Menu Zavřít

Tip na dovolenou: Mallorca, ostrov mnoha tváří

28. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Překrásné písčité pláže, rozmanitá pohoří, dokonale upravená golfová hřiště i bohatý noční život. To vše a mnohem více najdete na Mallorce, největším a nejrozmanitějším z Baleárských ostrovů.

Autor: CK Fischer

Perla Středomoří, jak bývá Mallorca právem přezdívána, je díky svým převážně písčitým plážím ideálním místem pro slunění a koupání v moři. Nabízí ale mnohem více, především nepřeberné možnosti pro aktivní dovolenou. Na Mallorce si můžete zahrát golf, věnovat se cykloturistice i vodním sportům, podnikat túry do hor nebo výpravy za historií ostrova, která ovlivnila nejen Baleáry, ale i Pyrenejský poloostrov. To vše si můžete užívat v kulisách bohaté středomořské flóry, tedy mezi pomerančovníky, borovicemi, olivovníky a fíkovníky. Již dlouhá léta se Mallorca, která je součástí Španělska, řadí k nejluxusnějším místům ve Středozemním moři, kde je možné strávit dovolenou. Krátké vzdálenosti (rozloha Mallorky je 3640 kilometrů čtverečních) umožňují během jedné dovolené poznání celého ostrova.

Přírodní krásy i kulturní památky ostrova nejlépe prozkoumáte, půjčíte-li si automobil. Na Mallorce fungují stovky autopůjčoven a pronájem auta je levnější než na pevnině. Jen je třeba počítat s tím, že řidiči musí být minimálně 21 let a řidičský průkaz musí vlastnit nejméně tři roky.

Rušné i romantické pláže

Na koupání v moři jsou na Mallorce přívětivé podmínky od jara do podzimu. Slunečné počasí zde panuje více než tři sta dní v roce. Nejtepleji je v srpnu, kdy se průměrná teplota vzduchu pohybuje kolem 28 °C a průměrná teplota vody okolo 25 °C. Jedny z nejkrásnějších pláží ostrova se táhnou podél severního pobřeží v zátoce Alcudia. Díky pohodlnému vstupu do moře je tato oblast hojně vyhledávána rodinami s malými dětmi.

Pokud máte rádi rozlehlé pláže, spoustu zábavy a bohatý noční život, jsou pro vás ideální letoviska El Arenal a Playa de Palma. Najdete tady množství obchodů, diskoték a restaurací. V případě, že se chcete vyhnout rušným místům, můžete se vydat na malé romantické pláže mezi skalisky východního pobřeží, které leží daleko od ruchu měst a velkých turistických center.

Navštivte vesničky v horách

Z překrásných pláží je možné se během chvilky přesunout do úplně jiného světa divokých hor. Po celé délce západního pobřeží se táhne horský masív Tramuntana, který nabízí krásné vyhlídky do krajiny a je také ideálním útočištěm pro horolezce.

Z „vyvýšených“ míst působí nezapomenutelně například ústí kaňonu Torrent de Pareis do zátoky Sa Calobry, strmé skalní stěny mysu Formentor či poloostrov Sa Foradada.

V těžko přístupném horském terénu vystavěli místní obyvatelé malebné vesnice. K nejznámějším patří Fornalutx, který byl několikrát oceněn jako nejkrásnější vesnice Španělska. Za návštěvu stojí i vesnička Deia, proslavená pobytem anglického spisovatele Roberta Gravese, a dále například vesnice Valldemosa, Soller nebo Banyalbufar.

Ostrov pro sportovce

Mallorca je rájem pro sportovce. Na ostrově je více než dvacet golfových hřišť s celoročním provozem. Všechna splňují mezinárodní standardy a nabízejí doprovodné služby na vysoké úrovni. Většina z nich navíc leží v blízkosti krásného pobřeží. K vyhlášeným golfovým hřištím patří například Golf Alcanada, Capdepera Golf a Son Vida Golf.

Komplikovaný terén západního pobřeží vyhledávají především v zimním období cyklisté a turisté. Postaráno je i o vodní sporty a většina plážových letovisek nabízí k pronájmu plachetnice, kajaky a malé čluny. Po celém ostrově najdete také školy potápění.

Gurmán bude potěšen

Dovolenou na Mallorce je možné spojit s řadou ojedinělých kulinářských zážitků. Místní kuchyně pracuje hlavně se zeleninou, rybami a mořskými živočichy. Typickou pochoutkou je polévka „sopa mallorquín”, silný a hustý vývar s masem, zeleninou a kousky bílého chleba. Za parných letních dní přijde k chuti „gazpacho”, studená a osvěžující polévka z rajčat, paprik, okurek

a cibule. Oblíbeným jídlem je zde také selátko na rožni nebo vepřové se zelím. Objednáte-li si „frito mallorquín”, přinesou vám smažené jídlo z různých druhů vnitřností a zeleniny. Na své si zde ale přijdou i vegetariáni, kteří mohou ochutnat „tumbet”, tedy zeleninový guláš z lilků, rajčat, cibule a brambor. Mallorskou specialitou je místní tmavý chléb „pa amoli” potřený olivovým olejem a dužinou z rajských jablíček, ke kterému se podávají sušená šunka, olivy, sýr či klobása. Mezi typické místní pochoutky patří i domácí majonéza, která se podává s bílým chlebem či masem.

Zastánci tradiční mallorské kuchyně a původních receptů jsou především stylové hospůdky ve vesnicích a městech. V každém turistickém středisku najdete také restaurace se španělskou, francouzskou, německou, anglickou, čínskou i italskou kuchyní.

Za památkami do hlavního města

Hlavním městem ostrova je Palma de Mallorca. Střídají se zde staré památky s moderními budovami. Dominantou historické části města je majestátní pozdně gotická katedrála La Seo.Postavena byla ve 13. století na důkaz vítězství křesťanství na místě bývalé maurské mešity, zcela dokončena byla však až v 17. století. O vzniku této katedrály existuje zajímavá legenda. Když plul král Jakub I. se svou flotilou k Baleárským ostrovům, zastihla ho na moři obrovská bouře. Mezi posádkou vládl zmatek a strach ze smrti. Jakub se začal na palubě modlit k Panence Marii. Poté bouře náhle ustala a král slíbil své zachránkyni krásnou katedrálu na nejhezčím místě ostrova. Jak slíbil, tak učinil. Dnes patří La Seo mezi pět nejkrásnějších katedrál ve Španělsku.

Za návštěvu stojí také Almudaina, bývalá arabská pevnost, později rezidence aragonských králů, která dnes slouží španělskému králi Juanu Carlosovi jako úřední sídlo v době pobytu na ostrově. Průčelí paláce tyčící se nad zahradou S’Hort del Rei (Královská zahrada) v sobě spojuje maurské a křesťanské prvky. Arkádami zdobené nádvoří s gotickou kaplí svaté Anny pochází ze 13. století. Další významnou památkou hlavního města je Castillo de Bellver. Jde o elegantní kruhovou stavbu se strohými zdmi, světlým nádvořím a členěnými poschoďovými lodžiemi, která se tyčí nad městem. Královský hrad, dokončený v roce 1309 za krále Jakuba II., sloužil v pozdějších staletích jako pevnost a vězení.

WT100

Z Castillo de Bellver je vidět na celé hlavní město ostrova, uvnitř je muzeum jeho historie. Turista by si neměl nechat ujít ani Lonju (La Llonja) – námořní burzu v Palmě de Mallorca, vystavěnou v letech 1426 až 1451. Velká, bohatě zdobená gotická okna osvětlují elegantní vnitřní prostor se šesti spirálovitě točenými sloupy nesoucími klenbu. Lonja slouží jako reprezentační prostory pro výstavy starého i moderního umění.

V rámci výletu za historií byste neměli minout ani několik památek mimo hlavní město, jako například kartuziánský klášter Valldemos, kde trávil zimu v letech 1838 až 1839 hudební skladatel Frederic Chopin se spisovatelkou George Sandovou. Významným poutním místem Mallorky je klášter Lluc, který leží v pohoří Tramuntana. Je zde uschována soška patronky ostrova, Černé Madony.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).