Menu Zavřít

Tipy E8 v hi-techu

16. 12. 2005
Autor: Euro.cz

BenQ • Intel a Telecaster • Rollei • Panasonic • Nokia • Philips

Tekuté krystaly se závodními geny

Vymítač duchů

Zatímco letošní seriál Formule 1 vyhrál Alonso s týmem Renault, vavříny na poli LCD panelů si za sezonu 2005 zaslouží společnost BenQ, která patří mezi nejaktivnější bojovníky s nepříjemnou vlastností masově produkovaných displejů - s dobou odezvy. Nová generace plochých panelů, reprezentovaná 19“ modelem FP93GX, je díky rekordní hodnotě 2 ms nejrychlejším monitorem v konkurenci dalších špičkových stájí a ideální pro nejakčnější počítačové hry a filmy. Takového „response time“ bylo dosaženo díky vylepšeným průtokovým charakteristikám tekutých krystalů a optimalizované elektronice s inteligentní technologií akcelerace pohybu. AMA (Advanced Motion Accelerator) analyzuje obrazový signál v reálném čase a zajišťuje dynamické vybuzení obrazových bodů. Vymítač duchů se bude prodávat v černém provedení.

BenQ FP93GX
rozměry: 404 x 410 x 168 mm
úhlopříčka: 19“ (asi 48,5 cm)
rozlišení: 1280 x 1024 pixelů
maximální frekvence: 76 Hz
kontrast: 700:1
jas: 300 cd/m2
vstup: digitální s DVI-D konektorem a analogový s konektorem D-sub
cena: okolo 15 000 Kč

Umí promítat na bílou i černou

Superlehké světlušky

Panasonic uvedl na trh novou řadu LCD projektorů PT-LB30, které si vysloužily ve své třídě status nejlehčích na světě. K perfektní přenositelnosti je předurčuje muší hmotnost 2,6 kilogramu a kompaktní rozměry. Novinky však rozhodně nejsou žádným kompromisem, modely PT-LB30NTE a PT-LB30E disponují nadprůměrným světelným výkonem, nezklame ani rozlišení či kontrast obrazu. Výbava je posouvá do kategorie prestižních, potěší především českou lokalizací ovládacího menu a propracovanou funkcí Daylight View, která opticky zvyšuje kvalitu zobrazení v osvětlených prostorách a udržuje barevnou sytost. Vyšší model PT-LB30NTE nabízí příjemnou a často i nutnou funkci, jíž je bezdrátové řešení prostřednictvím sítě WLAN. Projektory si poradí s celkem šestnácti datovými zdroji, jsou vybaveny objektivy s širokoúhlým záběrem, takže lze promítat úhlopříčku přes 2,5 m již ze vzdálenosti kolem 3 m od plátna. Díky funkci „blackboard mode“ nevadí ani tmavá projekční plocha. Panasonic dotáhl své dataprojektory na práh uživatelské dokonalosti: přístroje lze okamžitě po vypnutí odpojit od sítě - ventilátor totiž zůstává v činnosti až do úplného ochlazení lampy.

Panasonic PT-LB30NTE a PT-LB30E
hmotnost: 2,6 kg
světelný výkon: 3000 ANSI lumenů
rozlišení: XGA 1024 x 768 pixelů
kontrast: 400:1
další: české menu, možnost připojení k 16 zdrojům signálu přes WiFi (model NTE), rychlý datový tok, funkce školní tabule, software Wireless Manager Mobile Edition 2 pro bezdrátové prezentace
cena: okolo 80 000 Kč (model PT-LB30NTE)

Mezi levnými přístroji se neztratí

Dvojka od klasiků

Kdo se považuje za fandu fotografie, zvláště středoformátové, jistě mu bude název německé firmy Rollei něco říkat. Výrobce klasických analogových fotoaparátů a dvouokých zrcadlovek by se bez útoku na digitální technologie brzy dozajista z povědomí vytratil, nehledě na kredit, který v minulosti získal. A tak na trh přináší dva nové digitální kompakty, které zaujmou především výborným provedením a vstřícností k uživateli. Co se týče techniky, nic převratného nečekejte.

Pětimegapixelovému modelu da5324 vévodí 2,4“ LCD displej, který zabírá většinu plochy zadní stěny elegantního těla. Zajímavé je rozlišení videosekvencí, ostatní parametry jsou průměrné a přesvědčí spíš nenáročné fotografy.
O moc lépe na tom není ani model dp6500, který je sice vybaven 6MPx snímacím čipem, ale je okleštěný o řadu manuálních funkcí, LCD panel je pouze dvoupalcový a stejně jako da5324 jej napájejí dvě tužkové baterie. Přesto si však Rollei své příznivce nalezne - nové kompakty totiž přesně vystihují záměr zakladatelů společnosti Paula Frankeho a Reinholda Heideckeho, kteří chtěli vyrábět kvalitní a přitom srozumitelné přístroje cenově dostupné všem zákazníkům.

Rollei da5324 a dp6500
rozměry: 88,5 x 60,5 x 28 mm (91 x 61 x 27,8 mm dp6500)
hmotnost: 140 gramů (120 gramů dp6500)
snímač: CCD 5,2 MPx, resp. 6 MPx
objektiv: 3x optický zoom (ekviv. 36-105 mm u 35mm přístroje)
světelnost objektivu: F2,8-F4,8
makrorežim: od 5 cm
videosekvence: 640 x 480 px/30 fps, MPEG-4, se zvukem (320 x 240 u dp6500)
paměť: 32MB interní (16 MB u dp6500), podpora SD a MMC karet

Nejdřív práce, potom zábava. Nebo naopak?

Skryté vlohy

Finská Nokia představila nástupce oblíbeného manažerského telefonu 6230i, který patřil ve své době k nejlepším na trhu. Nová Nokia 6233 ambice rozhodně neskrývá. I když zůstává na pohled elegantně jednoduchá, uvnitř je našlapána všemi dostupnými funkcemi. Přístroj postavený na inovované platformě Series 40 podporuje sítě třetí generace, rozlišení barevného QVGA displeje činí slušných 320 x 240 bodů. Novinka je primárně určena k práci, ale dokáže i pobavit: nechybí integrovaný fotoaparát nebo funkce hudebního přehrávače. Paměť s kapacitou 70 MB lze rozšířit kartami typu Micro SD. Příjemnou vychytávkou jsou stereo reproduktory s efektem prostorového zvuku. Vyšší hmotnost omlouvá nerezový rám, který uchovává elektroniku v bezpečí. Pokud jste mírně konzervativní co se týče koncepce a chcete vybavený přístroj se svižným firmwarem a intuitivním menu, stačí si počkat na jaro 2006.

Nokia 6233
hmotnost: 110 g
platforma: Series 40 (třetí edice)
fotoaparát: rozlišení 2 MPx
displej: barevný, rozlišení 320 x 240 pixelů (QVGA)
vnitřní paměť: 70 MB (rozšiřitelná Micro SD kartami na 2 GB)
hudební přehrávač: podpora formátů MP3 a AAC
výdrž baterie: 4 hodiny hovoru přes GSM, 3 hodiny přes WCDMA, pohotovostní režim až 2 týdny
další: bluetooth, stereo reproduktory se simulací prostorového zvuku, aktivní stand-by režim

BTW

Beerparty v obýváku

Mít doma pořádnou pípu je sen nejednoho pivaře. Pro lenochy a milovníky domácí pohody spojila síly nizozemská společnost Philips s esem v pivním průmyslu Interbrew a uvedly na trh moderní zařízení PerfectDraft, které vytváří alternativu k ledničkám s „pseudopípou“ a plechovým pětilitrovým soudkům s kohoutkem. Nápoj načepovaný z propracovaného domácího zařízení si zachovává podle zúčastněných firem dlouhodobě chuť i říz, o což se stará plnohodnotná pípa, vnitřní chladící zařízení a výkonné čerpadlo. Pivo čepované z lehkých šestilitrových KEG sudů si udržuje hospodské parametry stálou teplotou tři stupně Celsia a čtyřtýdenní čerstvostí. Z českých značek je se zařízením PerfectDraft kompatibilní Staropramen, který spadá pod Interbrew stejně jako dalších několik set druhů piv. Elegantní výčep vyjde na necelých dvě stě eur.

Galerie vychytávek

Surf-kytara pro sklerotiky

Technologie se spojila s tradicí
Kdo ví, kam by to dotáhl Jimi Hendrix, kdyby měl novou kytaru Telecaster. Šestistrunná „elektrika“ od tradičního výrobce Fender umí velice zajímavé kousky, které ocení aktivní rockoví hudebníci i beznadějně ztracení antitalenti. Bránu k netušeným možnostem otevírá logo Intel Centrino. Tušíte správně, koncept Fender Telecaster je sice kytara klasického tvaru, ale lze ji díky spolupráci se společností Intel „napíchnout“ na internet a přehrát si po připojení k hudební bance třeba zapomenuté riffy. Díky vnitřnostem z notebooku Hewlett Packard TC1100 s procesorem taktovaným na 1,25 GHz a rozměrným LCD displejem si můžete přečíst elektronické zprávy nebo on-line vybrnkat budoucí rockový hit komukoliv na druhém konci světa. Kvalitu zvuku zaručuje výkonná zvuková karta Echo Indigo. Pomocí vestavěné webkamery se snadno stanete součástí videokonference, aktivně se tak můžete účastnit například porady o výši honorářů, až se v hudebním showbyznysu uchytíte. Fender Telecaster vypadá jako legrácka, jedinečnost nástroje však určitě ocení i stárnoucí hvězda Bruce Springsteen, který na elektrické kytary značky Fender již nějaký ten pátek hraje.

Absolutní úlet

WT100

Teplo domova po kabelu

Pryč je doba, kdy se nahřívaly peřiny nad pecí a k okamžitému zahřátí sloužily teplou vodou naplněné gumové láhve. Dnes stačí připojit si vyhřívací set i k notebooku. K dostání je kompletní výbava na zimní večery, zahrnující rukavice s otvory pro snadné psaní na klávesnici, kulicha a spojené bačkory. Kdepak ovčí vlna nebo husí peří, tyto jsou napájeny přes USB a fungují podobně jako elektrická dečka - topná tělíska jsou všita do textilního materiálu. Praktičnost hi-tech oblečků dozajista ocení všichni, kdo mají problémy s prokrvováním končetin při dlouhodobé strnulé práci za počítačem. Ve výrobě vytápěných udělátek mají prsty – jak jinak – Japonci, firma Thanko. Pár rukavic, který je bohužel k mání zatím jen na asijských trzích, vyjde zhruba na 450 korun, papuče stojí dvakrát více. Máte ještě dost volných USB vstupů?

  • Našli jste v článku chybu?