Menu Zavřít

Tipy E8 v hi-techu

24. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Sony, Alcatel, Siemens, Boardbug

Sony Vaio S1XP

Anděl s ďáblem v těle

Technické zpracování je u vlajkové lodi řady Vaio S Series leckdy zajímavé a netradiční. Notebooku chybí jakékoli zajištění víka displeje, přivřený drží na klávesnici sám, takže není nutné při jeho otevírání cokoli odjišťovat. Vrchní víko je vytvrzené hořčíkovou slitinou, notebook je tvořen kombinací šedých plastů. Design vládne i jinde: konektory pro USB, FireWire, LAN a modem, schované pod krytkami, by byly praktičtější nezakryté. Chybí paralelní port i sériový port, dva USB jsou dnes již skoro málo. Pro Sony typickým doplňkem je ale integrovaná čtečka Memory Stick PRO.
Rozměry 31,2 x 22,5 x 3-3,5 cm překračuje Vaio S1 půdorysem jen o málo velikost A4. Uvnitř skrývá procesor Pentium M s jádrem Dothan, 60GB disk Hitachi, dvourychlostní DVD±RW vypalovačku Matshita UJ-812 a 13,3palcový displej s rozlišením 1280×800. Integrovanou součástí je technologie Bluetooth, nenajdete ale infraport. Notebook zvládne s nižším výkonem procesoru, omezeným jasem displeje a vypnutou bezdrátovou sítí 4,5 hodiny kancelářské práce. Sony Vaio S1XP vyjde na necelých 83 tisíc korun.

Alcatel One Touch 756

Hravá kamera

V současnosti je One Touch 756 i přes absenci bluetooth asi nejzajímavějším modelem Alcatelu. A to především díky multimediální „výbavě“ a příznivé ceně. Hravý design osloví především mladší uživatele. OT 756 se chlubí aktivním LCD TFT displejem s rozlišením 128×160 pixelů a zobrazením 262 tisíc barev. S telefonem je možné natáčet krátké videoklipy o délce maximálně 30 vteřin (do formátů 3GP a MP4). Fotoaparát má VGA rozlišení (640 x 480 pixelů, na výběr je i několik menších formátů). Umí pořídit sekvenci čtyř snímků či mozaiku, fotografuje černobíle, sépiově nebo negativně. Pro telefon-fotoaparát je potěšující možnost vyvážení bílé barvy. OT 756 lze použít i jako diktafon, délka záznamu nesmí překročit jednu minutu. Sdílená paměť telefonu je 4 MB.

Kalendář pojme až 1000 záznamů ve formátu upomínka, narozeniny nebo hovor, paměť 800 kontaktů (formou záložek, ke každému jde uložit pět telefonních čísel, adresu, e-mail, poznámky a fotografii či videoklip), úkolů lze uložit maximálně 60. Údaje v telefonu se dají synchronizovat s databázemi v počítači, připojení je možné pouze prostřednictvím infraportu. Cena nedotovaného telefonu by se měla pohybovat okolo sedmi tisíc korun.

Siemens S65

Manager ready

Strohý, hranatý a nadupaný funkcemi. Takový je Siemens S65, a jak velí současný trend, nechybí integrovaný digitální fotoaparát, v tomto případě 1,3megapixelový. Na první pohled zaujme velký displej, pod nímž je umístněn joystick, a takřka „automobilová“ mřížka kryjící reproduktor.

Aktivní TFT displej má rozlišení 132 x 176 bodů a dokáže zobrazit 65 536 barev. Fotoaparát se může pochlubit maximálním rozlišením 1280 x 960 bodů a je vybaven čtyřnásobným digitálním přiblížením. Nabízí tří úrovně nastavení bílé a možnost pořídit snímek černobílý nebo s filtrem sépie.

S65 nabízí telefonní seznam pro 1000 kontaktů, k jednomu záznamu je možné kromě příjmení a jména připojit tři další telefonní čísla, faxové číslo, dvě e-mailové adresy, odkaz na internetovou stránku, informace o zaměstnání, adresu a obrázek. Kontakty je možné odesílat přes infračervený port nebo pomocí bluetooth jako „vizitky“.

Siemens S65 nabízí datové přenosy GPRS třídy 10, připojení pomocí Bluetooth, infračerveného portu nebo datového kabelu. Zkrátka vše, co by měl umět telefon vyšší třídy, určený především pro pracovní účely. Cena nedotovaného telefonu by se měla pohybovat okolo jedenácti tisíc korun.

Absolutní úlet

Peter Pan má smůlu

Již se netřeba obávat, že se vaše ratolest ztratí v chumlu lidí při sobotním nákupu v hypermarketu, na koupališti či se vytratí v lese. Boardbug totiž pohlídá dítě za vás. Neumí sice zabránit pádům a jiným úrazům, ale spolehlivě umožní mít přehled, kde se potomek právě nachází. Kromě toho umí hlídat tělesnou teplotu.

EBF24

Na přístroji, podobném lehkým plastovým hodinkám, se nastaví potřebný mód ze tří „bezpečnostních“ vzdáleností: 2-5, 8-10 a 15-20 metrů. Pokud dítě, které má na ruce druhý náramek, překročí zadanou vzdálenost, Boardbug spustí poplach. Tlačítko Panic Button signalizuje okamžitou „polohu“ dítěte: po stisknutí se náramek na zápěstí dítěte rozpíská. Na druhou stranu, pořád je lepší používat Boardbug, než nechat dítěti voperovat mikročip a sledovat jeho polohu prostřednictvím družice s přesností na desítky centimetrů… Utopie?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).