Menu Zavřít

Tipy E8 v hi-techu

28. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Vychytávka • Úlet • Fotky na iPodu • Nadupaný mini • Třínohý telefon • 3CCD letí

Galerie vychytávek

Jestli to máš, tak to vyklop!

Pentax OptioX Také se vám někdy stane, že si můžete ruce, krk i celé tělo vykroutit při honbě za „tím jediným a originálním“ fotozáběrem? Tak to se vám s novým pentaxem rozhodně nestane.

Tvarem a velikostí se řadí mezi běžné kompaktní digitální fotoaparáty. Hlavním odlišovacím znakem a velkým vylepšením je výklopný a otočný LCD displej. Ovládání přitom zůstává snadné: vše se dá zvládnout jednou rukou: palcem ovládat nejrůznější nastavení a ukazováčkem spoušť. Fotoaparát můžete držet nad hlavou a fotit dav, nebo naopak držet u země a fotit od podlahy, případně natočit displej o 180 stupňů a udělat si malý autoportrét, aniž byste museli mít ruku jako Saxana.

V nastavení lze volit plně manuální režim, nebo si vybrat z řady přednastavení. Animované menu je přehledné a efektně graficky zpracované.

Fotoaparát má vestavěnou 12MB paměť. Videozáznam se ukládá v rozlišení 320 x 240 s rychlostí 16 snímků za vteřinu. Výstupním formátem je běžné AVI s kompresí Motion JPEG, bohužel neozvučené. OptioX podporuje paměťové karty SD/MMC. Při použití firemní lithiové baterie můžete pořídit až pět set fotografií. Za cenu kolem deseti tisíc korun se jedná o velmi kvalitní a praktický přístroj – a výklopný a otočný LCD displej z něj činí výjimku hodnou pozornosti.

Absolutní úlet

S Mozartem na žraloky

SwiMP3

Konec diskriminace! Konečně také někdo myslí na neprávem opomíjenou minoritní skupinu: plavce. Vždyť každý řidič automobilu, chodec, lyžař, jezdec na koni i cyklista si může dopřávat hudebních zážitků z MP3 přehrávačů, jen vyznavači vodních sportů doposud ne. Naštěstí kalifornská firma Finis přišla na trh s vodotěsným přehrávačem SwiMP3.

Na SwiMP3 je nejzajímavější, jakým způsobem je veden zvuk z přehrávače do ucha. Nejde totiž o klasickou cestu vzduchem, ale přes lícní kost přímo do ušního kanálku. Podle výrobce by měl být tento systém poslechu kvalitativně srovnatelný s běžným přenosem. Posluchač si místo vodotěsných sluchátek upevní na gumu plavecké čepice vibrační nástavce, zapne přehrávač a může se za poslechu kvalitního zvuku oddat svým vodním aktivitám.

Kapacita přehrávače není nikterak oslnivá, obsah paměti vystačí zhruba na dvouhodinovou rozplavbu. Model SwiMP3 je vybaven pamětí o kapacitě 128 MB RAM, je kompatibilní s platformou WIN i Mac, k počítači se připojuje přes USB 1.1 a může fungovat i jako externí disk.

Zda budou SwiMP3 využívat spíše závodní a dálkoví plavci, nebo akvabely, zůstává stále otázkou.

Nové kamery od Panasoniku

Současný trend: 3CCD

V nabídkách výrobců videokamer se stále silněji začínají prosazovat 3CCD přístroje nad kamerami jednočipovými. Výjimkou není ani Panasonic: jeho tři nové modely (NV-GS250, NV-GS150 a NV-GS140) jsou vybaveny objektivy Leica Dicomar a vynikají přirozenou reprodukcí barev při natáčení i fotografování. I přes profesionální schopnosti se jednoduše ovládají a rozměry jsou srovnatelné s amatérskými přístroji.

Proč 3CCD? Souběžné použití tří CCD prvků umožňuje věrnou reprodukci barev a zobrazení detailů a zachycení velmi jemných přechodů. Právě těmito charakteristikami nové přístroje převyšují běžné 1CCD videokamery.

Digitální zpracování signálu Crystal Engine u kamer od Panasonicu potlačuje šum v obraze a zvyšuje rozlišení, systém optické stabilizace obrazu Mega O.I.S. minimalizuje neostrosti, které vznikají při velkých zvětšeních, kdy je obtížné udržet kameru v klidu bez opory. Optický stabilizátor je užitečný také při natáčení za slabého světla. U modelu GS250 lze aktivovat optickou stabilizaci obrazu i při fotografování.

Nová řada videokamer doznala změn i v designu. Praktickou novinkou je pětipolohový navigační joystick - kameraman může palcem snadno aktivovat potřebné funkce a měnit nastavení v menu, aniž by musel přerušit natáčení. Ikony funkcí se zobrazují na LCD panelu a ovládací tlačítka, která byla u předchozích modelů dostupná pouze po odklopení LCD panelu, se rovněž zobrazují pouze jako ikony.

rozlišení snímačů: 800 000 pixelů
efektivní rozlišení: 3x 630 000 bodů pro videozáznam, 3x 710 000 bodů pro fotografie
další funkce/vybavení: AV vstup/výstup, S-Video vstup/výstup, konektor USB 2.0, digitální rozhraní IEEE1394, které umožňuje pomocí přiloženého SW balíku snadné připojení kamery k počítači a následnou editaci a sdílení záznamů
cena základního modelu NV-GS75: pod 20 tisíc korun

Apple iPod Photo

Jablko k nakousnutí

Konečně přišel na trh iPod s kvalitním barevným displejem a dotáhl tak mírný náskok konkurence. Zajímavější je ovšem nová funkce Auto-Sync, která při každém připojení iPodu k počítači automaticky detekuje nové fotografie a nahrávky a zkopíruje je do své paměti. Kdo iPod nezná, bude překvapen na první pohled jednoduchým ovládáním pomocí kruhového tlačítka, které lze stisknout do čtyř směrů a je citlivé na pohyb po svém povrchu.

Na výběr jsou dva modely odlišující se pouze kapacitou pevného disku: buď 40 GB, nebo 60 GB (verze s kapacitou 60 GB pojme až 15 tisíc skladeb nebo 25 tisíc fotografií ve vysoké kvalitě). Baterie má vydržet až patnáct hodin přehrávání hudby, nebo pět hodin prohlížení obrázků pomocí slideshow se současným poslechem hudby. Dobití baterie trvá zhruba pět hodin. Na iPod jakožto pevný disk lze nahrát v podstatě cokoliv, kromě přehrávání hudby a prohlížení snímků je možné jej používat jako prohlížeč TXT souborů, kontaktů (Outlook, Outlook Express, Palm Desktop) a kalendáře.

rozlišení displeje: 220 x 176, 65 tisíc barev
podporované formáty: AAC, MP3, MP3 VBR, Audible, AIFF, Apple Lossless, WAV, JPEG, BMP, GIF, TIFF, PNG, PSD, SGI
cena (model s kapacitou 60 GB): okolo 21 tisíc korun

Nokia 7280

Haló, tady pero

Pokud jste zapřisáhlími zastánci zubní hygieny, je pro vás tento model Nokie jako dělaný. Nejvíce totiž připomíná pouzdro na zubní kartáček zkřížené s dámským zapalovačem. Kromě unikátního designu skrývá tento telefon téměř vše, co od dnešního telefonu požadujeme: fotoaparát, bluetooth a 50 MB paměti. Ovládá se netradičním kolečkem a chybí mu číselná klávesnice. Displej je menší, než jsme zvyklí, na druhou stranu může potěšit malé zrcátko. Zkrátka: v případě tohoto modelu jde o dojem, nikoliv o praktičnost.

Do paměti telefonu se vejde úctyhodných tisíc strukturovaných záznamů a mezi položkami nechybí ani oblíbená fotografie. Telefon lze propojit s počítačem pomocí infraportu nebo bluetooth. Nabídka datových technologií je dostačující: GPRS třídy 10, EDGE i HSCSD. Pro brouzdání přímo z mobilu nabízí Nokia 7280 WAP ve verzi 2.0.

rozměry: 115 x 32 x 19 mm
hmotnost: 80 g
aktivní displej: rozlišení 104 x 208 obrazových bodů, zobrazení až 65 tisíc barev
cena: okolo 17 tisíc korun

Polycom SoundStation2

Pavouk na stole

Společnost CNC v lednu uvedla na český a slovenský trh „upgrade“ legendárního trojcípého telefonu Polycom SoundStation. Audiokonferenční zařízení je určeno pro menší a střední zasedací místnosti o kapacitě pět až deset osob.

Oproti původnímu modelu má „dvojka“ především lepší zvukové vlastnosti: o 50 procent větší hlasitost i citlivost mikrofonů a zároveň potlačování nežádoucích šumů. Účastníci hovoru mohou být vzdáleni až tři metry od přístroje, aniž by se snížila srozumitelnost. Součástí SoundStation2 je grafický LCD displej, který zobrazuje například stav a délku trvání hovoru, identifikaci volajícího a telefonní seznam.

MMF24

K „pavoukovi“ lze připojit mobilní telefon a pořádat tak audiokonference přes sítě mobilních operátorů. Pro lepší pokrytí podlouhlých místností je možné připojit k model SoundStation2 EX dva další externí mikrofony.

rozměry: 36,8 x 31,1 x 6,4 cm
hmotnost: 0,8 kg
grafický displej: 132 x 65 pixelů
paměť: až 25 čísel pro rychlé vytáčení
cena Polycom SoundStation2: 19 900 Kč (bez DPH), zařízení lze rovněž pronajmout jako službu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).