Menu Zavřít

Tipy na správné sezení v kanceláři

3. 4. 2019
Autor: PNM International

Sezení může být horší než konzumace koblih. Naštěstí existuje spousta zdravých alternativ k moderní kancelářské židli. Alternativy stolních židlí jsou mnohem zdravější. Je jasné, že sezení po dlouhou dobu je škodlivé, takže řešením nemusí být sedět vůbec.

Následující alternativy stolních židlí poskytují širokou škálu možností pro splnění různých potřeb. Umožňují tělu zůstat v pohybu a také pomáhají udržovat vaši pánev správně nakloněnou pro správné zarovnání páteře. Možností výběru je však větší množství, je tedy potřeba si nejprve všechny možnosti nastudovat.

Důsledky sezení

Vědci zjistili, že dlouhé sezení má některé neblahé účinky na zdraví. Mezi rizika patří například obezita, cukrovka a srdeční onemocnění a značně se zvyšují tím, čím déle sedíme.

Pro ty, kteří sedí u kancelářského stolu celý den, dokonce ani pravidelné cvičení nestačí na stírání špatných efektů dlouhého sezení. Uvádí se, že dlouhé sezení je dokonce škodlivější než kouření. Ve skutečnosti některé výzkumy ukazují, že kuřáci mají lepší zdravotní ukazatele než ostatní zaměstnanci, protože se dostali do pohybu každých pár hodin. To není dobrá zpráva pro ty z vás, kteří tráví spoustu času na počítači nebo u stolu.

Dlouhé sezení je spojeno také s vyčerpáním, hypertenzí a muskuloskeletálními problémy v oblasti ramen, dolní části zad, stehen a kolen. Alternativy stolních židlí mohou tedy pomoci zmírnit tyto problémy pro pohodlnější pracovní den.

Ve výzkumech se ukazuje, že nejdůležitější je především změna a pohyb. Nejlepší výsledky byly tedy zjištěny, když zaměstnanci během svého pracovního dne využívali stání, sezení i chůzi v různých časech. Pohyb a změna jsou tedy klíčové.

Klekací židle

I když mohou vypadat trochu divně, klekací židle slouží zdravému účelu. Tyto židle snižují váhové zatížení a pomáhají zlepšit problémy kyčelního kloubu nebo jim předcházet. Klekací židle pomáhají spodní páteři zůstat ve správné poloze lépe než běžné kancelářské židle. Ideální úhel kolen při sezení na klekací židli je 135 stupňů.

Někteří lidé mohou tedy zjistit, že tato židle funguje dobře pro zmírnění a prevenci problémů s páteří.

Sedlové sedátko

Sedlové sedadlo je minimalistická židle, která nutí uživatele, aby měli lepší držení těla. Uživatelé těchto sedel mají lepší postavení a méně bolesti dolní části zad, ale mohou mít zvýšenou námahu kyčlí a hýždí na této židli. Žádná z těchto židlí tedy není dle průzkumů perfektní, ale pořád je na tom lépe než kancelářská židle, pokud se jedná o správné uspořádání páteře.

Sedlové sedátko tedy může pomoci zlepšit držení dolní části zad a zmírnit bolest v zádech. Sedět v sedlové stolici příliš dlouho však může způsobit svalovou únavu a bolest hýždí.

Balanční stoličky

Do této kategorie se vejde hodně různých židlí, ale základ je stejný. Tyto židle mají nestabilní sedadlo, které neustále vybízí uživatele k udržení tělesné rovnováhy. Balanční stoličky jsou podobné jógovým koulím tím, že se naklápějí a otáčejí různými úhly pro aktivní zážitek ze sezení. Balanční stoličky pomáhají podpořit lepší vyrovnání krku ve srovnání s ostatními sedadly.

Balanční stoličky také pomáhají zapojit jádro těla a podporovat aktivní sezení. Mnoho těchto stoliček není výškově nastavitelných, takže nemusí být vhodné pro každou výšku stolu.

Cvičební míč

Cvičební míče (také známé jako jóga nebo stabilní míče) se stávají v kancelářích stále populárnějšími. Povzbuzují aktivní sezení a předpokládá se, že zapojují jádro těla i další svaly.

Pro sezení na cvičebním míči není většinou potřeba více energie než pro sezení na běžné kancelářské stoličce. Dlouhé sezení na míči však může způsobovat kompresi páteře. Na trhu jsou cvičební míče o různých velikostech pro osoby s různou výškou.

Cvičební míč může být užitečný a může povzbudit aktivní sezení, ale zabere to pravděpodobně trochu více soustředěného úsilí sedět na míči a těžit z jeho výhod. Někteří lidé mohou tuto možnost považovat za příliš nestabilní nebo nepohodlnou.

Cyklistické stoly

Na rozdíl od některých alternativních stolních židlí potřebuje cyklistický stůl podstatně větší pohyb svalů. Tyto stoly pomáhají spalovat tuky a zvyšují zapojení do práce bez negativního vlivu na pracovní výkon. Uživatelé těchto stolů tak využívají výhod aktivního cvičení.

Lidé, kteří používají cyklistické stoly, mají také lepší pozornost a pracovní výkon, více motivace a více energie i pocit dobrého zdraví. Cyklistické stoly jsou dobrou volbou pro ty, kteří mají dostatečně velký prostor.

KL24

Běžecké stolní trenažéry

Stolní trenažéry nabízejí výhody stálosti, ale zároveň umožňují dostatek pohybu. Zlepšují tím celkově zdraví a podporují hubnutí. Někteří lidé se obávají, že chůze může být příliš rušivá, ale tempo je velmi pomalé.

Stolní trenažéry nemusí však být tou nejlepší volbou pro každého. Nejsou vhodné pro toho, kdo provádí úpravu fotografií, grafický design a další úkoly, které vyžadují stabilní ruku. Je ideální mít k dispozici trenažér, který namísto připojeného stolu má stůl nad sebou, protože je tím zajištěn stabilnější pracovní prostor.

  • Našli jste v článku chybu?