Menu Zavřít

To byl zas týden

7. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Náhodou zrovna v době

Náhodou zrovna v době, kdy se v Praze u Palackého pomníku konal tyjátr praktických lékařů, konala se v Karlových Varech konference o lázeňství. Odborářský šéf Jiří Schlanger tam asi nikoli náhodou připomněl, že lázeňství bylo už před lety docela úspěšně reformováno. Funguje převážně v privátní formě – pouze menšina zařízení je ve státních nebo municipálních rukou - ale do značné míry za peníze z veřejného zdravotního pojištění. Dokonce do té míry, že přerušení této vazby by odvětví přineslo nemalé potíže, ne-li přímo kolaps. Současně je však nezanedbatelná část zdrojů kryta přímými platbami, a to nejen od cizinců.
Nikoliv náhodou došlo také v předvečer stávky lékařů k historické události, kterou rej před ministerstvem zdravotnictví bohužel zastínil. Bylo dosaženo shody představitelů odborné zdravotnické veřejnosti o perspektivách finančního vývoje veřejného zdravotního pojištění. Ukázalo se, že pravdu měly zdravotní pojišťovny, ne ministerstvo zdravotnictví. Respektive že na ministerstvu působí různé názorové skupiny. A jestliže náměstkovi pro zdravotní pojištění Petru Slámovi vycházela někdy čísla blízká kalkulacím pojišťoven, jiní experti ho „přehlasovali“ a paní ministryně nesla kůži na trh s ciframi přilévajícími olej do beztak živě plápolající vatry.
Tato shoda je základ pro to, aby se deficit ve zdravotním pojištění v blízké době neprohloubil na více než dvacet miliard korun, ale zůstal na deseti miliardách, nebo dokonce klesl. Že by se tak vedle předpokládaných úspor mělo stát i díky vyšším platbám za státní pojištěnce, je systémově vhodné. Stát za „své lidi“ platí málo a konjunkturu je třeba využít.
A ještě k jedné události došlo ve zdravotnictví, asi též nikoliv náhodou, minulý týden. Konečně byla zveřejněna nominace prezidenta České lékařské komory Davida Ratha na vysoký post ve státní exekutivě. Škoda, že to bylo krátce po přechodné zdravotní indispozici Petra Slámy. To nevypadá vkusně, protože právě o Slámovy kompetence by se při příchodu Davida Ratha na ministerstvo zdravotnictví mohlo hrát. Ale možná, že se nechystá přepřahání pouze na náměstkovské úrovni. David Rath nechce jen pravomoci důležité, nýbrž dokonce mimořádné. A slova Milady Emmerové, že nebude nikomu na ministerstvu dělat tvrdé Y, o lecčems svědčí. Tím spíše, že Milada Emmerová v rodné Plzni pravděpodobně povede ČSSD do parlamentních voleb.
Jiří Paroubek si myslí, že příchod Davida Ratha by podstatně zlepšil komunikaci ministerstva s odbornou i takzvanou širokou veřejností. To je možné. Koneckonců komunikační kvality ministerstva zdravotnictví by zlepšil i fotbalista Jiří Němec, zvaný „Němej“. Slabina je ale v tom, že sklon českého zdravotnického systému k deficitům se jenom komunikací nevyřeší, ani kdyby měl David Rath řečí jako Palackej.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).