka přístup k datům, která o ní aplikace získala. K jejímu překvapení jí přišlo 800 stran informací, včetně záznamu aktivit na facebooku, fotek ze zrušeného instagramového účtu i podrobné statistiky o jejím flirtování. Tinder sběr dat přiznává a tvrdí, že jsou použita pro zlepšování služeb.

Internetové seznamky se těší velké oblibě. Alespoň jednou je využila více než polovina Čechů. Specifické aplikace zaměřené na rychlé seznámení typu Tinderu, však využívá jen dvacet procent zájemců o seznámení. Vyplývá to z loňského průzkumu antivirové firmy Kaspersky lab.

Čtěte: Šikana bílých heterosexuálů? Šéfka britské agentury propustila pět mužů, chtějí se bránit žalobou

 Ilustrace

EBF24

Čtěte také:

Proti ruské homofobii: gayům a lesbám mají pomoct youtubeři

11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

Vídeň kvůli GDPR smaže jména na 220 tisících zvonků. Předchází miliardovému postihu

 Zvonky, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).