Menu Zavřít

Tipy E8 v showbizu

28. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Z Maroka do Ameriky • Když Kohout nekokrhá • Drsná dovolená • Jaký byl Clouseau

Hudba

Africké blues

Maročan Majid Bekkas je označovaný za jednoho z mistrů afrického blues. „Trance music“ marockých černochů doprovází magické rituály a má za sebou čtyři sta let historie. Majid Bekkas vyrůstal na atlantickém pobřeží Maroka, jeho prvním nástrojem byla loutna guimbri, na kterou se učil u hudebního mistra bratrstva Gnawa. K hledání vlastní cesty ho inspirovala skupina Nass El Ghiwane, která od 70. let vytváří fascinující syntézu marockých stylů. Bekkas spolupracoval s jazzmany z Evropy i Ameriky, jako samostatný umělec se prosadil před čtyřmi lety.

Jeho alba African Gnaoua Blues (Igloo 2001) a Mogador (Igloo 2004) evokují amerického bluesmana Johna Lee Hookera stejně jako Afričana Ali Farka Tourého. Bekkasova hudba je konkrétním příkladem obtížně definovatelného „afrického blues“, dokladu spřízněnosti mezi černošskou hudbou z obou břehů Atlantiku.

Palác Akropolis, Kubelíkova 27, Praha 3
26. února, od 19.30 hod., vstupné 320 Kč, předprodej 280 Kč

Hudba

Vítej, Kohoute!

Slavnost vítání nového lunárního roku, kterým je podle čínské astrologie rok Kohouta, v pražské Arše tradičně připravila čínská zpěvačka Feng-jűn Song. Vyrůstala v severní Číně, od roku 1985 trvale žije v Praze. Její vokální projev se těžko zařazuje do konvenčních škatulek, její hlasový rejstřík se pohybuje od altu až po soprán. Feng-jűn Song zpracovává a interpretuje autentické lidové písně z různých lokalit Číny, Tibetu, Mongolska a písně dalších východních národů a etnik.

Večerem plným hudby, překvapení, humoru a vůní čajů kromě Feng-jűn Song provede posluchače Horská karavana (Helena a Jiří Vedralovi, Bharata Rajnošek), tentokrát doplněna o perkusionistu Jaroslava Kořána. Hosty oslavy budou Zuzana Lapčíková, Emil Viklický a dva kohouti na jednom smetišti: rockový zpěvák Karel Heřman (Čankišou) se utká s operním sólistou Petrem Matuszkem v technikách východního zpěvu. Diváci jménem Kohout či Kohoutek zaplatí polovic.

Divadlo Archa, Na Poříčí 26, Praha 1
1. února, od 20.00 hod., vstupné 190 Kč, studentské 140 Kč

Televize

Když ztroskotá rocker, Korejci a Ind

Televizní kanál AXN, který vysílá například na kabelových televizích, nasadil 22. ledna seriál Ztraceni. Českým divákům tím nabízí hit, jenž se při uvedení v americké televizi ABC stal nejsledovanějším pořadem za posledních dvacet let a přilákal dvacet milionů diváků. Ztraceni (Lost) vypráví o trosečnících uvězněných na opuštěných ostrovech uprostřed oceánu. Ostrov, na němž uvízli, je zahalen neproniknutelnou mlhou tajemství, mnohé záhady si ale nesou trosečníci i sami v sobě. Na takovém místě pak není přežití žádnou samozřejmostí. Rocková hvězda, korejský pár či Ind se ocitají ve zlomové situaci, s níž se každý vyrovnává po svém. Mozaika jejich příběhů tvoří děj seriálu, jehož první řada zachycuje prvních čtyřicet dnů komunity ztroskotanců. Seriál se natáčel na Havaji, dvouhodinový pilotní snímek stál přibližně deset milionů dolarů, čímž se stal jedním z nejdražších televizních projektů v historii. Pouze dopravit kus havarovaného letadla na Havaj stálo kolem 250 tisíc dolarů.

Ztraceni (USA 2004)
od 22. ledna na kanále AXN

Film

Růžový panter je zpět

Život a smrt Petera Sellerse, životopisný snímek o herci, proslulém zejména rolí inspektora Clouseaua ze série o Růžovém panterovi, přichází 20. ledna do českých kin. Filmovou verzi Sellersových (1925–1980) osudů natočil režisér Stephen Hopkins a do titulní role obsadil Geoffreyho Rushe, proslaveného filmem Záře. Rush se pokusil zobrazit Sellerse v celé složitosti jeho povahy, jeho neukotvenost, výbuchy hněvu, podléhání nejrůznějším vlivům, jeho ctižádost, naivní důvěřivost i egoismus, stejně jako nevyrovnaný vztah k ženám. Ve filmu se objevují záběry fotografií z hercova rodinného archivu, dokumenty z natáčení i postavy tvůrců, s nimiž herec spolupracoval, například režiséři Blake Edwards (John Lithgow) či Stanley Kubrick (Stanley Tucci), stejně jako Sellersova osudová láska Brit Eklandová, kterou hraje Charlize Theronová.

WT100

Život a smrt Petera Sellerse
režie Stephen Hopkins, premiéra 20. ledna

  • Našli jste v článku chybu?