Menu Zavřít

TMR investuje 1,6 miliardy korun do lyžařského střediska v Polsku

3. 3. 2017
Autor: szczyrk.pl

Čeští a slovenští miliardáři stojící za společností Tatry Mountain Resorts (TMR) investují do skiareálů v Polsku 1,6 miliardy korun. Ve Slezských Beskydech na česko-slovensko-polském pomezí postaví nové lanovky a zmodernizují sjezdovky.

Projekt v obci Ščyrk, která je v Polsku známou lyžařskou oblastí, proběhne ve dvou etapách. První investiční fázi začne TMR realizovat již na jaře. Do příští zimní sezóny firma počítá s investicí v objemu 30 milionů eur, tedy asi 800 milionů korun. Vybudují se během ní nové lanovky ve třech lokalitách střediska.

Dvě z nich, Szczyrk a Skrzyczne, se díky projektu propojí. Podle záměru TMR vznikne také nová sjezdovka, umělé zasněžování a velké parkoviště. Ve druhé etapě investic přibudou lanovky ve třech dalších částech střediska.

 vizualizace Szczyrkowski Ośrodek Narciarski

Vizualizace nové lanovky

Po modernizaci bude skupina ve středisku provozovat sjezdovky o celkové délce 22 kilometrů. Vleky a lanovky obslouží 18 200 rekreantů za hodinu. Středisko navštěvuje asi 150 tisíc lyžařů ročně, TMR chce toto číslo zvednout na půl milionu.

Majitelem TMR je společnost Melida. Poloviční balíček Melidy vlastní firma SMMR, za kterou stojí exšéf skupiny ČEZ Martin Roman a obchodník Ladislav Maroul. Zbytek akcií drží 1. Tatranská. V její vlastnické struktuře figuruje společnost Webiso, od níž vede nit až k záhadné kyperské firmě Vicinity Investment. Jde o firmu finančníků z J&T. Předsedou představenstva Melidy je člen této skupiny Igor Rattaj. Ve strukturách působí i slovenský oligarcha František Hodorovský.

Vývoj hodnoty akcií TMR na Pražské burze za posledních 12 měsíců  Vývoj hodnoty akcii TMR na burze v Praze zdroj: tmr.sk

EBF24

Firma zvýšila ve svém uplynulém finančním roce zisk před zdaněním, úroky a odpisy o 2,9 procenta na 25,1 milionu eur, tedy asi 678 milionů korun. Počet návštěvníků v horských střediscích TMR stoupl ve sledovaném období meziročně téměř o desetinu na 2,12 milionu lidí.

Čtěte také:

TMR si na Ještěd musí počkat. Podpis smluv se zadrhnul

Krakonošovi novodobí lyžníci: na českých horách se točí miliardy

Babiš chce zarazit a prověřit prodej státních pozemků v Harrachově


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).