Menu Zavřít

Tokio nebude

19. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Arbitráž s Nomurou

Praha (pp) – I po posledních jednáních v Praze jsou zástupci Nomury i ministerstva financí přesvědčeni, že právě oni mají ve sporu navrch a platit bude ten druhý. Česká strana akceptovala návrh japonské investiční banky, aby byl jmenován takzvaný mediátor. Ten by posoudil situaci a navrhl, kdo komu a kolik bude platit. Přizvání mediátora, kterým má být respektovaná fyzická osoba, údajně vyžadují japonské regulační orgány.
Další jednání má proběhnout začátkem října a měla by na něm být dokončena dohoda o zastavení soudních sporů. Česká strana v tomto případě musí dosáhnout shody s ČSOB, která buď sama, nebo prostřednictvím ovládaných společností vede řadu sporů s Nomurou. Pro dohodu s ČSOB je nezbytné sestavit výčet těchto sporů a především ministerstvo financí musí převzít závazek, že uhradí veškeré dosud vzniklé náklady. Jejich výše může dosáhnout až jedné miliardy korun.
Po dohodě s ČSOB a dokončení návrhu smírčí smlouvy s Nomurou by se měl ministr financí Bohuslav Sobotka setkat s nejvyšším vedením japonské banky. Původně se mělo setkání odehrát v Tokiu, ale podle dobře informovaného zdroje se některým lidem ve vedení ČSSD nelíbilo, že by Sobotka absolvoval takto atraktivní zahraniční cestu, a tak se má jednat někde v Evropě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).