Menu Zavřít

Tisíc počítačů pro postižené

3. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Nadace Charty 77

MMF24

PRAHA (jaq) - Nadace Charty 77 získala v roce 2005 od České spořitelny tisíc použitých počítačů pro postižené. Pro firmu by dnes znamenaly jen hromadu šrotu, ale hendikepovaným mohou sloužit ještě několik let.
„Počítač pro ně znamená obrovskou pomoc. Pomáhá jim při komunikaci s jejich blízkými, je pro ně prostředkem získávání informací a stále častěji i pracovním nástrojem,“ říká vedoucí projektu Počítače proti bariérám Rudolf Kubík, který předtím, než přišel do nadace, působil jako zástupce mezinárodní IT společnosti.
Samotný počítač by však postiženým příliš nepomohl, kdyby jej neuměli používat. „Proto jsme ve spolupráci s naším generálním partnerem Microsoft vybudovali po celé České republice čtrnáct počítačových učeben, ve kterých pořádáme kurzy práce na PC, ať už jde o kurzy základů počítačové gramotnosti nebo kurzy zaměřené na speciální programy,“ dodává Kubík.
Nejnovější snahou projektu je vytvoření univerzity pro postižené, takzvané Univerzity 4G, která by měla rekvalifikovat hendikepované například na pozici správce sítě, administrátora webových stránek nebo DTP operátora.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).