Menu Zavřít

TO NEJLEPŠÍ Z CHILE

5. 12. 2001
Autor: Euro.cz

Velká vína Kalifornského kouzelníka

Dnes se rozloučíme s chilskými regiony, vinaři a jejich produkty a bude to rozloučení důstojné. V roce 1989 uskutečnil Eduardo Chadwick projekt na produkci vín nejvyšší třídy a nazval jej Caliterra. V názvu se skrývá spojení dvou španělských slov, která nejlépe vystihují zaměření celého podniku. Kvalita a terroir. A co se za nimi skrývá? Vinice s optimálními podmínkami ve čtyřech oblastech, skýtající výbornou surovinu, moderní způsoby pěstování révy, nejnovější technologie pro zpracování hroznů a odborníci těch nejzvučnějších jmen.
Aby plán mohl dosahovat v maximální míře vysokých cílů, které si jeho autor vytkl, nabídl Chadwick spolupráci „Kalifornskému kouzelníkovi“ Robertu Mondavimu. Počátkem devadesátých let se totiž Chadwickova nabídka projektu Caliterra, který měl za sebou již několik let úspěšného života, dostala na Mondaviho stůl. Ten ji přijal, a stal se tak spolutvůrcem vín, která dnes představují vrchol chilské produkce.
Základem úspěchu jsou polohy – pečlivě vybrané vinice ve čtyřech oblastech, s ideálními podmínkami pro tu kterou odrůdu. Maipo Valley jižně od Santiaga je jedním z nejlepších míst v zemi pro pěstování révy. Dlouhé léto s množstvím slunečního svitu a příznivé klima poskytují vše pro ideální vyzrávání Cabernetu Sauvignon a Chardonnay. Rapel Valley skýtá možnosti k tomu, aby se dařilo Merlotu a Cabernetu. Horká léta, spousta slunce a suchá jílovitá půda dávají ty nejlepší předpoklady. Curico Valley je charakteristické velkými rozdíly mezi denní a noční teplotou, suchým klimatem a těžší zeminou, což se líbí Sauvignonu a Merlotu. Casablanca Valley ležící západně od Santiaga, potom oplývá teplým klimatem ovlivněným Pacifikem a jeho písčité půdy jsou dobrým základem pro bílé odrůdy Chardonnay a Sauvignon.
Vína s etiketou Caliterra jsem objevil v sortimentu firmy Global Wines a vybral jsem jejich dva zástupce.
Chardonnay, zlatavé, bohatého těla, velmi dobře zkomponované, ve vůni i chuti obsažné. Protože je scelováno z vín, pocházejících ze čtyř parcel, má složitější výraz, umocněný jemným, nepřetaženým barikováním části použitých vín. Mocná kytka širokého spektra vedle výrazných prvků s převahou tropického ovoce obsahuje stopu po vanilce a lehký náznak dřeva, se svěžím dozvukem citrusových plodů. V chuti kopírující vůni jsou všechny komponenty velice jemně a přesně uplatněny a vyvolávají příjemně působící dlouho trvající pocit.
Cabernet Sauvignon je typickým příkladem vína připraveného z vynikajících hroznů citlivou rukou znalce. Sebevědomé, se vším, co má Cabernet mít, působí impozantně již napohled. Temné barvy s jiskrnými rubínovými pablesky, v buketu nabízí škálu tmavých bobulovin s lehkou dominancí černého rybízu, dokreslenou vanilkou a stopou čokolády. Chuťově výrazné víno, v konci s patrným taninem a lehoučkou hořčinkou. To značí, že Cabernet, jako ostatně všechna vína tohoto vinařského domu, je komponován pro delší ležení a že svůj nejlepší výzor ukáže až po třech až pěti letech od data zrodu.

  • Našli jste v článku chybu?