Menu Zavřít

Tisíce učitelů se bouří proti kariérnímu řádu. Chtějí, aby ho Senát zrušil

23. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Kariérnímu řádu učitelů z dílny ministryně Kateřiny Valachové už dali poslanci „zelenou“, nyní bude návrh projednávat Senát. Část učitelů se však s ním stále smířit nehodlá, tisíce z nich poslaly senátorům výzvu k zamítnutí novely zákona.

„Výzvu senátorům k zamítnutí kariérního řádu podpořilo během týdne 5200 učitelů,“ řekl webu Euro.cz za iniciativu Pedagogická komora (PK) učitel Radek Sárközi. Novelu zákona bude 24. května projednávat vzdělávací výbor Senátu. Výzva navrhuje vypuštění celého kariérního systému, „protože je tak špatný, že ho nelze opravit.“

„Kariérní systém už od září zásadně zhorší postavení absolventů pedagogických fakult, kteří budou považování následující dva roky za nesamostatné učitele, přestože budou muset vykonávat stejné činnosti jako ostatní učitelé,“ argumentuje ve výzvě Pedagogická komora.

„Většina učitelů získá automaticky druhý kariérní stupeň, ale na jejich platech se to nijak neprojeví. Ani tito učitelé tudíž nebudou motivováni kariérním řádem ke zlepšování výuky,“ píše dále iniciativa hájící zájmy pedagogů.

O třetí kariérní stupeň budou moci žádat nejdéle sloužící učitelé až od roku 2021. Po pět let tak ani oni nebudou podle PK nijak motivováni kariérním systémem ke zvyšování kvality své práce.


Novela prošla poslaneckou sněmovnou:

Učitelé budou odměňováni podle kariérního řádu. Studijní volno ale nedostanou

 Učitelka - ilustrační foto


„Budoucí atestační řízení třetího kariérního stupně bude pro učitele znamenat roční složitý byrokratický proces, kdy si budou muset vytvořit portfolio s minimálně 60 dokumenty, z nichž každý budou muset ještě písemně okomentovat,“ upozorňuje PK.

Pedagogické komoře vadí i to, že nový kariérní řád bude velmi nákladný a peníze nepůjdou tam, kam by měly jít.

„Ministerstvo školství pro jeho rozjezd schválilo již v dubnu částku přesahující 500 milionů, která bude hrazena z evropských fondů a jejím příjemcem bude jím přímo řízená organizace Národní institut pro další vzdělávání (NIDV). Zákon přitom nebyl dosud schválen. Dalších 1,5 miliardy korun z operačního programu je pro kariérní systém alokováno. Tyto peníze nepůjdou do škol ani učitelům, ale NIDV,“ stojí ve výzvě senátorům.

Iniciativa vs. ministerstvo

Pedagogická komora vyčítá ministerstvu školství (MŠMT) také to, že řadoví učitelé neměli možnost se přímo vyjádřit k novele zákona o pedagogických pracovnících.

„Ministryně Valachová totiž zrušila diskuze, které její předchůdci na ministerském postu zadávali metodickému portálu RVP.CZ a které umožňovaly učitelům přímo se vyjadřovat k chystaným změnám ve školství,“ tvrdí učitel Sárközi.

Ministerstvo školství to ostře odmítá. „Návrh kariérního řádu byl konzultován na jednáních se zástupci sociálních partnerů, zejména Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství, zástupci profesních organizací ředitelů škol, se zástupci pedagogických fakult a fakult vzdělávajících učitele. Zástupci profesních organizací ředitelů byli součástí pracovní skupiny MŠMT,“ reagovala mluvčí MŠMT Klára Bílá.

„Připomínky uplatněné v rámci vnějšího připomínkového řízení byly všechny vypořádány na poradě 24. března 2016 nebo vysvětleny. Další připomínky byly vypořádány nebo vysvětleny distančně,“ dodala mluvčí.

Oficiálně neexistují

Ministerstvo školství se pozastavuje i nad samotnou legitimitou Pedagogické komory. „Podle zjištění MŠMT neexistuje žádný zapsaný spolek či obecně prospěšná společnost s názvem Pedagogická komora. Není proto jasné, za koho mluví ti, kdo se Pedagogickou komorou zaštiťují, ani jaká je jejich legitimita,“ napsala Euro.cz mluvčí Bílá.

CIF24

MŠMT má pravdu, že oficiálně zapsaná Pedagogická komora neexistuje. Na druhou stranu je třeba dodat, že tito učitelé komunikují s novináři a ve svých zprávách pro veřejnost vždy s podpisem Iniciativa Pedagogická komora.

Čtěte také:

Vláda uvolnila na odměny učitelů 404 milionů. Rozdělí si je od nového školního roku

Pedagogická komora: platy učitelů jsou podprůměrné. Nižší, než se říká veřejnosti

Českým učitelům víc vadí papírování, ne nízké platy

Partie o pětinu soukromých škol. Ministerstvo prý brání jejich vzniku

Líheň géniů jako komodita: soukromé školky zažívají boom


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).