Menu Zavřít

Tlak na Čínu zabírá, tvrdí Trump. Devalvace jüanu podle něj donutí protistranu k ústupkům

16. 8. 2019
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump při setkání s voliči hájil svůj přístup k americké ekonomice a obchodní válce s Čínou, protože z obavy z recese nenadále zpochybnily jeho hlavní tvrzení ve snaze o znovuzvolení - že americké ekonomice vrátil její velikost, uvedla agentura Reuters.

Trump uvedl, že jeho taktika vyvíjení obchodního tlaku na Čínu zabírá, přestože obě strany mají daleko k dohodě před obnovením rozhovorů naplánovaných na září. Tvrdil, že devalvace jüanu časem Číně „ošklivě ublíží“ a donutí ji k ústupkům. Peking stojí o dohodu s USA, protože nynější stav ho stojí miliony pracovních míst. „Chystají se dohodnout,“ prohlásil prezident a dodal, že USA nemají potřebu spěchat.

Přejete si Trumpovo znovuzvolení v roce 2020?

„Spojené státy mají teď nejžhavější ekonomiku na světě,“ tvrdil prezident. Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že některé výnosy americké státní pokladny dosáhly rekordního minima a že se akciový trh v posledních dnech potýká s obavami z recese, což podkopalo Trumpovo tvrzení, že ekonomiku vzkřísil.

Šéf Bílého domu prohlásil, že kdyby v roce 2016 volby nevyhrál, americké burzy by se zhroutily. Zároveň varoval, že „penzijní účty Američanů by šly ke dnu“ v případě jeho porážky ve volbách v roce 2020. „Nemáte jinou možnost, než mě volit!“ prohlásil Trump. Své stoupence nabádal, aby pro něj hlasovali, i kdyby ho nesnášeli. „Ať už mě miluješ, nebo nenávidíš, musíš pro mě hlasovat,“ zdůraznil.


Přečtěte si esej: Pravda a cháska

 Ilustrace k eseji Pravda a cháska


Shromáždění ve státě New Hampshire bylo první veřejnou akcí prezidenta po nedávných masových vraždách v Ohiu a Texasu, které připravily o život víc než třicet lidí. Receptem na omezení podobných incidentů je podle Trumpa budování nových ústavů pro mentálně postižené. „Není to pistole sama, která stiskne spoušť, je to člověk, který ji drží v ruce,“ hájil šéf Bílého domu ústavní právo Američanů držet zbraně.

„Odstraníme psychicky vyšinuté a nebezpečné lidi z ulic, abychom se jich nemuseli tolik bát. Už takové (psychiatrické) ústavy nemáme, a o lidi není dostatečně postaráno. Jsou vážně nemocní a chodí po ulicích,“ konstatoval Trump.

Dále čtěte:

Krach, jaký svět neviděl. Trump varuje před propadem trhu, pokud nebude znovu zvolen

Trump věří, že může odvolat šéfa Fedu kvůli odlišnému názoru na měnovou politiku

Ekonomika USA překonala rekord v délce nepřetržitého růstu. V expanzi pokračuje přes deset let

ebf - tip - debata

Růst ekonomiky USA zpomalil na 2,1 procenta, překonal ale odhady analytiků

Akcie v USA prudce klesly. Americká ekonomika směřuje k recesi

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).