Obchodník vínem T. G. Shaw se naštěstí mýlil, když v polovině devatenáctého století tvrdil, že „Austrálie není vhodná k pěstování révy ani z hlediska půdního, ani podnebného“. Už ke konci téhož století se v zemi připravilo na devět milionů litrů vína, a dokonce se objevila i první ocenění. Evropští producenti to nesli dost těžko, například když bylo na jednom z veletrhů australské víno vyhodnoceno jako nejlepší, odešli francouzští zástupci demonstrativně z poroty. Od té doby se s australskými víny počítá a jejich jakost se neustále zvyšuje.
Dnes je ozdobným emblémem vyšitým na vlajce australských vinařů odrůda Shiraz. V zemi je jí osázeno na zhruba čtyřicet tisíc hektarů a je rozšířena ve všech oblastech. V každé dává vína jiného výrazu s osobitým charakterem teritoria.
V Novém Jižním Walesu, v oblasti, v níž vzniká téměř třicet procent veškeré australské produkce vína, je domovem i vinařství J. J. McWilliam´s. Vína, jejichž importérem je společnost Maxxium Czech, patří k tomu lepšímu, co australský trh s vínem nabízí. Shirazy tohoto vinařství jsou elegantní, přitom mladistvého výrazu a s dobrým potenciálem pro další zrání na lahvi.
McWilliam´s Shiraz 2004, Hanwood Estate. Tmavá, světlem jen těžko prostupná granátová barva s veselým jiskřením, čirá a líbivá. V nose se otevře překvapivě bohatý sběh vůní, kterému vévodí třešňovovišňová ovocitost, těsně sledovaná výrazným projevem zemitých živočišných vůní statku. V pozadí je k zachycení ještě „uzený“ projev mírně sluncem přesmahlých hroznů. Chuť je překvapivě svěží a mladistvá i při sebevědomé plnosti těla. V prvním plánu se před ovoce, předznamenané jádrem pecky, probojuje part dřeva a již zmíněné povidlově připálené stopy. Závěr ale již opanovává zdravá, optimistická chuť tmavých peckovin, v níž vede višeň a přidávají se „divoké“ chutě ostružin i nasládlé, mazlivé vstupy zahradních malin. Výraz se srovná a v jednom šiku stoupá k dlouhému, optimistickému konci. Tento shiraz je překvapivý svou časem nezdolanou živoucí radostnou strunou, na které zahraje příjemný doušek. Lze ale i předpokládat, že ležením získá časem všechny atributy velkého vína.