Kavárnu s dokonale připravenou výběrovou kávou a zajímavým jídlem po celý den najdete od léta na rozhraní Dejvic a Bubenče
Jakkoli Dejvice a Bubeneč mohou být místem, kde by rád bydlel kdekdo, gastronomicky je tato část Prahy spíše smutná. V létě ji ale rozjasnila nová kavárna patřící české pražírně výběrové kávy Doubleshot. Fanoušci její domovské kavárny Můj šálek kávy v Karlíně se nového podniku nemohli dočkat. Ihned po jeho otevření zaplavily sociální sítě fotografie vzdušného interiéru plného dřeva, kterému vévodí veselá barevná tapeta od Kateřiny Kynclové. Zároveň se začalo řešit, jestli se na kávu chodí do Místa nebo na Místo, a rázem se z Místa stalo místo, kde prostě musel být každý.
Musela jsem tam být samozřejmě i já, abych zjistila, jestli se Praha 6 po letech gastronomického strádání dočkala bezchybné kavárny, která na rozdíl od jiných podniků tohoto typu nenabízí ke kávě jen pár zákusků nebo studených rychlovek, ale kompletní nabídku jídel od snídaní až po večeře. Nekritické fanoušky Místa musím zklamat, bezchybné rozhodně není, přesto myslím, že je pro danou lokalitu spásou.
Kávové obzory
Místo je především kavárnou, tudíž tam lze ochutnat výběrovou kávu z pražírny, která ji provozuje, připravenou všemi možnými metodami. Dominantní úlohu zastává nádherný espreso kávovar Spirit od nizozemského výrobce Kees van der Westen, který vás spolu s baristou uvítá hned při vstupu do kavárny.
Budete-li mít štěstí, ujme se vás po chvilce někdo z personálu, ve špičce (a ta je tu vlastně skoro pořád) to může trvat i trochu déle, než by bylo příjemné. Příznačné pro Místo je, že je prakticky stále plné. Pokud sem vyrazíte bez rezervace, většinou si sednete leda u vysokého společného stolu právě naproti kávovaru.
Když už si nějaké místo vybojujete, byla by škoda zůstávat jen u espresa. V nabídce jsou každý den tři filtrované kávy připravené pomocí porcelánových filtrů Hario V60, které můžete ochutnat i všechny najednou v degustačním setu, nebo tzv. batch brew – filtrovaná káva ze speciálního přístroje, který dokáže v krátkém čase připravit velké množství filtrované kávy, přičemž baristovi by to kvůli délce filtrace trvalo velmi dlouho.
To se hodí zejména ve víkendové snídaňové špičce, kdy se čekání na kávu může protáhnout až na nepříjemnou půlhodinu.
Pokud nemáte s výběrovou kávou velké zkušenosti, otevře vám místní filtrovaná káva úplně nové obzory. Zjistíte, že káva zdaleka nemusí být jen horká a hořká, ale může být i svěží, ovocná, a jak bude postupně vychládat, bude ještě lepší.
Mimoto můžete v Místě ochutnat i mimořádný kávový míchaný nápoj stvořený místním baristou Ondřejem Hurtíkem pro soutěž Barista roku, se kterým se probojoval až do světového finále, kde získal neuvěřitelné druhé místo. Rosemary je kávový koktejl na bázi ginu OMG z lihovaru Žufánek, doplněný pomerančovým likérem Grand Marnier, růžovou limonádou Fentimans a snítkou rozmarýnu. Podává se na ledu a já doufám, že zůstane v nabídce i přes zimu. Ačkoli irskou kávu tu dělají také skvělou.
Pokud jde o kávu, je Místo špičkový podnik a výhrady lze mít maximálně k občasnému delšímu čekání. Stejně nadšená už ale nejsem z jídla. Nabídka je zábavná i zajímavá. Zohledňuje aktuální výživové trendy, takže si tu dokážou poradit s vyznavači paleo diety, odmítači lepku, vegetariány, zkrátka s kdekým.
Co zní na papíře skvěle, má ale v reálu větší či menší trhliny, z nichž nedobrý bezlepkový chleba je jen ta nejmenší. Obecně mám při snídaních problém s místním pečivem ve všech formách. Toasty s připáleným rohem zdobí pomalu každý talíř. V jídlech, která se podávají přímo na pečivu, jako florentská vejce z letní nabídky nebo rančerská vejce z té aktuální, je zase pečivo rozmočené a nepříjemně se drobí. Rančerská vejce mají z mexickými huevos rancheros, která jim byla vzorem, společné jen použití vajec, nikoli smažených, ale ztracených, rajčatové salsy a malého množství koriandru. Bohužel se nepodávají s kukuřičnou tortillou nebo na ní, ale na již zmíněném rozmočeném kukuřičném chlebu ve tvaru anglického muffinu, kterému od zvlhnutí nepomáhají ani plátky choriza, oddělující jej od vajec i salsy a v původním receptu na huevos rancheros byste je hledali těžko.
Nadýchané lívance
Chorizo mimochodem není v menu zmíněné, takže vegetariáni by mohli být nepříjemně překvapeni. Nutno říct, že až na použité pečivo je jídlo samo o sobě dobré, jen by možná bylo vhodné nazývat ho jinak. Ze snídaňové nabídky jsem vyzkoušela například i anglickou snídani a lehce připálenou, ale jinak velmi vláčnou omeletu se šunkou a sýrem. Nejlepší ovšem byly nadýchané lívance s velkým podílem pohankové mouky, štědře pocukrované, zalité zakysanou smetanou s podušenými švestkami.
Zkrátka nepřijdete ani mimo čas snídaní.
Stálé menu je velmi nápadité. Bude mi chybět skvěle ochucený salát z marinované červené řepy a avokáda s kešu oříšky, který v podzimně-zimní nabídce vystřídala jiná jídla. Stejně jako hravé rybí tacos s treskou a avokádem. Z nového menu mě stihlo zaujmout hovězí tataki, což jsou tenké růžové plátky hovězího masa propečené téměř na medium, nápadně podobné rostbífu, na salátu z mladého špenátu s fazolemi edamame, cherry rajčátky, nakládaným zázvorem a dresinkem, jehož základem je sójová omáčka. To vše zasypané bílým sezamem. I toto jídlo je velmi dobře ochucené a výborně funguje jako celek. Jen nedovedu pochopit zařazení čerstvých rajčat do menu přesně v momentě, kdy skončila jejich sezona. Vzhledem k tomu, že v Místě se na čepu střídají zajímavá piva z malých pivovarů, nepůsobí v nabídce kavárny nepatřičně ani kukuřičné tortilla chipsy s dipem z černých fazolí, kakaa, chilli papriček chipotle a koriandru. Dobrý nápad, jednoduchá příprava a opět výjimečně dobré dochucení. Na všech jídlech je vidět, že v kuchyni kreativita rozhodně nechybí, jen příprava jídel by mnohdy potřebovala o něco více pečlivosti.
Samostatnou kapitolou jsou dezerty a jiné sladkosti, nápadně vystavené v prosklerestaurace né části barového pultu. Nejde jim uniknout a snadno podlehnete. Mým favoritem je cupcake s arašídovým krémem a bezlepková mandlová sušenka, jejíž většinovou složkou jsou plátky mandlí, které pečením získají ještě výraznější chuť.
Mírné výhrady mám k obsluze, která občas působí zmateně a zejména o víkendových ránech zvládá nekonečný příval snídaněchtivých hostů s lehkými obtížemi.
I přes zmíněné nedostatky budete v dané lokalitě stěží hledat lepší místo nežli Místo, pokud si budete chtít dát dobře připravenou kávu, nevšední snídani anebo lehké zajímavé jídlo po zbytek dne.
Nabídka pokrmů je zábavná i zajímavá. Zohledňuje aktuální výživové trendy, takže si tu dokážou poradit s vyznavači paleo diety, odmítači lepku, vegetariány, zkrátka s kdekým.
Místo Bubenečská 12, Praha 6 tel.: 727 914 535 www.mistoprovas.cz Otevírací doba Po–So 9.00–22.00, Ne 10.00–18.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku • Anglická snídaně • 145 Kč • Rančerská vejce • 120 Kč • Míchaná vajíčka • 80 Kč • Francouzský toast • 95 Kč • Omeleta • 95 Kč • Pohankový lívanec • 95 Kč • Polévka dne • 45 Kč • Mesculun salát • 130 Kč • Polníček s čerstvým květákem • 120 Kč • Uzený losos • 160 Kč • Hovězí tataki • 155 Kč • Podzimmní zeleninové curry • 135 Kč • Bůček na chlebu • 140 Kč • Vepřová plec • 150 Kč Výběr z nápojového lístku • Letní espresso Tam Dem (100 % Guatemala Finca La Bolsa) • Espresso • 40 Kč • Macchiato • 45 Kč • Cappuccino • 55 Kč • Flat white • 65 Kč • Filtrovaná káva dnes • 45 Kč • Degustační kávový set • 130 Kč • Rosemary • 150 Kč • Ledová irská káva • 100 Kč • Ledové latte • 65 Kč
Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace
O autorovi| Klára Donathová, spolupracovnice redakce