Menu Zavřít

Tipy E8 v showbizu

26. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Punk žije • Strach z DVD • Vlasy á la Forman • Drezura • Jak dopadne Vesnice

Hudba

Toy Dolls v Akropoli

V pražském klubu Akropolis zahraje 28. října britská postpunková legenda The Toy Dolls. Kapelu založili čtyři přátelé v anglickém Sunderlandu v říjnu 1979, takže koncert v Akropoli lze považovat za oslavu čtvrt století jejich existence. Za tu dobu stačili natočit čtrnáct alb. Toy Dolls však prosluli především svými koncerty. Trojice pod „taktovkou“ kytaristy zvaného Olga hrne svůj punk a postpunk do publika s nesmírnou energií a typickým humorem. Přijďte se přesvědčit do Paláce Akropolis v 19.30 hodin.

DVD

Krev a pila

Horor s výmluvným názvem Texaský masakr motorovou pilou si už můžete užít v poklidu obývacího pokoje. Třeba u večeře. V srpnu 1973 objevila policie na farmě Thomase Hewitta zohavená těla třiatřiceti obětí, které bývalý zaměstnanec jatek zavraždil a rozřezal motorovou pilou. Pětice studentů, kteří toho léta jeli autem do Mexika, měla o cíli svého výletu jinou představu. Když však cestou narazili na zkrvavenou dívku, která před jejich očima spáchala sebevraždu, rozhodli se zjistit, co se stalo. Ale i oni se ocitli na Hewittově seznamu ulovených obětí. Jejich příběh poznal celý svět. To je, stručně řečeno, děj nové verze proslaveného krváku, který někoho vyděsí a otrlejší povahy spíše pobaví.
USA 2004, režie: Marcus Nispel, VHS/DVD

Muzikál

Vlasy v Brně

Městské divadlo v Brně chystá na první říjnový den premiéru muzikálu Vlasy (Hair). A uvede ji jako vůbec první kus na své nové hudební scéně. Příběh komunity hippie, proslavený rovněž filmem Miloše Formana, se brněnská scéna chystá uvést právě v podobě známé z filmu. Vlasy měly na Broadwayi premiéru v roce 1968 a vzbudily pozornost především díky kontroverzním tématům nezávislosti, protestů proti vietnamské válce, svobody a drog. V původní jevištní verzi téměř neexistuje příběh, zatímco Formanův film pracuje s dějovou linkou. Právě té se v brněnském městském divadle rozhodli držet. Inscenaci režíruje Dodo Gombár, kostýmy vytvořila Kamila Polívková, dirigovat bude Igor Rusinko a Karel Albrecht.

Kniha

Vzhůru do sedla!

Pojeďte poodkrýt tajemství souladu člověka a koně. Jezdectví je v Česku stále populárnějším relaxačním i výkonnostním sportem, a chcete-li se něco dozvědět o lekcích koňské drezury, pak je pro vás dobrým tipem kniha Alfreda Knopfharta. Ta vás sice poučí, že za vším je jen a jen výcvik, ale dozvíte se rovněž o jemné komunikaci jezdce a koně, jejímž výsledkem je téměř zázračně působící souhra i při těch nejobtížnějších cvicích. Zjistíte, co je malý a velký kruh, piafa či pasáž a možná vás to inspiruje k návštěvě nejbližší jízdárny.
Alfred Knopfhart: Drezura od stupně Z do stupně T (Brázda)

Film

Hrůzná vesnice

Osamělá vesnice obklopená temným lesem a v něm „ti, o kterých se nemluví“. O tom je další tajuplný strašidelný příběh M. Nighta Shyamalana (Šestý smysl, Vyvolený, Znamení) s Joaquinem Phoenixem, Williamem Hurtem a Sigourney Weaverovou v hlavních rolích. Od tvůrce dech beroucího Šestého smyslu se s každým dalším filmem čeká další brilantní horor s šokující pointou. A s každým dalším Shyamalanovým filmem přibývá zklamaných diváků, kteří se naivně domnívají, že zázrak lze zopakovat dvakrát. Což nepochybně nelze, ale i přesto zůstávají filmy čtyřiatřicetiletého Indoameričana velmi nadprůměrnými thrillery. I u Vesnice si můžete zahrát vzrušující hru na to, kdo dřív dokáže předpovědět rozuzlení.
Vesnice, USA, režie M. Night Shyamalan, premiéra 30. září

DVD

CIF24

Balík Hitchcocků

Vertigo, Ptáci, Marnie, Roztržená opona, Topaz, Zběsilost a Rodinné spiknutí, to všechno jsou filmy Alfreda Hitchcocka, které vycházejí v „balíčku“ DVD s názvem Hitchcock - kolekce 2. Na pultech se objeví v posledním říjnovém týdnu za 1999 korun, jednotlivé kousky je pak možné koupit za 399 korun. Hitchcockova genialita spočívá v tom, že objevil řadu dnes již standardních filmařských metod budování napětí, určil pravidla hry filmaře s divákem, která dnes hraje každý jen trochu zručný režisér thrilleru. Přesvědčte se o tom. Především Ptáci a Vertigo patří ke skutečným základním kamenům žánru.

  • Našli jste v článku chybu?