Menu Zavřít

Tlačit, co se dá

2. 10. 2014
Autor: Redakce

Pokud jste ho ještě nedostali majlem, dostanete ho do poštovní schránky, jako všechny české domácnosti: vysvědčení vystavené politickým stranám podle toho, jak se staví k návrhům občanské iniciativy jménem Rekonstrukce státu.

Načasování i rozsah akce svědčí o tom, že organizátoři to myslí se zvyšováním tlaku na politické strany a hnutí zastoupené v parlamentu vážně, a neváhají jim pár dní před komunálními a senátními volbami vystavit vysvědčení včetně doprovodného verbálního komentáře.

Rekonstrukce státu je společný projekt dvacítky nevládních organizací. Vzniknul, aby protlačil devět zákonů, jež by měly přispět k omezení korupčního prostředí, klientelismu a zvýšení transparence-od veřejných zakázek přes obsazování míst v dozorčích radách státních podniků až po financování politických stran.

Tahle velmi chytře propracovaná i naplánovaná akce vyústila v úspěch přinejmenším do té míry, že před parlamentními volbami 165 poslanců podepsalo závazek, že budou podporovat 40 konkrétních opatření, prosazovaných Rekonstrukcí. Dnešní rozesílání „vysvědčení“ je pouze dalším krokem, jak strany, hnutí i jejich poslance a senátory přimět k tomu, aby splnili, co slíbili. Přesně jak to chtějí političtí aktivisté v Americe: „You have promised. Now deliver.“

Vysvědčení přinejmenším dokládá to, že když přijde na lámání chleba, tedy přijímání zákonů a podporu principů, k nimž se poslanci za hnutí ANO zavázali, pracují zhruba stejně špatně jako sociální demokraté. Přitom šéfové všech členů vládní koalice závazek podepsali. Kdyby TOP 09 úspěšně nevykostila esenci zákona o státní službě, jak si jí představovali aktivisté z Rekonstrukce, dostala by na vysvědčení jedničku, protože v jiných oblastech se poslanci snaží slibu dostát se ctí. Kupříkladu Jan Farský je otcem návrhu zákona o registru smluv, a třeba v klíčovém aspektu podmínění účinnosti smluv uzavřených veřejným sektorem jejich uveřejněním v Registru neuhnul ani o píď.

Riziko závazků

Je samozřejmě otázkou, zda kampaň dosáhne splnění slibů. Prozatím je však jisté, že se zákonodárcům jejich podpisy pod závazky líbí čím dál míň a naříkají jak hrdinové Knoflíkové války. „Rekonstrukce státu nás ničí našimi závazky. A dělá z našich poslanců pachatele, pokud nebudou plnit, co slíbili,“ shrnula to za všechny ministryně spravedlnosti Helena Válková, která to v trestním právu dotáhla až na titul řádného profesora. Je jí samozřejmě jasné, že přijaté závazky právně vymahatelné nejsou, ale politicky bude jejich neplnění nákladné.

Otázkou je, jak moc, a zda vůbec bude při rozhodování voličů míra plnění závazků hrát statisticky významnou roli, ale v tom se budeme moci piplat po volbách. Nátlak na poslance je intenzivní a nemusí to být vždy příjemné. Na druhé straně je pravdou, že když se z legislativy vytáhnou některé klíčové principy, zbude z ní dadaistické čtivo.

Úplně mimo jdou návrhy, aby Rekonstrukce, když tolik tlačí, vytvořila vlastní formaci s tímto programem a kandidovala ve volbách. Proč? Tohle je esence občanské společnosti, tak to dokonce má být. Dokonce i zkušení komentátoři by to rádi viděli, zatímco jiní z nich dělají zájmovou skupinu, nic něž lobbisty. Jasně že lobbují, jasně že jsou financování soukromými osobami. Ale pokud za necelých pět milionů ročního rozpočtu dosáhnou toho, že se legislativa nakonec přijme ve funkční podobě, a přiblížíme se k tomu, co znamená „dobrá vláda“, bude to investice s největší pozitivní externalitou za posledních sto let.


Čtěte další komentáře Miroslava Zámečníka:

Německo, investice a česká volba

Pálit, nebo prodat?

CIF24

Rusko-čínské přátelství bez hranic

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).