Menu Zavřít

Tipy E8 v hi-techu

23. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Vychytávka • Úlet • Snímky z centimetru • Lehká hudba • Placka • Tiskněte sami

Galerie vychytávek

To není pohádka

Komunikační sada do peněženky
Alviss je jméno trpaslíka vycházející z germánské mytologie, které v překladu znamená „Vševěd“. Ne náhodou si vybrala firma Sanyo tento název pro řadu mobilních zařízení využívajících PMG firmy IXI Mobile. PMG (Personal Mobile Gateway) by se dalo charakterizovat jako micro-router/micro-server v kapesní velikosti. Jedná se tedy o jakousi osobní mobilní bránu, která komunikuje s internetem a mobilními sítěmi a současně se všemi mobilními zařízeními podporujícími PMG, ať už v podobě klasického PDA, hodinek, nebo pera.

Sanyo představilo koncept, který nejenže využívá této technologie, ale navíc dotáhlo miniaturizaci všech zařízení (PDA, digitální fotoaparát, kamera, mobilní telefon, MP3 přehrávač a další) do velikosti kreditních karet. Všechny vymoženosti se tak v pohodě vejdou do peněženky. Není to krásná představa, telefonovat, fotografovat, poslouchat hudbu či surfovat na internetu prostřednictvím sady „kreditek“?

Více informací získáte na www.ixi.com.//

Absolutní úlet
===== Elektrárna na zádech =====
Na horách elektrickou zásuvku nenajdete. Čekáte ale důležitý hovor! Konečně už nemusíte být nervózní, že se v nejnevhodnější okamžik vybije baterie. I při několikadenní túře se můžete spolehnout na elegantní solární elektrárnu v podobě batohu. Firma Voltaic vychází vstříc všem, kdo potřebují k životu nejrůznější elektronická zařízení, a uvedla na trh zavazadlo, které díky třem solárním panelům generuje až čtyři watty. Batoh je opatřen Li-Ion baterií, která energii uchová pro mobilní telefon, PDA, MP3 přehrávač nebo digitální kameru.

Prostorný batoh z voděvzdorného nylonu se prodává ve dvou verzích: s přísunem 3,7 V a 7,2 V. Standardní „sedmivoltovka“ se hodí pro většinu náročnějších zařízení, nižší model bezproblémově nasytí například CD přehrávač, LED svítilnu nebo GPS.

Díky autoadaptéru pro 12 V a řadě redukcí pro specifické modely mobilních telefonů se Voltaic Backpack stává opravdu zajímavou variantou pro náruživé turisty. Firma má samozřejmě také co dohánět. Voltaic Backpack zatím nepodporuje poslední verzi iPodu a například notebook, ač se do batohu pohodlně vejde, musí napájet vlastní zdroj. V základní verzi stojí tato mobilní elektrárna v přepočtu 6750 korun.


===== Pro neklidnou ruku =====
Ambiciózní nástupce „trojkového“ modelu

Zavedený výrobce digitálních fotoaparátů Konica Minolta rozšiřuje nabídku řady „Z“ o pětimegapixelový model, který je určen především pokročilým amatérům. Nástupce trojky si uchoval nebojácný design, anti-shake systém pro stabilizaci obrazu a kvalitní objektiv GT APO s dvanáctinásobným zoomem. Optika je vybavena dvěma asférickými elementy, které korigují barevné vady, světelnost odpovídá hodnotám F2,8 až F4,5. O tom, že je Z5 opravdové dělo, přesvědčí přepočet ohniskové vzdálenosti na kinofilm. Díky rozsahu 35–420 mm vyfotografujete opravdu cokoliv a se zapnutou stabilizací navíc nebudou fotky rozmazané ani v podvečer. Anti-shake navíc funguje i při pořizování videosekvencí (rozlišení 640 x 480 pixelů při třiceti snímcích za vteřinu). Toho, kdo holduje makrofotografii, potěší režim, v němž může fotografovat ze vzdálenosti jeden centimetr. Z5 navazuje na úspěšnou řadu a díky většímu LCD displeji, nové technologii pro zpracování obrazu CxProcess III a přijatelné ceně se může považovat za ambiciózní model.

Konica Minolta Z5
rozlišení: 5,2 MPx
snímky: 2560 x 1920 pixelů
objektiv: 12x optický, 4x digitální
LCD displej: 2“ (114 000 pixelů)
paměťové médium: SD, MMC
rozměry: 109 x 80 x 84 mm
hmotnost: 340 gramů
cena: v černé verzi 14 990 Kč, ve stříbrné 14 490 Kč

===== Multimediální fešák =====
Pokud nechcete jen poslouchat hudbu
Novinka od Samsungu je vlajkovou lodí značky. Elegantní design „720“ vychází z modelu SGH-E700, kteří mnozí považují za vůbec nejhezčí véčko na trhu. Slušivý kabátek ale není všechno, co tento mobil nabízí. Mezi přednosti patří integrovaná anténa nebo fotoaparát o rozlišení jeden megapixel, který je vybaven diodovým bleskem. MP3 přehrávač podporuje i skladby ve formátu AAC a nově má ovládací tlačítka pod vnějším displejem - oblíbenou písničku lze proto přehrát i bez zbytečného otevírání. Přístroj bohužel nemá infraport a nepodporuje paměťové karty, takže si při poslechu hudby budete muset vystačit s omezenou kapacitou. Potěší naopak velice kompaktní rozměry a luxusně nízká hmotnost.

Samsung SGH-E720
rozměry: 91 x 45 x 23 mm
hmotnost: 87 g
vestavěná paměť: 90 MB
aktivní TFT displej: rozlišení 176 x 220 obrazových bodů, 262 tisíc barev
další funkce: Bluetooth, GPRS třídy 10, Wap 2.0
cena: okolo 14 tisíc korun

===== Discman, nebo kamera? =====
Designová placka od Sony
Jak chceš točit na discman? klepali by si všichni na čelo, kdyby vás uviděli s novou kamerou Sony DCR-DVD7E. Proporce jsou opravdu podobné hudebnímu přehrávači, identitu však prozradí široký úchyt a optika. Model byl představen spolu s kamerami DCR-PC55E a DCR-PC53E. S touto „rodinkou“ má nejplacatější příbuzný společný objektiv a snímač. Namísto miniDV kazet však využívá k zápisu DVD disky a nemá hledáček - k natáčení a přehrávání záznamu musí postačit 2,5palcový hybridní LCD displej. Nová kamera podporuje formáty DVD-R, DVD-RW a DVD+RW pro přímý zápis, poslední dva i pro přepis. Disky lze bezproblémově přehrát na většině běžných DVD přehrávačů, zjednodušuje se i export do počítače, pokud byste chtěli záznam sestříhat. Na pultech se objeví v průběhu března 2005.

Sony DCR-DVD7E
hmotnost: 360 g
rozlišení snímače: 800 tisíc pixelů
objektiv: Carl Zeiss Vario-tessar, 10x optický zoom
hledáček: pouze LCD 2,5“
další funkce: USB 2.0

===== Elegantní pomocnice =====
Když to můžeš udělat doma…
Potřebujete vytisknout firemní katalog v profesionální kvalitě nebo chcete změnit svůj corporate design? Není nic jednoduššího, než vše zvládnout svépomocí přímo v kanceláři. Hewlett-Packard přichází s novou inkoustovou tiskárnou PhotoSmart 8450, která tiskne na A4 v rozlišení 4800 x 1200 dpi. Kromě základních formátů se tiskárna přizpůsobí rozměrům obálek či panoramatických fotografií do rozměrů 215 x 610 mm. HP PhotoSmart 8450 využívá tři barevné inkoustové kazety na kolejnicovém systému, které pracují s technologií Gen2. Díky této kombinaci je možné přetáhnout barevný tisk i přes kraje archu a vytisknout například hlavičkové papíry, aniž by bylo třeba se omezovat. Tato praktická možnost, která dosud u kancelářské techniky chyběla, se ovládá tlačítky na čelním panelu. Synchronizaci tisku lze kontrolovat na dobře čitelném 2,5palcovém displeji, který lze vyklopit. Počet tlačítek může odradit, ale například výměnu toneru zvládne díky animovanému postupu opravdu každý. Rychlost tisku je přijatelná, ale neokouzlí. Každopádně díky interní paměti 64 MB při tisku nezešedivíte.

Tiskárna podporuje přímý tisk z fotoaparátu, má sloty pro všechny běžně používané typy paměťových karet. Funkci redukce červených očí, která spolehlivě odstraní nežádoucí „čertovský“ pohled, ocení především nadšení fotografové. Černo-stříbrné provedení navíc nikoho neurazí.

ebf - tip - debata

HP PhotoSmart 8450
rozměry: 536 x 401 x 192 mm
hmotnost: 8 kg
podpora: CompactFlash (typ I a II či Microdrive), Secure Digital, MultiMediaCard, SmartMedia, MemoryStick, x-D PictureCard
maximální rozlišení: 4800 x 1200 dpi
cena: 9655 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).