Menu Zavřít

To nejlepší z Vatikánu za jeden den

3. 4. 2018
Autor: iStock

Předběhněte fronty, obdivujte v klidu Sixtinskou kapli i letní sídlo papeže. To vše pohodlně a organizovaně.

Vatikán je nejmenší stát světa. Přesto vám prohlídka Sixtinské kaple a všech muzeí může zabrat několik dní. Vatikánská muzea proto nabízejí různé balíčky. Jeden stojí obzvlášť za pozornost. Umožní vám totiž vidět to nejlepší z Vatikánu za pouhý jeden den a bez čekání ve frontách. Podíváte se přitom nejen do muzeí a přilehlých zahrad, ale svezete se i po nejkratší železniční trati na světě až k papežovým letním palácům.

S cenou 40 € na dospělou osobu je to nejlevnější způsob, jak si prohlédnout papežský majetek. Pro srovnání, jen prohlídka s průvodcem po vatikánských muzeích a zahradách vás vyjde na 32 €. Výlet zvládnete absolvovat i s dětmi, dokonce vám tu nabídnou zvýhodněný rodinný tarif.

 MasterLu | istockphoto.com

Program máte naplánovaný do minuty

8.00 | Bez čekání ve frontě a s audioprůvodcem v ruce jdete rovnou k Sixtinské kapli a vatikánským muzejním sbírkám (hledejte například obrazy Dalího a Matisse). Na jejich návštěvu máte zhruba 2 hodiny, pak vyrazte směrem k zahradám.

zodebala | istockphoto.com

10.00 | Vstupte do Vatikánských zahrad a nechcete se jimi provést audioprůvodcem. Příjemnou procházkou vás rovnou zavede na místo odjezdu.

11.00 | Z Vatikánského nádraží vás po nejkratší železniční síti světa odveze pohodlný elektrický vlak. Ten vás v kombinaci s kyvadlovým autobusem přepraví do letního sídla papeže Castel Gandolfo a k vile Barberini.

12.30 | Ačkoli do samotného sídla nenakouknete (museli byste si za vstup zaplatit zvlášť), skvostné zahrady vily Barberini si vychutnáte ze zdejších teras a ze sedadla ekologického vozítka, které vás vezme na okružní jízdu. Zajímavosti z historie sídla a zahrad vám do ucha bude šeptat audioprůvodce.

13.30 | Prohlídka vily Barberini a jejích zahrad končí. Volno využijte k návštěvě okolí nebo nějaké zdejší restaurace.

17.10 | Od vily se kyvadlovým autobusem svezete na stanici Castel Gandolfo.

17.24 | Odtud zase zpátky elektrickým vlakem, tentokrát ovšem na nádraží svatého Petra v Římě.

Čtěte, než vyrazíte

Vatikán je svaté místo a má svá pravidla. Znejte ta hlavní a vyhnete se nepříjemnostem:

Oblékněte se slušně. Tílko, hluboký výstřih, minisukně ani kraťasy neladí s vatikánským dress codem a můžete za ně být vyloučeni z prohlídek.

Přijďte nalehko. Vezměte si jen malý batůžek. S ničím větším vás dovnitř ani nepustí a šatny pro odložení věcí tu nenajdete. Myslete také na to, že své věci budete nosit celý den.

Odzbrojte se. Velké (neskládací) deštníky, skleněné lahve, selfie tyče a stativy nechte na hotelu. Bezpečnostními kontrolami s nimi neprojdete.

EBF24

Dbejte na pohodlí. Obujte si pohodlné boty, za den toho nachodíte dost. Celodenní program není vhodný pro vozíčkáře a osoby se sníženou pohyblivostí.

Koukněte i na další užitečné rady, jak se po Vatikánu pohybovat.
HLEDEJ ZPÁTEČNÍ LETY PRAHA ŘÍM

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).