Menu Zavřít

Tomáš Čupr získal od investorů pět miliard. Rohlík se s nimi vydá dobýt Německo

2. 3. 2021
Autor: Rohlik.cz
  • Rohlik Group oznámila získání nových investic v úhrnné výši 190 milionů eur

  • Mezi novými investory jsou fondy Partech a Index Ventures, ale také třeba Evropská banka pro obnovu a rozvoj

  • Skupina v loňském roce navýšila obrat o více než 100 %, na 300 milionů eur

  • Většinovým vlastníkem nadále zůstává Tomáš Čupr


Skupina velkých investorů z Česka i zahraničí poskytne skupině Rohlik Group prostředky v úhrnné výši 190 milionů eur (v přepočtu přibližně 4,9 mld. Kč). Oznámila to dnes samotná firma.

Mezi novými investory jsou fondy Partech a Index Ventures, ale také J&T Banka, Quadrille Capital, R2G a dokonce i Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Přidal se rovněž stávající investor, česká skupina Enern. Zakladatel služby Rohlik.cz a generální ředitel Rohlik Group Tomáš Čupr chce prostředky využít v první řadě k další expanzi na stávajících trzích, v plánu je ale rovněž vstup na německý trh a další zahraniční aktivity.

„V Rohlíku chceme, aby lidé dobře jedli a dobře žili. Široké veřejnosti nabízíme úžasné jídlo a poskytujeme službu, která jim umožňuje žít pohodlnější život,“ říká Tomáš Čupr v oficiálním sdělení pro tisk. „Díky získaným financím budeme schopni urychlit náš růst a pokračovat v investicích do našich technologií a zlepšování služby.“ Osmatřicetiletý podnikatel očekává, že aktivita Rohlíku rozhýbe trh a přiměje konkurenty k většímu úsilí. „Na rozdíl od ostatních hráčů v online doručování potravin se nesoustředíme pouze na omezený výběr položek a jejich rychlé dodání, ale chceme uspokojit skutečné potřeby rodin napříč Evropou,“ tvrdí.

Tak velkou investici dosud žádný český start-up nezískal. Fundraising byl podpořen investičním poradenstvím společnosti Arma Partners, právním poradenstvím firmy White & Case a finanční due diligence poskytla společnost Deloitte.

Generální partner fondu Partech Omri Benayoun vysvětlil, čím ho česká společnost oslovila: „Rohlík je nejvíce vzrušujícím hráčem v evropském potravinovém online retailu. Jsme poctěni partnerstvím se zakladatelem společnosti Rohlik.cz Tomášem Čuprem. Sdílíme jeho vášeň pro služby, udržitelnost a vizi potravinového retailu. Rohlík si boží službou zákazníkům získal důvěru jak u místních obchodníků, tak u globálních FMCG společností. A překonal ostatní potravinářské řetězce jak kvalitou, tak i cenou.“

Plánování tras pro Rohlík a spol. je matematický rébus. Řeší ho malá firma z Valašska
Přečtěte si také:

Plánování tras pro Rohlík a spol. je matematický rébus. Řeší ho malá firma z Valašska

Podíly jednotlivých investorů skupina v tiskové zprávě neuvedla. Podle serveru CzechCrunch.cz nicméně Partech získal v mateřské firmě Velká pecka s.r.o. přes osm procent, necelých sedm připadlo na Index Ventures. Nadpolovičním vlastníkem zůstává stále Čupr, skupina Enern drží ve firmě přes 13 procent.

Rohlik Group patří ke společnostem, jimž pandemie koronaviru a s ní spojená omezení výrazně nahrály do karet. Obrat jí meziročně narostl o více než 100 procent, na 300 milionů eur (7,8 mld. Kč). Firma má 750 tisíc zákazníků, jimž nabízí přes 17 tisíc položek. Vedle České republiky působí od roku 2019 v Maďarsku (Kifli.hu) a od prosince loňského roku i v Rakousku (Gurkerl.at). V letošním roce pak pod značkou Knuspr.de nabídne své služby i zákazníkům v sousedním Německu.

ebf - tip - debata

Stejně jako Slevomat a Dáme jídlo, předchozí podnikatelské projekty Tomáše Čupra v České republice, vsadil Rohlík od začátku na vynikající zákaznický servis, reprezentovaný širší nabídkou zboží a rychlejším dodáním než u tehdejší konkurence. Pro Čuprovy společnosti je typický rovněž vstřícný přístup při řešení reklamací, na tuzemském trhu dosud ne zcela obvyklý.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).